14 Temmuz Kerkük Katliamını Anarken Unutulmaması Gerekenler..

14 Temmuz Kerkük Katliamını Anarken Unutulmaması Gerekenler..

             Dr. Hicran Kazancı*     

14 Temmuz 1959 Katliamı, Kerkük Katliamı olarak tarihe geçti. Söz konusu katliamda, Irak Türkmen toplumunun önde gelen seçkin lider/kanaat önderleri hunharca katledilmiştir. Amaç, Türkmen toplumu başı boş lidersiz bırakarak karanlık mihrakların istedikleri gibi yönlendirilmesiydi. Nitekim, 1959 yılında tamamlayamadıklarını, daha sonra Türkmen toplumuna önderlik yapanları 1980 yılında idam ettiler.

14 Temmuz’da şehit edilenler, Türkmen toplumuna bağlılık vizyonu ile yola çıkan, fikirlerinin şahadetlerinden sonra bugüne dek devam eden/edeceğini başaran liderler olarak tarihe geçtiler.

14 Temmuz Kerkük katliamı ve 1980  yılında şehit edilen liderlerimiz, sadece Irak Türkmen toplumu için değil, dünya toplumlarının zalime, zulme ve asimilasyona karşı mücadele etmelerinin bir rol modelidir.  Bundan dolayı, diktatör ve şovenizm yapıların hedefi haline geldiler. Çünkü, bu liderleri ve ortaya koydukları vizyonu elimine ederseniz sadece Irak’taki Türkmenleri değil, Suriye ve diğer ülkelerde yaşayan Türkmenleri de ilelebet kendi ayakları üzerinde durmalarını sağlayamayacak duruma düşürürsünüz.

Cahil, düşkün, yerel ve yerleşik görüşe sahip olmayan, rüzgarın yönüne göre yön değiştiren ideolojik sloganların, dini söylemler arkasına gizlenen, efendilerini razı etmek için Kerkük’teki Türkmen varlığını azınlık olarak gösteren kişileri kullanarak Türkmen liderlerinin izinden gidenlere ve bıraktıkları vizyona sahip çıkarlara karşı savaş açarak yok etmeye çalışıldı ve çalışmaya devam ediliyor.

Kerkük’ün Kürtleşmesine karşı çıkan Türkmen toplumu, Kerkük’ün Araplaşmasına ve davayı başı boş bırakanlara da karşı çıkacağından kimsenin şüphesi olmasın. Liderlerimizin bize devrettiği vizyonu ve bayrağı şerefle taşıyoruz/taşıyacağımıza inancım tamdır. Bu yüce insanları rahmet ve şükranla anıyoruz. Türkmen toplumu, onları asla unutmayacaktır. Tüm şehitlerimizi bir kez daha rahmetle ve minnetle anıyor, bize emanet ettikleri bayrağı şerefle taşıyacağımıza söz veriyoruz.

*ITC Yürütme Kurulu ve İdari Heyeti Üyesi