Bulgaristan Türklerinin Seçim Zaferi!

Irak Türklerine ithaf olunur;

Bulgaristan Türklerinin Seçim Zaferi!

Fevzi Türker

 Türkler Bulgaristan Cumhuriyeti’nin ikinci büyük unsurunu oluşturuyor ve sayıları yaklaşık 747.000’dir (%9,4). Nüfusu sadece 6.916.514 olan Bulgaristan Cumhuriyeti’nde, Bulgarlar, Türkler, Pomaklar, Kırım Tatarları, romanlar, Makedonlar, Çerkezler, Ruslar, Ermeniler, Yunanlılar, Ukraynalılar ve Gagavuzlar yaşıyor. Bulgaristan’ın tek milletli devlet planı kapsamında 1944’t Bulgaristan Komünist Partisi, Oğuzların ve Kıpçakların soyundan gelen Bulgaristan Türklerine her türlü kültürel ve dini baskını sürdürülerek artırılmıştır. Artan planlanmış asimilasyonlara Türkler yoğun tepki ve direniş gösterince, dönemin Komünist partisi, direnişe katılan Türk aydınları gözaltına alarak binlercesini Belene Kampı’na sürgüne göndermiştir. Ancak yapılan uluslararası baskılar karşısında, Bulgaristan hükümeti, Belene Kampı’nda bulunan Türkleri sınır dışı edeceğini duyurmuştur. Belene Kampı olayından sonra, Bulgaristan’ın komünist rejimi 1989’dan itibaren Türklere isim değiştirme hamlesi başlatıp Türkçe konuşmayı yasaklayarak 24 Mayıs 1989’da 360.000 Türkü Türkiye’ye doğru göçe zorlamıştır.

Bulgaristan’da 2021 yılında iki kez erken milletvekili seçimleri yapılmıştır. İkinci erken milletvekili seçimleri ile Cumhurbaşkanlığı seçimi 14 Kasım 2021 tarihinde yapılmıştır. Cumhurbaşkanlığı seçimine Türklerin adayı olarak, üyelerinin büyük çoğunluğunu Türklerin ve Müslümanların oluşturduğu Hak ve Özgürlükler Hareketi (HÖH) Partisi başkanı Mustafa Karadayı katılmıştır. Birinci turda oyların %13’ünü alarak üçüncü olmuştur. Birinci turda en çok oy alan aday, ikinci turda cumhurbaşkanlığı görevine seçilmiştir. HÖH Partisi oyların %13’ünü yani 341.000 oy alarak Bulgaristan Parlamentosu’na üçüncü parti olarak girmiştir. Türkiye’de yaşayıp çifte vatandaş olan 315.000 Türkün 91.432’si 19 merkezde kurulan 132 sandıkta oy kullanmıştır. HÖH Partisi 14 Kasım 2021 de yapılan erken seçimlerde, bir önceki milletvekili seçimlerine göre üye sayısını 5 artırarak 242 sandalyeli parlamentoda 29’dan 34’e çıkarabilmiştir.

Bulgaristan Türklerinin elde ettikleri bu çok önemli tarihi seçim zaferlerini candan kutluyor ve milli davalarına daha çok başarılar kazandırmalarını yürekten diliyorum. Başta Irak Türkmen Cephesi olmak üzere, Türkmen siyasi partilerinin, Bulgaristan Türklerinin siyasi örgütü olan HÖH Partisi’nin elde ettiği tarihi seçim zaferinden çıkarabilecekleri çok önemli dersler var. 750 bin aslan parçası Bulgaristan Türkü parlamentoya 34 Milletvekili gönderirken sayıları 3.5-4 milyon olan Irak Türkleri, kısa bir süre önce yapılan milletvekili seçimlerinde Irak Parlamentosu’na sadece 8 milletvekili çıkarabilmişlerdir. Bu gelişmenin diğer üzücü yanı ise, 100 yıldır Türk’tür Türk kalacak dediğimiz Kerkük’te bile varlık gösteremeyerek zar zor 2 milletvekili çıkarabildik. Bu seçim sonucu hezimettir, hezimet olmasının yanı sıra bir toplumun kendini yok saymasıdır. Toplumun kendini yok saymasının bir sonucu olan, bu ürkütücü seçim hezimetinin sosyal, siyasal, kültürel ve ekonomik nedenleri vardır. Bu nedenler araştırılarak ortadan kaldırılmadıkça, Türkmenlerin her alanda hezimetleri sürebilir ve gelecekleri iç açıcı olmayabilir.