2019 Yılı Hoş Geldiniz

 

Söz gelişi acısıyla tatlısıyla 2018 yılını geride bıraktık. 2019 yılına hoş geldiniz diyerek hayata devam edeceğiz. Ancak koskoca 12 ayı, 52 haftayı, 365 günü ve 8750 saati yaşayarak hayatımızda bir yılı daha noktaladık. Geçen yıl içerisinde Irak’ta gelişen olaylara Türkmenler açısında kısaca bir göz atarsak, Aklımıza bazı önemli konular kazınır gibidir.

1.12 Mayıs 2018 tarihinde Irak genel seçimleri nezih bir ortamda yapılmadı ve Türkmenler mağdur durumda düştü.

2. Kurulan Irak kabinesinde Türkmenlere her hangi bir bakanlık verilmedi.

Cumhurbaşkanlığı yardımcılığı, Başbakan yardımcılığı ve daha birçok kurum ve kuruluşlara Türkmenler adam sokamadı. Bu kadar haksızlıklara da yeter artık demeliyiz. Sahada mücadele veren siyasilerimiz ellerinden geleni yaptılar diye varsayalım. Ancak bu yeterli mi? Elbette yeterli değil. Toplum olarak bir şeyler yapmalıyız.

Peki, toplum kimdir? Oysaki toplum siyasi partilerin yanında sivil toplum örgütleri, sendikalar, medya ve esnaf ve genel halk bunlar hepsi toplumu oluşturan öğelerdir. Peki, bunların görüşleri, sesler, feryatları, duygu ve düşünceleri nasıl bir arada olabilir. Nasıl bir karar mekanizmasıyla ortaya çıkar… İşte tüm bu soruların cevabı Güçlü bir Irak Türkmen Meclisi kurulduğu zaman tüm bu dediklerimiz tek çatı tek yürek tek bilek olarak Türkmen gücünü gösterir hala gelir.

Bir örnekle bu konuya açıklık getirmek her halde daha isabetli olur diye düşünüyorum:

Seçimlerde aday göstermek, Bakanlık için adam seçmek, devlet daireleri için genel müdür ve ya müdür ve onlarca çalışma yapmak, siyasilerin ne zamanları yeter ne de her dalda bilgileri…  Mecliste bir dizi komisyonlar oluşturulur. Bu görevleri yerine getirir. Sorumluluğu da halkın meclisteki temsilciler üstlenir. Siyasetçiler de uygulayıcı olur. Meclis üyeleri siyasetçilerimize bir nevi danışmanlık yaparlar.

Bu derin konuyu umarım yetkililer ve ilgililer dikkate alır. 2019 yılında acilen Irak Türkmen meclisini kurarlar…

Şimdiden Yeni Yılımız ve Meclisimiz hayırlı olsun