38.Uluslararası KIBATEK Edebiyat Şöleni’nin Ardından

38.ULUSLARARASI KIBATEK EDEBİYAT ŞÖLENİ’NİN ARDINDAN

Dr. Şemsettin KÜZECİ

Kısa adı Kıbrıs, Irak, Balkanlar, Avrasya Türk Edebiyat Kurumları olan (KIBATEK)38. Uluslararası Edebiyat Şöleni’ni 4-8 Aralık 2015 tarihleri arasında  Konak Belediyesi, Bornova Belediyesi, Tire Belediyesi, Dokuz Eylül Üniversitesi, Bosna Hersek İzmir Fahri Başkonsolosluğu, TERBAY A.Ş., Türkiye- Bosna Hersek Kültür Dernekleri Federasyonu, Gürcistan İzmir Konsolosluğu, Ege Kültür Vakfı, AYSA Mühendislik kurumlarının desteği ve Irak Türkmeneli İşbirliği ve Kültür Vakfı,Türkmen Kültür Merkezi, Kerkük Kültür Derneği, Anadolu Azerbaycan Kültür ve Sanat Dünyası Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği, Turkuaz Emlak, Özgür Eğitim A.Ş., Kirazlıbahçe Tesisileri, Çiçekliköy,TRT, SKYTV’nin katkılarıyla İzmir’de düzenledi. Uluslararası Edebiyat Şölenine; Arnavutluk, Azerbaycan, Bosna Hersek, Bulgaristan, Gürcistan, Irak (Türkmeneli), İtalya, Karadağ, Kosova, KKTC, Özbekistan, Romanya, Yunanistan ve Türkiye’den yaklaşık 30 araştırmacı, şair, yazar, gazeteci  ve çevirmen katıldı.

 Açılış Resepsiyonu

            Açılış Resepsiyonu Konak Belediyesi Prof. Dr. Türkan Saylan Kültür Merkezi’nde gerçekleşti. Açılış konuşmasını KIBATEK Onursal Başkanı Feyyaz Sağlam ve KIBATEK  Başkanı Dr. Mevlüt Kaplan yaptıktan sonra protokol konuşmalarını Kemal BAYSAK (Bosna Hersek İzmir Fahri Başkonsolosu), Makvala KHAREVABA (Gürcistan Muavin Konsolosu ve Turkolog), Azra İNMELER (Ege Kültür Vakfı Başkanı) yaptı. KIBATEK Genel Sekreteri Güzin ORALKAN ise, program ile ilgili teknik bilgiler aktardı. Daha sonra yurt dışından gelen ülke temsilcileri birer selamlama konuşması yaparak misafirler onuruna verilen kokteyl ile açılış programı son buldu. konuşmalarda KIBATEK’in ne kadar önemli bir organizasyona imza attığını katılımcılar ve konuşmacılar tarafından vurgu yapılarak, dünya aydınlarını bir araya getirip önemli bir işbirliğini gerçekleştirdiği dile getirildi.

Irak Türkmen Edebiyatı

            KIBATEK kurumu her yıl bir Türk topluluğunun edebiyatını yıl boyu düzenlediği tüm faaliyetlerinde masaya yatırıp ana tema olarak konu eder. O topluluk ile ilgili şair, yazar ve edebiyatçıyı davet eder, şiir ve panel düzenler. Ayrıca o ülkenin önde gelen edebiyatçılarını 3 kategoride ödüllendirir. 2015 yılını KIBATEK ‘’Irak Türkmen Edebiyatı Yılı’’ olarak ilan etmiştir. KIBATEK 2015 yılında yapılan tüm faaliyetlerde Irak Türkmen Edebiyatı ana tema olarak masaya yatırılmıştır. Şubat 2015 tarihinde KIBATEK Onursal Başkanı Feyyaz Sağlam ile Ankara’da Türkmeneli Kültür Merkezi kurumumuzla bir dizi görüşmeler yapıldı. Anlaşmaya varılarak önce Mayıs 2015’te Gürcistan’da, Ağustos 2015 Seferihisar’da, Eylül 2015’te Ankara’da ve Aralık 2015 İzmir’de düzenlenen KIBATEK faaliyetlerinde Irak Türkmen Edebiyatı ana tema olarak işlendi. Tüm bu toplantılara Türkmen şair, yazarlar katıldı. Eylül 2015 tarihindeki 37. Uluslararası KIBATEK Edebiyat Çalıştayı ve Şiir Dinletisi KIBATEK ile Türkmeneli Kültür Merkezince organize edildi, ve kitaplaştırıldı.

Tire Belediye Başkanlığı Ziyareti

            Kıbrıs, Irak Balkanlar  Avrasya Türk Edebiyatları Kurumu (KIBATEK) üyesi edebiyatçılar, Tire Belediyesi ile ortaklaşa düzenlenen etkinlikte bir araya geldi. Toplam 16 ülkeden yazar, şair, akademisyen, gazeteci ve çevirmeni buluşturan etkinlik öncesi katılımcı heyetleri İzmir’in önemli bir İlçesi olan “Gizli Cennet” Tire’yi ziyaret etti. Heyet Tire Belediye Başkan yardımcısı Murat SANUS tarafından kabul edildi. Belediye Başkan yardımcısı ziyaretten memnuniyetini dile getirdi. Şair ve yazarlar ise Belediye Başkanına Plaket, kitap ve hediyeler takdim ettiler. Heyet daha sonra Tire Kent Müzesini ziyaret etti. Müzede kültürel varlıkların tanıtımı yapıldı. Belediye  ve müze ziyaret sonrası heyetler belediyenin Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğünden Özge Yorgun ve KIBATEK Tire Koordinatörü Cafer ÖZ koordinatörlüğünde Tire’nin tarihi mekanlar, çarşı, hamam, han, mahalle, sokak ve konaklar gezdirildi.

Tire’de Şiir Şöleni

            Tire Kültür Salonu’nda şairlerin imza-söyleşi saati düzenlendi.  Şair ve yazarların okuyucuları için kitaplarını da imzaladığı Tire’deki etkinliğe, Kemal BAYSAK (Bosna Hersek İzmir Başkonsolosu), Makvala KHAREVEBA (Gürcistan İzmir Muavin Konsolosu, Türkolog,Çevirmen), Prof. Dr. Saverio SINOPOLI ( Pablo Neruda Edebiyat Kurumu Başkanı, İtalya), Maria MİRAGLİA (Şair, İtalya), Elif GAZEL ( İtalyanca Çevirmen ), Resmiye  MÜMİN ( Şair, Gazeteci, Kırcali Haber Gazetesi, Bulgaristan), Aida ZEYNELOVA (Şair, Azerbaycan, Nurten ALTINOK (Şair,Batı Trakya,Yunanistan), Mirza BASİC ( Tuzla Üniversitesi, Türkoloji Bölümü Araştırma Görevlisi, Türkolog, Çevirmen, Bosna Hersek), Aziz SERBEST ( Şair, Kosova), Sofia TODUROVA (Çevirmen,Türkolog, Filibe, Bulgaristan), Sünnetullah SATTAROV (Türkolog, Özbekistan), Şahzade SATTAROVA (Çevirmen, Özbekistan), Shefqet BALLA (Şair, Çevirmen,Arnavutluk), Lidia CHERİLİUC (Şair, Romanya), Cengiz BAYRAKTAR (Şair, Irak), Ayşe TURAL (Şair, Yazar, Gazeteci, TV yapımcısı, KKTC), Kristine TSİNTSABADZE ( Türkolog, Çevirmen, Gürcistan), Dr. Şaban MAHMUDOV (Şair, Deliorman Türk Yazarlar Birliği, Bulgaristan), Cafer ÖZ (Şair, KIBATEK Tire Koordinatörü), Dr. Mevlüt KAPLAN (Şair, KIBATEK Dernek Genel Başkanı), Leyla IŞIK (Şair, KIBATEK Yön. Kur. Üyesi), Şükrü AYDIN (Şair, KIBATEK Yön. Kur. Üyesi), Dr. Şemsettin KÜZECİ (Şair, Gazeteci, Yazar Irak), Nesrin ERBİL (Şair, Irak), Osman AKBAŞAK (Yazar, SKY Tv Yapımcı) ve Feyyaz SAĞLAM (KIBATEK Onursal Başkanı, Dokuz  Eylül Üniversitesi Öğretim Görevlisi, Şair) katıldı.

KIBATEK ve katılımcı şair ve yazarlar kitaplarını okurlarına imzaladılar. Şiir şöleni öncesi Tire  Belediye Başkan yardımcısı bir konuşma yaparak, Tire olarak ilk defa bu kadar ülkeden gelen şair ve yazarlarla bir araya gelmekten onur duyduğunu söyledi. Ardından KIBATEK Başkanı Dr. Mavlüt Kaplan: 1998 yılında yola 12 ülkeyle çıktıklarını hatırlatarak, 40 ülkeye doğru hızla yol aldıklarını ifade etti. Kaplan, “Temel amacımız Türk dilinin dünya dilleri arasında yükselişe geçerek birinci dil olmasını sağlamak. Bugün toplam 7 milyar insan arasında Türkçe 5. dil konumunda olduğunu, Türk ve Japon dilleri ise teknolojiye paralel olarak birbiriyle yarışıyor. Dernek olarak genç edebiyatçılara önem veriyoruz. Bu yılki buluşmamızda; Irak Türkmen Edebiyatı’nı ele alıp, değerlendireceğiz. İzmir’de, Bornova ve Dokuz Eylül Üniversitesi, Edebiyat Bölümü’nde çeşitli etkinlikler gerçekleştireceğiz. Bu yıl planladığımız çalışmalarımıza çok sayıda başvuru almamıza rağmen 20 ülkeyi davet edebildik. Ticaret ve siyasetle uğraşmayan bir kurumuz. Her yıl edebiyat ve şiir dallarında iki etkinlik düzenliyoruz” dedi.  Daha sonra Bosna Hersek Fahri Başkonsolosu Kemal BAYSAK kısa bir konuşma yaparak Tire Belediyesi’ne ilgi ve alakalarından dolayı teşekkür etti. Şiir şöleni çok samimi ve heyecanlı bir ortamda geçti. Tire’de eğitim gören öğrenciler tarafından dikkat çeken şair ve yazarların okudukları şiirlerle öğrencilerin gönlünü fethettiler. Hele hele okunan aşk şiirleri öğrencilerce büyük ölçüde ilgi gördü. Şölen sonrası Özbekistanlı Şahzade  Sattarova müzik eşliğinde sunmuş olduğu muhteşem dansıyla tüm katılımcıları büyüledi.

Bornova’da Kitap Sergisi ve Şiir Şöleni

            KIBATEK 38. Uluslararası Edebiyat Şöleninin bir ayağı da İzmir’in başka bir güzel ilçesi olan Bornova’da gerçekleşti. Etkinlik Çamdibi-Altındağ Atatürk Kültür Merkezi salonunda kitap sergisi ve şair-yazarların imza ve söyleşileri ile başladı. Sergide KIBATEK, etkinliğe katkıda bulunana kurum ve kuruluşların yayınlarının yanında şairlerin kitapları sergilendi. Üniversite öğrencilerinin yakın ilgi gördüğü kitap sergisi şairler okurlarıyla baş başa sohbet edip söyleşiler gerçekleşti.

 Irak Türkmen Edebiyatı Çalıştayı Kitabı Tanıtımı

            KIBATEK 37. Uluslararası Edebiyat Çalıştayı ve Şiir Dinletisi 2-5 Eylül 2015 tarihleri arasında Türkmeneli Vakfı, Türkmeneli Kültür Merkezi ve İLESAM’ın katkılarıyla Ankara’da gerçekleşmişti. Etkinliğin kitapçığı Türkmeneli Kültür Merkezi Basın ve Kültür Müşaviri Dr. Şemsettin Küzeci ile KIBATEK Onursal Başkanı Feyyaz Sağlam tarafından hazırlandı ve Türkmeneli Kültür Merkezi Başkanı Dr. Mustafa Ziya tarafından editörlüğü yapıldı. 128 sayfadan oluşan kitapçık üç bölüm kapsamaktadır. Birinci bölüm konuşmalar, ikinci bölüm bildiriler ve üçüncü bölüm ise, uluslararası şiir dinletisinde okunan şiirler yer almaktadır. Bu etkinliğin kitapçığı KIBATEK 38. Uluslararası Edebiyat Şöleninde tanıtıldı. Ücretsi olarak tüm katılımcılara dağıtıldı.

KIBATEK 2015 Ödülleri

KIBATEK 2015 Uluslararası Ödülleri bir ödül töreniyle sahiplerini buldu.  Bu bağlamda Irak Türkmen Edebiyatının üç ismine ödül verildi:

1.KIBATEK 2015 Uluslararası Edebiyat Ödülü’nün Dr. Şemsettin Küzeci’ye

2.KIBATEK 2015 Uluslar arası Onur Plaketi’nin Irak Türkmen Şairi Nesrin Erbil’e

3.KIBATEK 2015 Türk Kültürü’ne Hizmet Ödülü’nün Ata Terzibaşı’na

KIBATEK İlk ödülü Sayın Cemal ŞENEL İzmir Balkan Dernekleri Federasyonu Başkanı Irak Türkmen Edebiyatının öncülerinden sayılan hala Kerkük’te yaşayan 91 yaşında Ata Terzibaşı’na teslim edilmek üzere ödülünü araştırmacı şair yazar Cengiz Bayraktar’a verdi. KIBATEK’in İkinci Ödül ise  Onur Ödülü, Güzin ORALKAN KIBATEK Derneği Genel Sekreteri Türkmen Şairi Nesrin Erbil’de takdim etti. KIBATEK’in üçüncü ödülü KIBATEK Genel Başkanı Dr. Mevlüt Kaplan tarafından Dr. Şemsettin Küzeci’ye verildi.

Irak Türkmen Edebiyatı Özel Oturumu

            Açılış konuşmasını KIBATEK Onursal Başkan Feyyaz Sağlam yaptıktan sonra Kemal BAYSAK Bosna Hersek Fahri Başkonsolosu, Dr. Mevlüt KAPLAN KIBATEK Derneği Genel Başkanı, İtalya’dan Prof. Saverio SINOPOLI Pablo Neruda Kültür Derneği Başkanı, Yunanistan(BatıTrakya) Şair Nurten ALTINOK, Özbekistan’dan Türkolog Sünnetullah SATTAROV, Bosna Hersek’ten Türkolog, Çevirmen Mirza BASİC ve Bulgaristan’dan Şair, Kırcaali Haber Gazetesi, Resmiye MÜMİN

Konuşmalardan sonra Irak Türkmen Edebiyatı ele alındı. Oturuma Dr. Şemsettin Küzeci Başkanlık etti. Konuşmacılar ise, sırasıyla:

1.Dr. Şemsettin Küzeci. Gazeteci Şair Yazar, Irak Türkmenlerinin Süreli Edebiyat Dergileri.

2.Murteza Tuzlu. Doktora öğrencisi, Irak Türkmen Şairi Hasan Görem.

3.Cengiz Bayraktar. Şair ve Yazar, Irak Türkmen Divan Edebiyatı.

4.Leyla Işık. Şair ve KIBATEK Y.K. Üyesi, Irak Türkmen Tiyatrosu.

5.Nesrin Erbil. Şair,

birer sunum yaptılar ve Nesrin Erbil tarafından güzel şiirler okundu. Ardından da KIBATEK Bornova Şiir Dinletisi başladı. Yurtdışı ve yurt içinden katılan şairler birer şiir okuyarak geceyi renkleştirdiler. Şiir dinletisinin sonunda Özbekistanlı Şahzade Sattarova ve Gürcistanlı Kristine Tsintsabadze birer folklor oyunu sergileyerek herkesin ilgisini çektiler.

Bosna Hersek Başkonsolosluğu’na Nezaket Ziyareti

            KIBATEK toplantısına katılan heyetler Bosna Hersek Başkonsolosluğu’na Nezaket ziyareti gerçekleştirdiler. Heyeti makamında kabul eden Bosna Hersek Fahri Başkonsolosu Kemal Baysak, ziyaretten memnun olduklarını dile getirdi. Ayrıca KIBATEK’in 1998 yılından beri aşama aşma faaliyetlerine değindi. KIBATEK’in Türkiye’de önemli bir kurum olduğunun altını çizdi. Heyetler adına birer konuşma yapıldı. Daha sonra  Kemal Baysak’a Irak Türkmen Heyeti adına “Hizmet Ödülü”  Türkmen Şairi Nesrin Erbil ve Türkmen heyeti tarafından takdim edildi. Katılımcı heyetler ve şair yazarlar Kemal Baysak’a kendi kitaplarını ve çeşitli hediyeler sundular. Ayrıca Bosna Hersek Fahri Başkonsolosluğu adına basılan “Mezardaki Gözyaşı” adlı kitap tüm heyetlere ve şair yazarlara takdim edildi.

Dokuz Eylül Üniversitesi, Buca Eğitim Fakültesi Dekanlığı’na Nezaket Ziyareti

            KIBATEK 38. Uluslararası Edebiyat Şöleni katılımcılarının son durağı Dokuz Eylül Üniversitesi-Buca Eğitim Fakültesi Dekanlığı oldu. Heyetleri Dekan Prof. Dr. Süleyman Başlar makamında kabul etti. Heyetle ilgi bir tanıtım sunumunu Feyyaz Sağlam yaptıktan sonra Dekan Başlar; ziyaretten memnuniyeti ve şölenin bu boyutta olduğunu bilmediğini söyledi. Başta KIBATEK olmak üzere emeği geçenlere teşekkür ettikten sonra Heyetlerin ve şair yazarlarının imzalı kitaplarını alarak toplu bir fotoğrafla ziyaret son buldu.

 Dünyada Türkçe ve Türk Edebiyatları Uluslararası Paneli

            KIBATEK Onursal Başkanı, araştırmacı yazar Feyyaz SAĞLAM Dokuz Eylül Üniversitesi-Buca Eğitim Fakültesi’nde düzenlenen “Dünyada Türkçe ve Türk Edebiyatları” uluslararası panelini yönetti. Açılış konuşmasını  Dokuz Eylül Üniversitesi-Buca Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Süleyman Başlar yaptı. Dekan konuşmasında KIBATEK’in önemine değindi. Bu gibi toplantıların fakültesine yapılmasını kendisini ve öğrencilerini sevindirdiğini söyledi. Daha sonra KIBATEK Başkanı Dr. Mevlüt Kaplan da bir konuşma yaptıktan sonra panelistler konuşmalarına geçti. Panelistler:

  • Mirza BASİC “Bosna Hersek’te Türkçe,Türk Edebiyatı ve Türkoloji”
  • Ayşe TURAL “Kıbrıs Türk Edebiyatı’nda Neriman Cahit”
  • Şemsettin Küzeci. “Irak’ta Türkçe Dili ve Edebiyatı”.
  • Makvala KHAREVAVA “Gürcistan’da Türkçe ,Türk Edebiyatı ve Türkoloji”

Konuşmacılar sunumlarında dünyada Türkçe ve Türk edebiyatının durumunu ele aldılar. Türk edebiyatının dünü ve bugünü ile ilgili verimli bilgi aktardılar.

KIBATEK Uluslararası Buca Eğitim Fakültesi Şiir Şöleni

            Şiir şöleninin son durağı Buca Eğitim Fakültesi’nde düzenlenen şiir şöleni öğrenciler tarafından heyecanlı bir şekilde izlendi ve takip edildi. Bu son durakta şairler sözbirliği yaparak öğrencileri isteklerine uydular. Tüm şairler aşk şiirleri okuyarak öğrencilerin gönlünü fethettiler. Feyyaz Sağlam’ın yöneticiliğinde sahne alan şairler heyecanlı anlar yaşadılar. Şiir şöleni sonrası öğrenciler ile şairler arasında geçen sohbet ve söyleşiler hem öğrenciler açısından hem de şair ve yazarlar açısından çok yararlı olduğunu kanısındayım. Bu bağlamda aynı fakültede öğretim görevlisi olan Sayın Feyyaz Sağlam’ın büyük rolü olduğuna inanıyorum.

Şiir şöleni ve panelin sonunda Dokuz Eylül Üniversitesi Buca Eğitim Fakültesi Dekanı imzasıyla şair ve konuşmacılara birer “Teşekkür” Belgesi takdim edildi. Toplu bir fotoğraf çekimiyle ve kokteyl ile etkinlik son buldu.

Teşekkürler

            KIBATEK faaliyetlerinde bir meçhul asker gibi kendisini vakfeden KIBATEK kurucusu ve Onursal Başkanı Sayın Feyyaz Sağlam’a, Başkan Dr. Mevlüt Kaplan’a KIBATEK yönetim kurulu üyelerine, Konak, Tire, Bornova Belediye Başkanları’na ve çalışanlarına, Bosna-Hersek Fahri Başkonsolosu Kemal Baysak’a, Gürcistan Konsolos Muavini Makvala Kharevava’ya, Dokuz Eylül Üniversitesi Buca Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Süleyman Başlar’a ve öğrencilerine ayrıca KIBATEK faaliyetlerinin tüm katılımcılarına teşekkür ederiz. Sevgi ve saygılarımızla…

Previous articleTürkiye Dışişleri Bakanlığı: Türkler Irak’ı Terketsin
Next article37. KIBATEK Uluslararası Edebiyat Çalıştayı ve Şiir Dinletisi Kitapçığı Çıktı
Dr. ŞEMSETTİN KÜZECİ Araştırmacı, eğitimci, gazeteci, şair, yazar Şemsettin Küzeci; 1965 yılında Kerkük’te doğdu. 1989 yılında Musul Üniversitesinden mezun oldu. 5 Yıl Kerkük’te lise öğretmenliği yaptı (1992-1996). Kerkük Televizyonu, Bağdat Türkmence radyosunda “gençlik ve spor” programları hazırlayıp sundu (1992-1995). Yazılarını Bağdat’ta Türkçe yayınlanan “Yurt” gazetesi, “Kardeşlik ve Birlik Sesi” dergilerinde yayınladı. 1993 yılında Irak rejimi tarafından tutuklandı. Üç ay Tikrit muhaberatında kaldıktan sonra serbest bırakıldı. 2015 yılında Musalla Lisesinde Lise öğretmeni olarak çalıştığı mesleğinde kendi isteği üzerinde Kerkük’te emekliye ayrıldı. 1996 yılında siyasi nedenlerden dolayı Irak’ı terk ederek Türkiye’ye yerleşti. 1999 yılında Irak Türkmen Cephesi Türkiye temsilciliğinde Basın Yayın ve Enformasyon Şube Müdürü olarak çalıştı (1999-2003). Kerkük Gazetesi'nin Türkiye temsilciliği ve Türkmeneli TV’de muhabir, programcılığı ve haber müdürü olarak çalıştı (2005-2009). 2008 yılında “Irak Basın Tarihi” üzerine Gazi Üniversitesi İletişim Fakültesi Radyo TV ve Sinema bölümünde “Osmanlı’dan Günümüze Irak’ta Basın Tarihi” konulu yüksek lisansını ve 2010 yılında Hollanda'da Global Lahey Üniversitesinde “Irak Televizyonları” üzerine doktorasını yaptı. 2009-2019 yılları arasında Türkmeneli Vakfı Kültür Merkezi'nde Basın ve Kültür Müdürü, 4 Şubat 2019 ile 14 Temmuz 2020 tarihleri arasında (ORSAM) Ortadoğu Araştırmaları Merkezi’nde Türkmen ve Medya uzmanı olarak görev yaptı. 16 Temmuz 2020 tarihinden beri Türkmeneli Vakfı Başkanlığından basın danışmanı olarak görev yapmaktadır. Sürekli basın kartı sahibi olan Küzeci, aynı zamanda Kerkük Gazetesi genel yayın yönetmeni ve Türkiye temsilcisi görevini sürdürmektedir. 2020 yılından beri Türkiye Yazarlar Birliği Ankara Şb. Yönetim kurlu üyesidir. Irak Türklerini; Türkiye, Türk dünyası ve uluslararası faaliyetlerinde gerçekleşen onlarca kongre, kurultay, konferans, bilgi şöleni ve toplantılarda temsil etti. 400’ye yakın uluslararası hizmet, takdir, teşekkür, onur belgesi, plaket ve ödül almıştır. 2006’da Irak, Azerbaycan ve Türkiye ile ilgili yapmış olduğu ilmî ve edebî çalışmalarından dolayı, Azerbaycan’da VEKTOR Uluslararası İlim Merkezi tarafından kendisine “Fahrî Doktora” Payesi verildi. 2022 yılında da Türk Dünyası Akademisi tarafından kendisine “Fahri Profesörlük” Unvanı verildi. Küzeci’nin bazı eserleri ve yazıları Arapça, Azerbaycan Türkçesi, İngilizce ve Rus, Özbek, Kazak dillerine tercüme edilmiştir. Basılmış 60 adet eserinden bazıları; Suçum Türk Olmaktır, Kerkük şairleri, Irak Basın Tarihi, Türkmeneli Edebiyatı, İçimizdeki Kerkük, Kerkük Soykırımları, Kerkük’ün Mili Şairi Mehmet İzzet Hattat, Kerkük’ün Efsane Sesi Abdülvahit Küzeci, Nevruz Çiçekleri (Türk Dünyası Kadın Şairleri), Ortadoğu’da Türk Katliamları, Sinan Sait, Türkmen Milli Takımı, Şehit Hüseyin Demirci (Tembel Abbas), Sarmaşık Duygular, Osmanlıdan Günümüze Irak’ta Türkçe Dergiler, Kerkük’ten Azerbaycan’a, Horyatlarım, Kerkük Katliamı, Telaferli Felekoğlu, Kerkük’ten Sesleniş, İçimizdeki Kerkük, Telafer Şairleri… İletişim: www.skuzeci.com skuzeci@gmail.com (+90) 533 255 26 60