2018 Irak Parlamento Seçimleri Kerkük ve Türkmenler (1)

2018 Irak Parlamento Seçimleri Kerkük ve Türkmenler

(1)

Dr. Şemsettin Küzeci

Irak’ta 12 Mayıs 2018 tarihinde yapılan Irak Parlamentosu Seçimleri adeta ülkeyi karıştırdı. İlk kez olarak elektronik oy sayımı cihazları kullanılan seçimlerde büyük hileler ortaya çıktı. Kaybedenlerin tüm ve kazananlarının da bazıları seçim sonuçlarından memnun kalamamıştır. Eh bu ne biçim seçim insan demez mi? Elbette der ve düşünür.

Irak’ın 2018 yılında nüfusu 37 Milyon olarak açıklandı. Seçmen sayısı ise 24 milyon352 bin 253 seçmen, 350 Parti ve oluşum, 27 koalisyon ve 7 bin 376 aday katılma hakkını kazandı. Ancak seçimlere 9 milyon 952 bin 246 seçmen oy kullandı.  Özel oy kullananların sayısı (Asker, polis vs. Güvenlik güçleri) 709 bin396 oy kullanıldı. Yurtdışı kullanılan oyların sayısı 179 bin329 oy. 2018 Irak seçimlerinde toplam kullanılan oy sayısı 10 milyon 804bin 989 dur. Bu da %44.53’e tekabül ettiğini gösteriyor. Bu oran Irak seçim kurulunun resmi rakamlarıdır. Ancak tafrasız gözlemcilerin, bazı siyasi parti temsilcilerinin açıklamalarına dayanarak Irak’ta genel olarak seçimlere ilgi çok az olduğunu söyleniyor. Aldığımız bilgilere göre Irak’ta gerçek katılım oranı %22 olarak bilinmektedir. Bu oranı kabul etmeyen ABD’nin Bağdat Büyükelçisi ve Bazı komşu Ülkelerin yetkilileri oranın 2’ye katlanmasına emrettiler. Yoksa ne Birleşmiş Milletler nede ilgili kurumlar seçimlerin tekrarına karar vereceklerdir. Böylece ülkeyi kimlerin yönettiği ortadadır…

Irak Seçim Sonuçları

Irak Bağımsız seçim yüksek komiserliği düzenlediği basın toplantısında seçim sonuçlarını açıkladı. 12 Mayıs 2018 tarihinde yapılan Irak Parlamento seçimlerde Mukteda El- Sadır başkanlığındaki El-Sadır Hareketi’ne bağlı El-Sairun kitlesi 329 sandalyeden 54 milletvekili kazandı.

İkinciliği Haşid Şabi komutanı Hadi El-Amiri başkanlığındaki El- Fetih koalisyonu 47 sandalye ile kazandı. Ardından Başbakan Haydar El-İbadi’nin başkanlığındaki El-Nasır itilafı 42 sandalye ile üçüncülüğü kazandı. Nuri El-Maliki başkanlığındaki El-Kanun Devleti itilafı 26 sandalye kazanabildi. Böylece

Bağdat’ta El-Sairun koalisyonu 17 sandalye, El- Fetih koalisyonu 9 sandalye, El-Kanun Devleti itilafı 9 sandalye, El-Vataniyye itilafı 8 sandalye El-Nasır 8 sandalye, Teyyar El- Hikme 4 sandalye ve Irak Karar koalisyonu ise 4 sandalye kazandı.

Babil ilinde El-Fetih koalisyonu 4 sandalye El-Sairun 4 sandalye El-Nasır itilafı 3 sandalye, Teyyar El- Hikme 3 sandalye El-Kanun Devleti 3 sandalye Değişime Hazırız itilafı ise 1 sandalye kazandı.

Vasıt ilinde de El-Sairun itilafı 3 sandalye, El-Fetih 2 sandalye, El-Kanun Devleti itilafı 2 sandalye, El-Teyyar Hikme 2 sandalye, El-Kanun Devleti itilafı1 sandalye, Değişime Hazırız itilafı ise 1 sandalye ve Kürt Feylilerin adayı Mazın Abdulmunım Abu Haydar kazandı.

Kerbele ilinde ise El- Fetih koalisyonu 3 sandalye, El-Sairun koalisyonu 3 sandalye, El-Nasır itilafı 2 sandalye El-Kanun Devleti itilafı 2 sandalye ve Teyyar El- Hikme 1 sandalye kazanabildi.

El- Musenna ilinde de El-Sairun itilafı 2 sandalye kazandı. El- Fetih koalisyonu da 2 sandalye kazanabildi. El- Musenna ilinde aynı zamanda Teyyar El- Hikme ve El-Kanun Devleti itilafı birer sandalye kazandı.

Zikar ilinde ise El-Sairun itilafı 6 sandalye El-Fetih koalisyonu 5 sandalye El-Kanun Devleti itilafı El-Nasır itilafı 3 sandalye Teyyar El- Hikme 2 sandalye kazandı.

Kadisiyye ilinde de El-Fatih koalisyonu 3 sandalye, El-Sairun 3 sandalye, El-Nasır 2 sandalye, El-Kanun Devleti 1 sandalye, El-Teyyar Hikme 1 sandalye, İrade Hareketi 1 sandalye kazandı.

Basra ilinde de El-Fatih koalisyonu 6 sandalye El-Sairun itilafı 5 sandalye, El-Nasır itilafı 5 sandalye El- Kanun Devleti 4 sandalye El-Teyyar Hikme 2 sandalye Irak’ın Erkekleri Topluluğu da 1 sandalye İrade Hareketi 1 sandalye El-Vataniyye itilafı 1 sandalye kazandı.

Necef ilinde de El-Sairun 4 sandalye El-Fatih 3 sandalye El-Nasır itilafı 3 sandalye Hikme 1 sandalye ve El-Kanun Devleti itilafı 1 sandalye kazandı.

Meysan ilinde El-Sairun itilafı 5 sandalye El-Fatih koalisyonu 2 sandalye El-Teyyar Hikme 1 sandalye el nasır 1 sandalye El-Kanun Devleti itilafı 1 sandalye.

Anbar’da ise Enbar Kimliğimizdir 6 sandalye itilaf El-Vataniyye 3 sandalye Irak Karar Koalisyonu 2 sandalye, Abirun 2 sandalye ve El-Nasır itilafı 23 sandalye kazandı.

Diyale ilinde de El-Fatih koalisyonu 3 sandalye El-Karar 3 sandalye itilaf El-Vataniyye 3 sandalye, El-Sairun itilafı 2 sandaye El-Nasır itilafı 1 sandalye El-Teyyar Hikme 1 sandalye Kürdistan Yurtseverler Birliği 1 sandalye.

Salahattin ilinde ise cemahir el kale 3 sandalye, El-Fatih itilafı 2 sandalye El-Vataniyye itilafı 2 sandalye El-Nasır itilafı 2 sandalye, Irak Karar Koalisyonu 2 sandalye salahattin kimliğimizdir koalisyonuda 1 sandalye kazandı.

Kerkük ilinde Kürdistan Yurtseverler Birliği 6 sandalye El-Arabiyye koalisyonu 3 sandalye Kerkük Türkmen Cephesi 3 sandalye kazandı.

Erbil şehrinde Kürdistan Demokrat Partisi 8 sandalye, Kürdistan Yurtseverler Birliği 2 sandalye, yeni Nesil Hareketi 2 sandalye Adalet ve Demokrasi koalisyonu 1 sandalye Değişim Hareketi de 1 sandalye kazandı.

Süleymaniye ilinde de kürdistan yurtseverler birliği 8 sandalye, değişim hareketi 4 sandalye yeni nesil hareketi 2 sandalye Kürdistan İslami topluluğu 1 sandalye Kürdistan Demokrat Partisi 1 sandalye adalet ve Demokrasi itilafı 1 sandalye, Kürdistan İslami birliği ise 1 sandalye kazandı.

Duhok ilinde de Kürdistan Demokrat Partisi 10 sandalye ve Kürdistan İslami Birliği ise sadece bir sandalye kazandı.

Musul ilinde de El-Nasır itilafı 7 sandalye Kürdistan Demokrat Partisi 6 sandalye, El-Vataniyye itilafı 4 sandalye Ninova Kimliğimizdir 3 sandalye El-Fatih koalisyonu 3 sandalye, El-Karar koalisyonu 3 sandalye El-Cemahir El-Vataniyye partisi 2 sandalye Demokratik Yaklaşım 1 sandalye Kürdistan Yurtseverler Birliği 1 sandalye, Temeddun 1 sandalye bağımsız aday olan Kusey Abbas Şebeki 1 sandalye Babiliyyun Hareketi 1 sandalye kazandı.

Bu sonuçlara göre bazı siyasi parti ve Kiyanlar(Siyası Varlık) sonuçlara itiraz ederek sandıkların yeniden ve elle sayılmasını istediler. Kerkük gibi bir ilde hala itirazlar ve eylemler devam ediyor. 186 sandık Türkmen ve Araplar tarafından rehin alınmıştır.

 Kerkük ve Türkmenler

Kerkük Irak’ın 18 Vilayetten Bağdat ve Musul’dan sonra en önemli bir şehridir. Son seçimlerde Kerkük’ün nüfusu 1.650 olarak ilan edildi. Seçmen sayısı 952 bin 892 seçmeni vardır. Irak’ın genelinde seçmen kartını yenileyenlerin oranı %62 olarak saptandı. Kerkük’te ise yaklaşık %70 seçmen kartları yenilendi. Buda şu anlama geliyor Kerkük’te yaklaşık 600 bin seçmen vardır. Buda resmi bir rakam olarak saptanmıştır. Ancak Seçim Kurulunun verdiği bilgiye göre katılım oranı Kerkük’te %45.18 olarak oran verdi. Bu orana göre 271 bin 080 seçmen oy kullandı anlamına geliyor. Bağımsız Seçim Kurulu ise 438 bin 239 oy kullanıldığını açıklıyor. Buda Bağımsız Seçim Kurulunun verdiği rakamlara aykırı düşüyor. Sandıklarda fazla oy kullanıldığını ortaya koymaktadır. İşte sahtekârlığın belgesi de bu rakamlarda yatıyor.

Bu seçimlerde elde edilen verilere dayanarak ve analiz yaptığımız da başka bir öğede ortaya çıkıyor ki, geçen seçimlere göre Kürtler %51, Araplar %38 ve Türkmenler ise %40 katılım sağlamıştır. Ayrıca geçen seçime göre de oyların farklı Listelere bölünmesi neticesinde 2018 seçimlerinde Araplara 70 bin, Kürtlere 42 bin ve Türkmenlere 30 bin kaybettirmiştir.

Kerkük’te 13 Liste yarıştı. Bağımsız Seçim Kurulunun rakamlara göre, %90 oranında sandıklar açılmıştır. Kürdistan Yurt Severler Birliği(Talabani) 184 bin373, Kerkük Arap İttifakı 83 bin, Kerkük Türkmen Cephesi 79 bin, El-Nasır İttifakı 24 bin 245,El-Fetih İttifakı 18 bin 406, Kürt Vataniyye 13 bin 775, Yeni Nesil 12 bin836. Ancak Araplar ile Türkmenlerin itirazları bugüne kadar dikkate alınmadı. Hükümet ve Irak yetkili mercilerce bazı sakinleştirici niteliğinde olan açıklamalar da çözüm olmadı. Sesler yükseldi. Irak, Arap ve Türk medyasında Türkmenlerin itirazları ve eylemleri devam eden bir süreçte Bağımsız Seçim Kurulu ITC Başkan Yardımcısı ve Kerkük Milletvekili Hasan Turan’a 50 milyon Irak Dinara ceza kesti. Gerekçe olarak Bağımsız Seçim Kurulu komiserliğini teşhir etmek…

Öte yanda Bağımsız Seçim Kurulu Komiserliği Yüksek Kurul Üyesi Dr. Sait Kakayi’nin Bomba gibi açıklamaları Irak’ta 6 vilayetteki sahtekârlıkları belgeleri ile ekrana taşıdı. Kerkük’te özel olarak oyların %12’si ana veriler ile örtüştüğünü ve %67 oranında verilerin ana bilgilerle örtüşmediğini açıkladı. Ayrıca 2146 Flaş bellekten 1887’si Seçim Kuruluna ulaşmadı. Yani kayıptır. Bu açıklamalar Dünya Kamuoyunu ayağa kaldırdı. Ancak Bağımsız Seçim Kurulu Sonuçları açıkladı ve itirazlar için 3 gün süre tanıdı. Başarılarını da çılgınca kutladı…

Kerkük’te Arap ve Türkmenleri ne istiyor

  1. Kerkük’te Araplar ile Türkmenler sandıkların açılması ve oyların yeniden elle sayılmasını,
  2. BM ve Gözlemcilerin ile Basının huzurunda bu sayım işleminin yapılması,
  3. Sandalyelerin dağılımı yeniden yapılması,
  4. Seçimlere hile karıştıranların cezalandırılması,

Bağımsız Seçim Kurulu Komiserliği yukarıdaki istekleri kabul etmediği takdirde seçimlerin tamamının iptal edilmesi ve 22 Aralık 2018 tarihinde yapılacak olan mahalleli seçimlerde Parlamento seçimleri de aynı anda yapılması önerildi.

 devamı var…

 

 

 

 

 

Previous articleTürkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan Maktada El-Sadır’ı Aradı
Next articleTürkiye Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Aksoy’dan, Kerkük’teki Seçimlerlerle İlgili Açıklama
Dr. ŞEMSETTİN KÜZECİ Araştırmacı, eğitimci, gazeteci, şair, yazar Şemsettin Küzeci; 1965 yılında Kerkük’te doğdu. 1989 yılında Musul Üniversitesinden mezun oldu. 5 Yıl Kerkük’te lise öğretmenliği yaptı (1992-1996). Kerkük Televizyonu, Bağdat Türkmence radyosunda “gençlik ve spor” programları hazırlayıp sundu (1992-1995). Yazılarını Bağdat’ta Türkçe yayınlanan “Yurt” gazetesi, “Kardeşlik ve Birlik Sesi” dergilerinde yayınladı. 1993 yılında Irak rejimi tarafından tutuklandı. Üç ay Tikrit muhaberatında kaldıktan sonra serbest bırakıldı. 2015 yılında Musalla Lisesinde Lise öğretmeni olarak çalıştığı mesleğinde kendi isteği üzerinde Kerkük’te emekliye ayrıldı. 1996 yılında siyasi nedenlerden dolayı Irak’ı terk ederek Türkiye’ye yerleşti. 1999 yılında Irak Türkmen Cephesi Türkiye temsilciliğinde Basın Yayın ve Enformasyon Şube Müdürü olarak çalıştı (1999-2003). Kerkük Gazetesi'nin Türkiye temsilciliği ve Türkmeneli TV’de muhabir, programcılığı ve haber müdürü olarak çalıştı (2005-2009). 2008 yılında “Irak Basın Tarihi” üzerine Gazi Üniversitesi İletişim Fakültesi Radyo TV ve Sinema bölümünde “Osmanlı’dan Günümüze Irak’ta Basın Tarihi” konulu yüksek lisansını ve 2010 yılında Hollanda'da Global Lahey Üniversitesinde “Irak Televizyonları” üzerine doktorasını yaptı. 2009-2019 yılları arasında Türkmeneli Vakfı Kültür Merkezi'nde Basın ve Kültür Müdürü, 4 Şubat 2019 ile 14 Temmuz 2020 tarihleri arasında (ORSAM) Ortadoğu Araştırmaları Merkezi’nde Türkmen ve Medya uzmanı olarak görev yaptı. 16 Temmuz 2020 tarihinden beri Türkmeneli Vakfı Başkanlığından basın danışmanı olarak görev yapmaktadır. Sürekli basın kartı sahibi olan Küzeci, aynı zamanda Kerkük Gazetesi genel yayın yönetmeni ve Türkiye temsilcisi görevini sürdürmektedir. 2020 yılından beri Türkiye Yazarlar Birliği Ankara Şb. Yönetim kurlu üyesidir. Irak Türklerini; Türkiye, Türk dünyası ve uluslararası faaliyetlerinde gerçekleşen onlarca kongre, kurultay, konferans, bilgi şöleni ve toplantılarda temsil etti. 400’ye yakın uluslararası hizmet, takdir, teşekkür, onur belgesi, plaket ve ödül almıştır. 2006’da Irak, Azerbaycan ve Türkiye ile ilgili yapmış olduğu ilmî ve edebî çalışmalarından dolayı, Azerbaycan’da VEKTOR Uluslararası İlim Merkezi tarafından kendisine “Fahrî Doktora” Payesi verildi. 2022 yılında da Türk Dünyası Akademisi tarafından kendisine “Fahri Profesörlük” Unvanı verildi. Küzeci’nin bazı eserleri ve yazıları Arapça, Azerbaycan Türkçesi, İngilizce ve Rus, Özbek, Kazak dillerine tercüme edilmiştir. Basılmış 60 adet eserinden bazıları; Suçum Türk Olmaktır, Kerkük şairleri, Irak Basın Tarihi, Türkmeneli Edebiyatı, İçimizdeki Kerkük, Kerkük Soykırımları, Kerkük’ün Mili Şairi Mehmet İzzet Hattat, Kerkük’ün Efsane Sesi Abdülvahit Küzeci, Nevruz Çiçekleri (Türk Dünyası Kadın Şairleri), Ortadoğu’da Türk Katliamları, Sinan Sait, Türkmen Milli Takımı, Şehit Hüseyin Demirci (Tembel Abbas), Sarmaşık Duygular, Osmanlıdan Günümüze Irak’ta Türkçe Dergiler, Kerkük’ten Azerbaycan’a, Horyatlarım, Kerkük Katliamı, Telaferli Felekoğlu, Kerkük’ten Sesleniş, İçimizdeki Kerkük, Telafer Şairleri… İletişim: www.skuzeci.com skuzeci@gmail.com (+90) 533 255 26 60