Vefatının 5. Yılında İsa Kayacan Doğduğu Ece Köyünde Anıldı

Vefatının 5. Yılında

İsa Kayacan Doğduğu Ece Köyünde Anıldı

                                                                                                                                                       Şemsettin Küzeci

Kayacan Ece Köyünde Anıldı

Anadolu Basınının duayen isimlerinden Budur, Tefenni ilçesi Ece köyünden doğan Prof. Dr. İsa Kayacan vefatının 5. Yıldönümünde Doğum yeri olan Burdur iline bağlı Tefenni ilçesinin Ece köyünde anıldı. Anma toplantısını Burdur Araştırmacı Yazar ve Şairler Derneği ile kurucu üyesi olduğu Kerkük Kültür Derneği ortaklaşa düzenledi. Burdur’dan aşta Dernek Başkanı Ahmet Ali Bilgen olmak üzere, Burdur Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Kürşat Tuncel, Durmuş Erkan, Zafer Azaklı, Erme Can Çakar, Hasan Kaya, Hasan Dilmen, Turan Acar, Aygül Kemahlı (Kayacan), Şefika, İlgan, Muhammet Duru, Armağan Yılmaz Potak, Nurten İvgin, vd. yönetici ve İsa Kayacan severleri anma toplantısı düzenlediler ve katkıda bulundular. Kerkük Kültür derneğinden ise Başkan Dr. Şemsettin Küzeci, Başkan yardımcısı İsa Kayacan’ın kızı Gül Kayacan ve Kayacan’ın dava arkadaşı ve derneğin Genel sekreteri Gazeteci yazar İsmail Kara Ankara’dan katıldı.

Ece Köyünde Kuran-İ Kerim okundu

Anma toplantısı Burdur Merkez Meydanında katılımcıların ve Ankara’dan gelen heyetin toplanmasıyla Burdur şairler derneği Başkanı Ahmet Ali Bilgen’in temin ettiği araçla Tefenni’ye hareket edildi. Daha sonra Ece köyünde gidildi. İlk durak Ece köyü Camisinde İsa Kayacan için yasın-i şerif ve Kuran-Kerim’den ayetler ve dualar Cami imamı tarafından okudu. Ardından İsa Kayacan’ın ömür arkadaşı Durmuş Erkan kısa bir konuşma yaparak katılımcıları ve misafirleri selamladı. Şair Turan Acar Kayacan’ın hayatını anlattı.  Yazar Hasan Kaya kendi kitaplarında İsa Kayacan kütüphanesine verilmek üzere bir takım kitaplarını bağışladı.

Ece Köyünde İsa Kayacan Kütüphanesi

Rahmetli İsa Kayacan’ın doğdum yeri olan Ece köyde daha hayattayken kendi adının verildiği bir kütüphane inşa edilmiştir. Kütüphaneye kendi kitaplarının dışında 5bin kitap göndermiştir. Katılımcılar ile birlikte İsa Kayacan kütüphanesinde “Anma Toplantı” mızı devam ettirdik. Burdur Şairler Derneği Başkanı Ahmet Ali Bilgen açılış toplantının açılış konuşmasını yaptı. İsa Kayacan’ın Burdur ve Tefenni ile Ece köyüne göstermiş olduğu hizmetlerini anlattı. Burdur ile ilgili yazmış olduğu kitaplardan söz ederek, tanınmış Burdurlu yazar Prof. Dr. İbrahim Kafes oğlu gibi, Kayacan da Burdur’un ve Türkiye’nin önemli şahsiyetlerinden biri olduğunun atını çizdi.

İsa Kayacan Türk Kültürüne Hizmet Ödülü

İsa Kayacan’ın ardından her dağıtılan İsa Kayacan Türk Kültürüne Hizmet ödülleri bu yıl Burdur Bayşah-Derneği Başkanı Ahmet Ali Bilgen ‘bey verildi. Ödülü Kerkük Kültür Derneği Başkanı Dr. Şemsettin Küzeci takdim etti. Takdim esnasında Küzeci şanları kaydetti. “Kayacan hepimizi için önemli bir arkadaş, dost ve öğretmen idi. 2000 yıllarında kendisi ile devam ettiği dostluğumuz hayatının son gününe kadar güzel çalışmalara imza attık. 2005’te İçimizdeki Kerkük kitabımızı ortaklaşa çıkardık. 2006 yılında kendisi ile ilgili Bir belgesel çektik. Bu Mekan’da köyünde okulunda Çınar ağcı altında dost ve arkadaşları ile güzel sohbetler yapmıştık. Onun emeğine karşı bizler onun için ne yaparsak hakkını ödemeyeceğiz”. Dedi. Kayacan’ın Kızı Gül Kayacan ise, konuşmasında tüm katılımcılara teşekkür ederek sözlerine başladı. Her yıl düzenlenen bu anma toplantıları babamın ne kadar arkadaşlarının yanında önemli ve değerli bir şahsiyet olduğunu bir kez daha anlıyorum. Onu çok özlüyoruz. Onun işleri ile onur duyuyorum. Diyerek sözlerini noktaladı.

Dava arkadaş İsmail kara ise, heyecanlı bir konuşma yaparak, Önce Kayacan’a sahip çıkmayan Burdurlulara bir zamanlar kızmış olduğunu söyledi. Daha sonra Burdur’da Kayacan’nın adını taşıyan bir Cadde, Tefenni ilçesinde bir Sokak ve Ece köyünde bir sokak ile İsa Kayacan Kütüphanesi adının verilmesi bizi gayet mutlu etmiştir. Artık diyorum Burdurlular İsa Kayacan’a sahip çıkmış ve bugünde burada vefatının 5. Yılında Ece köyünde, Tefenni’de ve Burdur’da anılırsa buda bizim için önemli bir gelişmedir. Diyerek duygu ve düşüncelerini anlattı. Daha sonra katılımcılar ile birlikte toplu hatıra fotoğrafı çekildi.

Ece Köyü ve Tefenni İlçesi Turu

Anma toplantısı sonra misafirlere İsa Kayacan’ın sık sık çıktığı “Ece Tepesi” ne gidildi. Orada Meşe Ağacı’nın altında sohbetler edildi. Ece köyünde yapılmakta olan Baraj ve evleri ziyaret edildi. Ardandan da Ece belediyesine ait Zabıta evinde öyle yemeği ikram edildi. Tefeni Selçuklu Tepesi (Mangal Ev)’inden Tefenni’ye kuş bakışı seyredildi.

Burdur Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Kürşat Tuncel

İsa Kayacan Anam toplantısına Burdur Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Kürşat Tuncel de katıldı. Ankara’dan gelen heyet ve katılımcı misafirlerle bir ara gelen Sayın Tuncel; İsa Kayacan ‘da çok şeyler öğrendik. Ankara’da kısa bir süre görev yaptığımda bana hocalık yaptı. Onun yer kalbimizde bambaşkadır. O her kese yakını isi. Bizler için bir rehber olarak gönlümüzde yaşayacaktır. Dedi. Kayacan’ın Kızı Gül Kayacan babasına yazılan şiir kitabından Bakan Kürşat Tuncel’e takdim etti.

Burdurun Ceviz Ezmesi ve İstasyon Caddesi ve Kara Treni

Kayacan’ın bu yılki anma toplantısı Burdur, Tefenni ve Ece köyünde yapıldı. Toplantı Kerkük Kültür Derneği’nin katkılarıyla Burdur Araştırmacı yazar ve şairler derneği tarafından düzenledin. Toplantı sonunda Burdur derneği Başkanı ve dernek üyeleri tarafından Burdur’u bizler tanıttılar. Burdur’un meşhur Ceviz ezmesi, İstasyon caddesinde bulunan heykeller ve püsler gerçekten de Burdura hem güzellik hem de başka bir ivme kazandırmıştır. Ankara’dan Burdur ziyaretimizi Bimtaş Göl tesislerinde Burdur’un çok lezzetli “Burdur Şiş” yemeğini yedikten sonra doğru Ankara yolunu tutarak Burdur Dernek Başkanı Ahmet Ali Bilgen ve Zafer Azaklı ile, Aygül Kemahlı (Kayacan) ile vedalaştık Ankara’ya doğru yola koyulduk. Böylece İsa Kayacan’ın ruhu bir günlük olsa bile tekrar bizler, Türk dünyasını bir araya getirmiş oldu. Nur içinde yat Kayacan. Emeği geçenlere teşekkürler ve sevgiler…