Türkmenistanlı Şair Dostumuz Oraz Yağmur

Türkmenistanlı Şair Dostumuz Oraz Yağmur

 Mehmet Ömer Kazancı

Oraz Yağmur Türkmenistan’ın ileri gelen edebiyatçı ve şairlerinden biridir. Kendisiyle Türkiye’de, Avrasya Yazarlar Birliğinin düzenlediği bir kongrede tanışmıştım. Daha sonra birkaç münasebette görüşmüş, dostluğumuzu geliştirmek açısından daha güzel fırsatlar bulmuştuk. Bunlardan en önemlisi Aşkabat’ta, 14-16 Mayıs 2012 tarihinde, Bilimler Akademisine bağlı Milli Elyazmaları Enstitüsü’nce düzenlenen Mehmet Azâdî konulu konferansa davetli olarak yaptığım ziyaretti. O ziyaretten önce e-posta yoluyla bir kaç defa temasa geçmiştim kendisiyle. Hatta Devlet Mehmet Azâdî hakkında hazırladığım çalışmada bazı kaynaklar istemiştim kendisinden, gecikmeden göndermişti. Her yazışmamızda “seni dört gözle bizim topraklarda bekliyorum” diyordu. Son yazışmamızda 13 Mayıs’ta Aşkabat’ta olacağım yerine, yanlış olarak, 12 Mayıs demişim. Oraz bu gecikme yüzünden oldukça meraklanmış, endişelenmiş. Gelip otelden sormuş gedip havaalanında beklemiş. Bir sonuç almayınca kalemini eline alarak, bu endişelerini dile getiren bir şiir yazmıştır. Şiiri bana Aşkabat’ta görüştüğümüzde okumuştu:

On ki Mayıs’ta gelyom dedi,

Ne Ömer var, ne Kazancı

Ben Hazarı geçyom dedi

Ne Ömer var, ne Kazancı

Bağırıyor o ezancı:

Ne Ömer var, ne kazancı

***

Çıkmazlardan yol bulsam da

Yolculardan ben sorsam da

Allah’ıma yalvarsam da

Ne Ömer var, ne Kazancı

Bağırıyor o ezancı:

Ne Ömer var, ne Kazancı

***

Pilav yaptık yemez şimdi

İpek gömlek giymez şimdi

Irak’taymış gelmez şimdi

Ne Ömer var, ne Kazancı

Bağırıyor o ezancı:

Ne Ömer var, ne Kazancı

***

Uzun Oraz koşa koşa

Gayretleri boşa boşa

Zulüm olmaz bundan aşa

Ne Ömer var, ne Kazancı

Bağırıyor o ezancı:

Ne Ömer var, ne Kazancı

Otele vardığımız günün akşamüstü, lobiye inmiştim. Yalnızdım. Karşı duvarda Türkmenistan’ın renkli ve büyük bir haritası vardı. Yerimden kalktım, haritada Türkmenistan’ın vilayetlerini izlemeye başladım.

Türkmenistan beş vilayetten oluşmaktadır. Şehirlerin adlarından göz geçirirken (Gyzylarbat / Kızılarbat) adında bir şehir adı çok dikkatimi çekmişti. Bu ad, hemen hemen bizim Kızlarbat adlı ilçemizi andırıyordu. Bu ad benzerliğine dalmışken, birisinin omzuma dokunarak “hoş geldin” demesini duydum, döndüm Oraz Yağmur’u karşımda buldum. Uzun uzun kucaklaşıp koklaştıktan sonra, Oraz, gecikmem nedeniyle derin endişeler geçirdiğini anlattı. Beklediği yalnız ben değilmişim: Azerbaycan’dan Ali Şamil ve Ramız Asker’de varmış. Onları da sordu. Tanışmadığımı bildirdim ve daha sonra bu Azerbaycanlı kardeşlerimizin diğer bir otelde yerleştiklerini öğrendim.

Oraz Yağmur Aşkabat’ta kaldığım sürece beni otelde üç kez ziyaret etti. Her ziyaretinde genel olarak Irak Türkmenlerinin durumunu ve özel olarak tanıdığı edebiyatçı dostları, Nusret Merdan, Mehmet Bayat, Şemsettin Küzeci ve Kemal Beyatlı’yı soruyordu. Nasıllar, neler yapıyorlar diye. Edebi çalışmaları hakkında bilgi edinmek istiyordu. İkinci ziyaretinde Rusça çıkarılmakta olan Türkmenistan gazetesinin bir kadın muhabirinin benimle yaptığı bir mülâkatta çok yardımcı olmuştu. Türkmence konuşamayan kadınla aramızda çevirmenlik yapmıştı. Türkmenistan’da çeşitli gazete ve dergiler yayınlanmaktadır. Bunlardan tek bir tanesi Rusça, diğerleri ise Türkmence çıkarılmaktadır. Oraz Yağmur son ziyaretinde, mülâkatın yayınlandığı gazeteyi elinde otele getirmişti.

Oraz Yağmur, her görüşmemizde Türkmen edebiyatı ile bir proje hazırlamakta olduğunu söylüyordu. Proje Türkmen Şiir Antolojisi adını taşıyacaktı. Herkese bu projede yer vermeyi planladığını bildiriyordu. Edebiyatçılarımızdan bu konuda kendisine destek olmalarını istiyordu. Bu isteği her kese duyurmamı, bütün görüşmelerimizde vurguluyordu. Ben de döndükten sonra, duyuruyor, bildiriyor, kendisine destek vermede her kesi teşvik ediyordum. Kaç kişi destek verdi, bilmiyorum. Ama Oraz projeyi en sonunda gerçekleştirdi.

Oraz yağmur 15 Ağustos 1947 de dünyaya gelmiştir. 2017 yılında yetmiş yaşına girmesi dolayısıyla kaleme aldığım aşağıdaki şiiri göndermiştim kendisine. “Can Kardeşim bu şiir benim başımı bulutlara yükseltti. Maşallah. Allah razı olsun. Sizler benim gönlümün direklerisiniz. Minnettarım. Tüm dostlarımıza selamlar baş eğmeler” diye yazmış olduğu bir mesajda, şükranlarını dile getirmişti. Dostumu tekrardan o şiir ile buradan selamlıyor sevgilerimi sunuyorum….

Kaleme kalk dedim, kalk bir name yaz

Yurtsuz âşıkların “Aşkabad”ına

Yetmişine girmiş sevgili Oraz

Tebrikler sun ona Türklük adına

***

De ki, Oraz seni seviyoruz biz

Çünkü mert bir âşık, mert bir şairsin

Bastığın her yerde bırakır bir iz

Gittiğin her yerden duyulur sesin

***

Yetmiş yıl boyunca koşup koşturdun

Hâlâ da durmadan koşturuyorsun

Yazarken sen dağı, taşı coşturdun

Hâlâ da durmadan coşturuyorsun

***

Şiirlerin senin benzerin, içli,

Romanların haktan ve halktan yana

Hepsi maksatlıdır, hepsi bilinçli

Hepsi ülkümüzü yansıtan ayna

***

Ey Türk dünyasına sevdalı ozan

Emin ol bu sevda kazanacaktır

Kalmayacak bir Türk, hâlsiz, perişan

Eller birbirine uzanacaktır

***

Umudunu kesme hele Kerkük’ten

Karabağ’lar için fazla sıkılma

Buralarda kimse kopmamış kökten

Her kesin içinde bir Kızılelma

***

Bizi birleştiren bu şirin rüya

Ne zaman bilir ki, ne sınır tanır

Gün gelir değişir, dönüşür dünya

Her kes bu rüyaya it gibi kanır

***

De ki, Oraz seni seviyoruz biz

Kutluyoruz doğum gününde içten

Ve cenabı Haktan dileklerimiz

Düşürmesin seni, salmasın güçten

***

Hep öyle başı dik kalasın Ya-Rab

Kalemin hep öyle türkü söylesin

Sızmasın kalbine tek bir ıstırap

Yılmadan yoluna devam eylesin

19 Temmuz 2017