AB ve ABD’den Irak’a askeri destek vurgusu

Irak’ın batısında DEAŞ hareketliliği artarken AB ve ABD’den yapılan açıklamalar Irak’a askeri destek verilmesi yönünde. ABD’nin Erbil Başkonsolosu Robert Palladino, Irak’la birlikte önlerinde uzun bir yol bulunduğunu belirttiği açıklamasında ABD’nin Irak’taki varlığının devam edeceğini söyledi. Palladino, Erbil’de düzenlediği basın toplantısında “Washington bu yılın sonunda muharip güçlerini Irak’tan çekecek fakat diğer güçleri Irak ve Peşmerge kuvvetlerini eğitmek için kalmaya devam edecek” ifadesini kullandı.

Palladino açıklamasının devamında “ABD’nin Irak’la birlikte önünde uzun bir yol var. Irak’ın ABD güçlerine olan ihtiyacından dolayı kuvvetlerin bu bölgeden çekilmesi mümkün değil” dedi.

Irak Başbakanı Mustafa el-Kazımi, Avrupa Birliği (AB) Irak Temsilcisi Martin Hurth’u kabul etti. Kazımi açıklamasında “Bağdat, AB ile olan iş birliği ilişkilerine ve ortaklığına büyük önem atfediyor. Irak tüm alanlarda bu ilişkilere yüksek önem veriyor” ifadesini kullandı.

AB Temcilsisi Hurth, AB’nin Irak’a gelecek seçimlerde yardım etmeye ve aynı şekilde Irak hükümetinin seçim sonuçlarının Irak halkının iradesini yansıtması için gösterdiği çabaları desteklemeye bağlı olduğunu yineledi. Fransa, Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un şahsında Irak’a Komşu Ülkeler Konferansı’na katılmıştı. Macron zirvede ABD’nin kalıp kalmamasına bakmadan ülkesinin Irak’ta kalmaya devam edeceğini belirtmişti.

ABD ve AB’nin Irak’ı destekleme yönündeki vurguları, Irak’ın batısındaki ve kuzeydeki Kerkük kentinde DEAŞ saldırılarının arttığı bir dönemde geldi. Irak, DEAŞ’ın ülkeye sızmasını engellemek Suriye sınır hattı üzerinde için üç koldan operasyon başlatırken ABD liderliğindeki Uluslararası Koalisyon da Irak’ın batısında bir operasyon gerçekleştirdiğini duyurdu. Koalisyon’dan dün ypılan açıklamada şu ifadeler kullanıldı:

“Iraklı güçler, dönmemeleri için güvenli sığınaklardan ve gerekli kaynaklardan mahrum bıraktığı DEAŞ çetelerine darbe indirme konusunda sürekli çabalıyor. Irak ordusuna ait uçaklar son olarak batıdaki Anbar kentinde, Operasyonlar Komutanlığı’na keşif desteği sunduğu sırada bir aracın içerisinde görülen üç DEAŞ unsurunu hedef aldı. DEAŞ örgütüne ait hedefleri vurma durumunda Irak tarafına bilgi ve görüş sunan Uluslararası Koalisyon’dur.”

Diğer yandan Irak Sınır Muhafızları Kuvvetleri Komutanlığı, Suriye sınırına üç koldan güvenlik operasyonu başlattığını duyurdu. Komutanlıktan şu açıklama yapıldı:

“Sınır Muhafızları Kuvvetleri Komutanı Korgeneral Hamid el-Hüseyni (dün) Şehitlerin İntikamı Operasyonunu 3 koldan başlattı. Operasyon, El-Velid bölgelerindeki üçgende yer alan Irak-Suriye sınır hattını kapsıyor. Çeşitli askeri teşkilatlar operasyona katıldı. Bunlar Sınır Muhafızları Kuvvetleri Komutanlığı ve Haşdi Şabi’dir.”

Ortak Operasyonlar Komutanlığı Sözcüsü Tahsin Hafaci de şunları söyledi:

“Sınır Muhafızları Kuvvetleri’ne verilen desteğin boyutları gerçekten çok büyük. Bu güçler sınırlarda kontrolü sağlayacak ve sızma girişimlerini engelleyecek ekipman ve mühimmatlara sahipler. Güvenlik açıklarının çoğu kapatıldı. Sızma girişimlerinin en aza indirilmesi için sınırda engelleyici çalışmalar yapılıyor. Geçtiğimiz süreçte Irak topraklarına sızmaya çalışan birçok kişi yakalandı.”

Bir güvenlik kaynağının aktardığına göre Irak’ın batısındaki Anbar vilayetinde el yapımı patlayıcının infilak etmesi sonucu iki sınır muhafızı öldü, biri de yaralandı. Kaynak, Şehitlerin İntikamı Operasyonu’nun DEAŞ’ın düzenlediği çifte saldırı sonucu başladığını belirtti. Kerkük’e bağlı bir köyde de halk DEAŞ saldırısını engelledi. Kerkük’teki bir güvenlik kaynağının verdiği bilgilere göre DEAŞ dün öğleden sonra saat 14.00’te Kerkük’ün güneyindeki Dakuk ilçesine bağlı Taze kasabasının Dakşaman köyüne saldırdı. Ancak karşılık veren köy halkı saldırıyı püskürttü. Kaynak, saldırganların Mahmud Salih Cagel isimli vatandaşın evini ateşe verdiğini ve aynı şekilde ikisi çiftçiye ait üç aracı kundakladığını, koyunlarını ve ineğini telef ettiğini kaydetti. Saldırıda can kaybının olmadığı bilgisini paylaştı.