ABD-İran gerilimi yeniden tırmanıyor

İran Devrim Muhafızları Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani’nin füze saldırısıyla öldürülmesi sonrası ABD ile İran arasında başlayan gerilimi yeniden tırmandıracak gelişmeler yaşanıyor.

İran ve Irak’taki Haşdi Şabi ile Hizbullah gruplarından gelebilecek kapsamlı saldırılara karşı Irak ve Kuzey Irak’ta kapsamlı askeri önlemler alan ABD yönetimi, askeri üslerine Patriot Füze Savunma Sistemi konuşlandırma kararı aldı. ABD’nin Fox News kanalına konuşan Pentagon yetkilileri, İran rejiminin Irak’taki ABD üslerine yönelik saldırısını uzak ihtimal olarak gördüklerini, ancak ihtimal bile olsa güvenliğin sağlanması gerektiğini söyledi. 8 Ocak’ta Bağdat ve Erbil’deki üslere yapılan füze saldırısında çoğu beyin sarsıntısı belirtileri gösteren 11 askerin durumdan etkilendiğine dikkat çeken yetkililer, yaşanabilecek benzer saldırıların önüne geçmek amacıyla Irak ve Kuzey Irak’taki ABD üslerine Patriot yerleştirilmesine karar verildiğini kaydetti.

ABD’den ‘koruyun’ çağrısı

Olası kapsamlı saldırıya karşı Irak ve Kuzey Irak’ta etkili önlemler alınırken başkent Bağdat’ta Yeşil Bölge olarak bilinen yüksek güvenlikli noktalara önceki gece füzeli saldırı yapıldı. Irak hükümetine bağlı Güvenlik Medya Ağı tarafından yapılan yazılı açıklamada, Bağdat’ta hükümet binaları ve yabancı misyon temsilciliklerinin bulunduğu Yeşil Bölge’ye 5 adet Katyuşa füzesiyle saldırı düzenlendiği kaydedildi. ABD Büyükelçiliğine düzenlenen füzeli saldırıda 3 kişinin yaralandığı bildirildi. Saldırıyı üstlenen olmadı.

ABD Dışişleri Bakanlığı, büyükelçiliğine yönelik saldırının ardından, Irak hükümetine ABD Büyükelçiliği ve çıkarlarını koruması çağrısı yaptı. Açıklamada, “Irak’taki mevcut karmaşa halinin sebebi, İran yanlısı milislerdir. Geçtiğimiz eylül ayından bu yana İran ve ona bağlı milisler, 14 kez Irak’taki büyükelçiliğimize saldırı düzenledi” denildi. Açıklamada, Irak hükümetinden görevlerini yerine getirip ABD’nin Bağdat Büyükelçiliği’ni korumaları istendi. Bölgede güvenliğin halen sağlanamadığı ifade edilen açıklamada, İran yanlısı milis gruplarının tehdit oluşturduğu ve teyakkuz halinin devam ettiği kaydedildi.

İran, Süleymani’nin öldürülmesi sonrası ABD’nin Irak’tan çıkarılmasına yönelik girişimlerini artırmıştı. İran, bu ülkenin bölgedeki askeri varlığına son vermek için girişimlerini en üst seviyeye çıkardı.

Çadırları ateşe verdiler

Irak’ın başkenti Bağdat’ta hükümet karşıtı eylemler devam ediyor. Protestolar sırasında iki göstericinin silahla vurularak hayatını kaybettiği bildirildi. Cumartesi gününden beri Irak güvenlik güçleri, Bağdat, Zikar, Basra ve diğer vilayetlerdeki protestoların yapıldığı meydanlara girmek için aşırı güç kullanıyor. Öte yandan eylemcilere ait çadırlar kimliği bilinmeyen silahlı kişilerce ateşe verildi.

Kaynak: Milliyet Gazetesi