AB’nin Türkiye’ye yaptığı büyük adaletsizlik

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, ülkedeki ulusal televizyon kanallarında Azerbaycan’ın dış politikası, komşu ülkelerle gerçekleştirilen projeler ve içişleri konularıyla ilgili açıklamalarda bulundu, 2019 yılını değerlendirdi.

2019’un, Azerbaycan için başarılı geçtiğini vurgulayan Aliyev, hedeflerin hayata geçirildiğini, ülkenin geliştiğini belirtti.

Aliyev, dış politikada da büyük başarılar elde edildiğini ifade ederek geleneksel ortaklarla ilişkileri daha üst düzeye çıkardıklarını, komşu ülkelerle ilişkileri daha da geliştirdiklerini kaydetti.

Azerbaycan’ın Avrupa ile ilişkilerine ve Avrupa’ya entegrasyonu konusuna da değinen Aliyev, “Avrupa’ya entegrasyon konusunda adımlarımızı attığımızı düşünüyorum. Yeni adımlara hem ihtiyaç yok hem de o adımlar sonuç vermeyecek. Biz AGİT ve Avrupa Konseyi’ne üyesiz. Bu, Avrupa entegrasyonunun bir çeşididir. Avrupa entegrasyonu denildiğinde AB’ye üyelikten bahsediliyorsa bu tamamen olanaksızdır” dedi.

İngiltere’nin AB’den çıkması ve bazı AB liderlerinin genişlemeye karşı açıklamalarını hatırlatan Aliyev, “Kardeş Türkiye örneğine bakalım. Türkiye’nin AB ile imzaladığı anlaşmanın üzerinden yıllar geçti. Fakat sonraki adımlar sonuç verdi mi? Tabii ki hayır. Bu da büyük adaletsizliktir. Bazı eski Sovyet ülkeleri AB’ye girdi. Onlar Türkiye’den daha mi gelişmiş ülkeler? Hayır. Onlar AB’ye üye olmak için daha mı hazırlıklıydı? Hayır. Peki, onları neden kabul ettiler ama Türkiye’yi kabul etmediler? Sorunun cevabı bellidir. Çünkü Türkiye Müslüman ülkesidir. Şimdi bunu açıkça söylüyorlar. Daha önce bazı bahaneler getiriyorlardı, şimdi ise gizlemiyorlar. Müslüman ülkesi olduğu için Türkiye’yi AB’ye almıyorlar. Bu durumda Azerbaycan’ı da kabul etmezler. Diyelim ki yarın bize dediler ki gelin üye olun. Bu bize gerekli mi. Kesinlikle hayır” diye konuştu.