Ankara’da Türk Dünyası Tonyukuk Parkı Açıldı

“Türk Dili Yılı” ve UNESCO’nun kararıyla Bilge Tonyukuk Yazıtı’nın dikilişinin 1300. yıl dönümüne ithafen Uluslararası Türk Akademisi ile Altındağ Belediyesi önemli bir iş birliğine imza attı. Altındağ’daki bir parka “Türk Dünyası Tonyukuk Parkı” ismi verildi.

Orta Asya’daki Orhun Irmağı Vadisi’ne 8. yüzyılda dikilmiş olan Bilge Tonyukuk Yazıtı’nın birebir aynısıda parkın içerisinde yerini aldı.

TBMM Başkanı Mustafa Şentop, Türkiye Dışişleri Bakan Yardımcısı Yavuz Selim Kıran, Ankara Valisi Vasip Şahin, Altındağ Belediye Başkanı Asım Balcı, Uluslararası Türk Akademisi Başkanı Darhan Kıdırali, ITC Genel Başkanı Erşat Salihi ve Türkiye Temsilcisi Mehmet Tütüncü parkın ve Bilge Tonyukuk Yazıtı’nın açılışını yaptı.

Açılış töreninde konuşan Şentop, Göktürk Devleti’nin kahraman komutanlarından Bilge Tonyukuk’un Türklere rehberlik ettiğini dile getirerek Dil ve kültürleri silinen milletlerin tarihten de silineceğine değindi.

Türkmeneli televizyonuna konuşan ITC Genel Başkanı Erşat Salihi’de Bilge Tonyukuk’un Türk dünyası açısından önemine değindi. Törende yer alan ITC Türkiye Temsilcisi Mehmet Tütüncü’de parkın ve Bilge Tonyukuk Yazıtı’nın anlam ve öneminden bahsetti.

Kaynak: Türkmeneli TV (AK)