Arap Birliği, Irak halkının çıkarları için Bağdat’ın emrinde

Arap Birliği (AL) Genel Sekreteri Ahmed Ebu Gayt, Irak Dışişleri Bakanı Fuad Hüseyin ile dün Bağdat’ta bir araya geldi. Ebu Gayt, Hüseyin’e “Birliğin, Irak halkının çıkarlarını koruyacak şekilde Bağdat’ın emrinde olduğunu” bildirdi. Irak Dışişleri Bakanlığı’nın daveti üzerine, Ebu Gayt, dün, Irak’a ziyaret gerçekleştirdi. Irak Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamaya göre, Ebu Gayt yoğun bir ziyaret programının bir parçası olarak, ülkedeki üst düzey liderler ve yetkililerle görüşecek. Bunun yanı sıra Ebu Gayt’ın, Erbil’e ziyareti sırasında Kürdistan bölgesi liderleriyle görüşmeler yapması da bekleniyor.

Irak Dışişleri Bakanı Fuad Hüseyin ile Dışişleri Bakanlığı karargahında düzenlediği ortak basın toplantısında konuşan ve Irak’ın bölgede ve Arap coğrafyasında oynadığı çok önemli role övgülerde bulunan Ebu Gayt, bölgedeki mevcut Irak performansını yakından takip ettiğini ve bu performansın özgüveni yansıttığını ifade etti.

Diğer yandan Irak Dışişleri Bakanı Fuad Hüseyin konuya ilişkin açıklamasında şunları söyledi: “Ebu Gayt ile “bölgeyi ilgilendiren konuları, Irak ile Arap Birliği arasındaki ilişkileri ve gelecekteki faaliyetleri” görüştük. Ayrıca Irak’ın mevcut dış politikasını ve Iraklı yetkililerin bölge ülkelerine yaptıkları ziyaretlerin sonuçlarını, özellikle Başbakan Mustafa el-Kazımi’nin Suudi Arabistan ve BAE’ye yaptığı son ziyaretleri ele aldık. Türkiye ve İran ile Irak-Arap ilişkilerinin yanı sıra Suriye’deki durumu da masaya yatırdık. İki ülke arasındaki coğrafi yakınlık göz önüne alındığında Suriye’deki durumun Irak’a net bir etkisi var ve Suriye dosyasında faal olan ülkelerle çözüm için etkili bir yol bulmak üzere çalışmak gerekiyor.”

Irak Cumhurbaşkanı Berham Salih, Arap Birliği Genel Sekreteri ile yaptığı görüşmede, sorunları çözmek için diyaloğu destekleme ve bölgede güvenlik ve barışı tesis etmek için ortak Arap işbirliğini benimseme ihtiyacını vurguladı. Irak Cumhurbaşkanlığı’ndan yapılan yazılı açıklamada şu ifadeler yer aldı: “Görüşmede Irak ve bölgedeki siyasi ve güvenlik durumundaki gelişmeler, mevcut siyasi ve güvenlik durumunda Irak’ı çevreleyen zorluklar ve pandemi dosyasıyla ilgili sağlık sorunları ele alındı. Bunun yanı sıra söz konusu gelişmelerle yüzleşmede ortak dayanışma açısından gerekenler masaya yatırılırken güvenlik, istikrar, ekonomik işbirliği ve kalkınma fırsatlarının destekleyici yollarına doğru adım atılması ihtiyacının altı çizildi.”

Açıklamada Cumhurbaşkanı Salih’in şu sözlerine yer verildi: “Irak’ın çabaları sorunları çözmek için diyaloğu desteklemek, bölgedeki gerilimleri azaltmak, Irak’ın güvenlik ve istikrarının ayrılmaz bir parçası olarak bölgede güvenlik ve barışı tesis etmede ortak Arap işbirliğini benimsemek, ekonomik ve ticari işbirliğini geliştirmek ve yatırım ve kalkınma fırsatlarını desteklemek üzerine yoğunlaşacaktır. Irak’ın izlediği açıklık politikası, istikrarın temellerini sağlamlaştırmak için ortak diyaloglar yaratmanın önemini fark etmesinden kaynaklanmaktadır, çünkü Irak’ın istikrarı ve egemenliği, tüm bölgenin güvenliği ve halklarının çıkarları için vazgeçilmez bir unsurdur.”

Irak Cumhurbaşkanlığı’nın yazılı açıklamasında Ebu Gayt’ın Arap Birliği’nin Arap işbirliğini geliştirme ve güvenlik ve istikrar sağlama çabalarına ilişkin bir açıklama yaptığı belirtildi. Ebu Gayt, Birliğin, Irak hükümetinin terörizmle mücadele, ülkenin güvenliğini ve istikrarını artırma, ülkenin egemenliğini ve vatandaşlarının güvenliğini koruma çabalarına destek verdiğini ifade etti.

Irak Başbakanı Mustafa el-Kazimi, dün, Arap Birliği Genel Sekreteri Ahmed Ebu Gayt’ı kabul etti. Görüşmede, bölgesel ve uluslararası alanlardaki son gelişmeler ve çeşitli güncel Arap sorunları ele alındı.

Kazimi konuya ilişkin yaptığı açıklamada şunları söyledi: “Arap Briliği’nin etkin varlığı ve Arap halklarına hizmet etmesini sağlayacak çalışma sistemleri geliştirilmeli. Irak, gerilim azaltma çabalarında daha büyük bir Arap rolünü desteklemek için bir sonraki Arap zirvesini düzenlemeyi dört gözle bekliyor. Irak, Yemen’de çatışmayı sona erdirmek adına ortaya konan girişimleri ve Lübnan’da zor koşulların üstesinden gelinmesi için Beyrut’u destekliyor. Bağdat ayrıca, Suriye’nin Arap Birliği’ne dönüşünü ve birlik içerisinde diyaloğa teşvik edilmesini de onaylıyor.”

Bağdat / Fadıl en-Nemşi