BAŞBAKAN YILDIRIM GAZETECİLERİN SORULARINI YANITLADI

Türkiye Başbakanı Binali Yıldırım, gündemdeki konuları Almanya dönüşünde gazetecilere değerlendirdi.

”Kandil’de PKK ile mücadeleyi kendi kapasitemiz ile yapacağız.” Başbakan Binali Yıldırım, Münih Güvenlik konferansında Irak Başbakanı İbadi ile görüşmesinin perde arkasını da anlattı. Başbakan Yıldırım ve Irak Başbakanı İbadi arasındaki görüşmenin ana gündem maddesi ise olası kandil operasyonuydu.

Görüşmede terörle mücadele konusunda kararlılık vurgusunun yapıldığını belirten Yıldırım, Irak’ın Türkiye’nin PKK ile hem Irak’ın kuzeyinde hem de Suriye’deki kolları YPG/PYD ile yaptığı mücadeleyi anlayışla karşıladığını, Türkiye’yi haklı bulduğunu söyledi.

Olası bir Kandil operasyonunda Irak hükumetinden Türkiye’ye destek gelecek mi sorusuna Yıldırım, ”Kandil’de PKK ile mücadeleyi kendi kapasitemiz ile yapacağız.” dedi.

“Irak’ın bu konuda yeterince meşgalesi var. Gerek Kandil gerek başka yerlerdeki mücadeleye kapasitemiz yeterli. Bizim kısıtlamamız yok. Şartlar neyi gerektiriyorsa o operasyonu yapabilme kapasitemiz var. Buna hakkımız da var. Irak’ın herhangi bir itirazı söz konusu değil. Benzer şekilde İran da bu operasyonlarla ilgili olumsuz bir tutum içinde değil.”

Başbakan Yıldırım, Yeni bir sınır kapısı açılması konusunda da Iraklı mevkidaşından talep geldiğini ve bu konuda da mutabakat sağlandığını belirtti.

Irak’tan Türkiye’ye yeni bir petrol boru hattının yapılması noktasında da anlaşma sağlandı.

“İkinci bir petrol boru hattının mevcut Kuzey Irak Bölgesel Yönetimi’nden geçen boru hattının yanı sıra biraz daha batıdan kuzeye doğru. Musul’un batısından geçen Telafer üzerinden gelen yeni bir hat yapılması konusunda mutabık kaldık.”

KAYNAK:TRT HABER