“BBP Her Zaman Türkmenlerin Takipçisidir!”

Aybeniz Küzeci///Büyük Birlik Partisi (BBP) Genel Başkanı Mustafa Destici, Irak Türkmen Cephesi (ITC) Türkiye Temsilcisi Mehmet Tütüncü’yü kabul etti.

Kabulde konuşan ITC Türkiye Temsilcisi Mehmet Tütüncü, Irak’taki gelişmeler hakkında hazırlamış oldukları raporu BBP Genel Başkanı Mustafa Destici’ye sunacaklarını belirtti.

Tütüncü: “BBP Her Zaman Türkmenlerin Takipçisidir”

Tütüncü, “Bölgede yaşanan hadiseler yönündeki fikirlerimizi ve hem Türkmeneli bölgesinde hem Türkiye’deki Türkmenlerin sıkıntılarıyla ilgili bir rapor hazırladık. Siyasi partilerimizi bu anlamda bilgilendiriyoruz. Amacımız da sürekli iletişim halinde olabilmek. BBP bu konuda bizleri zaten yakından takip ediyor. Hem rahmetli liderimiz Muhsin Yazıcıoğlu hem de Sayın Genel Başkanımızda sürekli olarak ilgileniyorlar ve yakından takip ediyorlar.” dedi.

“Son gelişmelerle ilgili bölgede olası cereyan edecek hadiseleri birinci ağızdan arz etmek için burada bulunmaktayız.” diye konuşan ITC Türkiye Temsilcisi Mehmet Tütüncü, “Irak Türkmen Cephesi Genel Başkanımız Sayın Erşat Salihi’nin de Sayın Başkanımıza saygı ve selamları var. İnşallah bundan sorma daha sıkı bir iletişim halinde oluruz, cereyan eden hadiseleri en hızlı şekilde aktarırız. Bizim beklentilerimizi de hem parti hem de milletvekili olarak bu konuları dile getirmesi çok çok önemlidir.” vurgusu yaptı.

Büyük Birlik Partisi (BBP) Genel Başkanı Mustafa Destici’de kabulde yaptığı konuşmada Irak ve özellikle bölgede yaşayan Türkmenlere karşı duydukları hassasiyeti dile getirdi.

Destici: “Bölgede Yaşanan Güç Savaşından En Çok Iraklılar Etkilenmektedir.”

Destici konuşmasına Kasım Süleymani’nin öldürülmesi sonrası yaşanan gelişmeleri değerlendirerek başladı; “Kasım Süleymani’nin ABD tarafından çevresindekilerle birlikte vurulmasından sonra İran ve ABD arasında var olan gerilim üst düzeye çıktı. İran buna karşılık olarak dün Irak’taki ABD üslerini vurdu. İran tarafından 80 ABD askerinin hayatın kaybettiği açıklandı fakat Trump hiçbir kaybın olmadığını duyurdu ve bir şey olamamış gibi barış yollarının açık olduğunu ifade etti. ABD ile İran böyle büyük bir güç savaşı ortaya koyarken bölgede bundan en çok etkilenen kesim Irak ve Şii’si Sünni’si Türkmen’i Arap’ıyla Irak halkı oldu. Bizim hassasiyetimiz bundan tüm Irak halkının daha fazla etkilenmemesi ve Irak’ın bir savaş alanı olmaktan çıkması.”

“Irak’ta yaşayan Türkmen kardeşlerimizin burunlarının kanamasına BBP olarak tahammülümüz yok.” diyen BBP Genel Başkanı Destici, “İnanıyorum ki devletimiz de bu konuda bizimle aynı kanaattedir. Biz bu konuda çok hassassız. Türkmenlerin olumsuz bir şekilde etkilenmemesi için Türkiye’yi bütün önlemleri almaya çağırıyoruz. Şu an Dışişleri Bakanımız Irak’ta ve yaptığı görüşmeler içinde Türkmen konusu da var. Zaten görüşme öncesinde ITC Genel Başkanı Erşat Salihi tarafından da bilgilendirildiler. Biz Türkmenler konusundaki hassasiyetimizi bir kez daha dile getiriyoruz. Son gelişmelerden sonra Irak’ın bölünmesi ile ilgili kaygılarınız da arttı. Bunun karşısında fırsatı değerlendirmek isteyen gruplar var bunların başında Bölgesel Kürt Yönetimi ve PKK var. Biz buna karşı özellikle Kerkük’ün ve Türkmeneli bölgesinin yapısının muhafaza edilmesi konusunda bir hassasiyet gösterilmesini büyük sesle dile getiriyoruz. Burada Türkmenlerin korunması noktasında her türlü adımın atılmasını arzu ettiğimizi buradan ifade etmek istiyoruz.” vurgusu yaptı.

Destici: “Türkmen Varlığı Olmazsa Olmazımızdır”

“Türkmenler bildiğiniz gibi Irak’ta ki üç ana unsurdan Araplar, Kürtler ve Türkmenlerden bir tanesidir.
Irak Merkezi yönetimdeki ağırlıklarının muhafaza edilmesi lazım. Irak’taki Türkmeneli bölgesi dışında kalan Türkmenlerin kendilerini koruma ve Türkmen varlıklarının sürdürülmesi konusunda desteklenmesi gerekiyor. Türkmen kardeşlerimizin bu konuda farklı beklentileri de var, BBP olarak Türkmen kardeşlerimizin taleplerini hem kamuoyunda hem mecliste dillendireceğiz. Bu konuları Cumhurbaşkanlığı ve Hükümet meclisinde de bir takım girişimler ve görüşmeler yaparak yine Türkmen kardeşlerimizin geleceği adına büyük adımlar atılmasını arzu edeceğiz ve bunun mücadelesini vermeye devam edeceğiz.” diyerek Türkmen kardeşlerinin yanında olduklarını vurgulayan BBP Genel Başkanı Destici, “Türkmen kardeşlerimizin Irak’ın toprak bütünlüğünden yana olduğunu biliyoruz. Biz de Türkiye ve BBP olarak Irak’ın toprak bütünlüğünden yanayız ve Irak’ın parçalanmasını asla arzu etmiyoruz ve bunu desteklemiyoruz. Bugüne kadar bunu savunduk, bundan sonra da Irak’ın bir bütün olarak yoluna devam etmesini ve başta ABD ve İran olmak üzere yabancı güçlerin sadece Irak’ı sömürmek için gelen güçlerin elini ayağını buradan çekmesini arzu ediyoruz.” diye konuştu.

Konuşmasının sonunda “Türkmen varlığına yönelik bir tehdit meydana geldiğinde Türkiye müdahale edecektir.” vurgusu yaparak BBP Genel Başkanı Destici, “Türkmen varlığı olmazsa olmaz şartlarımızdan bir tanesidir.” diyerek sözlerinin tamamladı.