BM Güvenlik Konseyi, Türkiye’nin saldırganlığına ilişkin acil toplantı tarihini açıkladı

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, önümüzdeki Salı günü Türkiye’nin saldırganlığına ilişkin acil toplantı tarihi belirledi. diplomatik kaynak el-Irakiye News’e yaptığı açıklamada, “BM Güvenlik Konseyi önümüzdeki Salı günü Türkiye’nin Irak topraklarına yönelik saldırganlığına ilişkin acil bir oturum tarihi belirledi. “

Bugün, Dışişleri Bakanlığı, Güvenlik Konseyi’ne Türk saldırganlığı konusunda acil bir toplantı yapılması için şikayette bulunduğunu duyurmuştu.

Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Ahmed es-Sahhaf, Irak Haber Ajansı’na (INA) yaptığı özel açıklamada, “Dışişleri Bakanlığı Güvenlik Konseyi’ne bir şikayet mektubu gönderdi ve Türkiye’nin saldırganlığını görüşmek üzere acil bir toplantı düzenlemesini istedi. “Dedi.

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreter Sözcülüğü, Duhok vilayetinin Zaho ilçesinde sivillerin ölümüne neden olan saldırı kınamıştı.

Sözcülük ofisinin BM’nin internet sayfasında yer alan açıklamasında, “Genel Sekreter, Irak Kürdistan Bölgesi’nin Duhok Valiliğinin Zaho ilçesinde 9 sivilin öldüğü ve 23 kişinin de yaralandığı ölümcül topçu ateşini kınadı.” ifadesi yer aldı.

Yazılı açıklamanın devamında, şunlar kaydedildi:

“Genel Sekreter, saldırıyı çevreleyen koşulları belirlemek ve hesap verebilirliği sağlamak için olayla ilgili hızlı ve kapsamlı bir soruşturma yapılması çağrısında bulunuyor.”

Guterres’in, saldırıda hayatını kaybeden kurbanların ailelerine “en derin taziyelerini” ilettiği ve yaralılara acil şifalar dilediği belirtildi.

Irak Kürdistan Bölgesi Yönetimi (IKBY) Duhok kentindeki Zaho ilçesi Derkar kasabasına bağlı Pereh köyü öğlen saatlerinde havan topları ile bombalandı.

Açıklamada, havan topları saldırısı sonucu 9 kişi şehit oldu, 22 kişi de yaralandı.