Bulgaristan Türklerinin Seçim Zaferi

Yaklaşık 1 milyon Türk ve Müslümanın yaşadığı 6,52 milyonluk Bulgaristan’da 2 Ekim Pazar günü yapılacak erken genel seçime 22 siyasi parti ile 6 koalisyon katılacak. ( Mahmut Resul Karaca - Anadolu Ajansı )

Bulgaristan Türklerinin Seçim Zaferi

Fevzi Türker

Türkler, Bulgaristan nüfusunun ikinci büyük unsurunu oluşturmaktadır ve sayıları yaklaşık 1.300.000’dir: bunun 300.000’i çifte vatandaş olarak Türkiye’de yaşarlar.

Bulgaristan’da son 2 yılda 5 kez ve 5.si 2 Nisan 2023 günü yapılan erken milletvekili seçimi yapılmıştır. 240 üyeli Bulgaristan parlamentosu için 21 siyasi parti, aday göstermiştir. Seçimlerde, 6.600.000 seçmenin yaklaşık %40’ı oy kullanmıştır.

Oy kullananlar arasında Türkiye’de yaşayan 300.000 çifte vatandaş Bulgaristan Türkü, 162 merkezde Hak ve Özgürlük Hareketine (HÖH) oy vererek milli görevlerini yerine getirmişlerdir.

Yapılan seçim anketlerine göre en az 5 siyasi parti %4 olan seçim barajını aşarak parlamentoya gitmeyi başarmıştır.

Bulgaristan Türklerinin daha önce hükümet ortağı olan siyasi partisi Hak ve Özgürlükler Hareketi (HÖH) resimi olmayan sonuçlara göre oyların %14,4’ünü (38 milletvekili) alarak Bulgaristan parlamentosunda üçüncü büyük parti oldu. Şartları kabul edilirse hükümet ortağı olacaktır.

Hak ve Özgürlüklet Hareketi Partisi (HÖH) Genel Başkanı Mustafa Karadayı, seçim öncesi verdiği bir demeçte; Türkiye’de yaşayan Bulgaristan Türklerini HÖH’e oy vermeye davet etti.

HÖH Genel Başkanı Mustafa Karadayı, seçim kampanyaları sonrasında 6 Şubat 2023’de meydana gelen Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen Türk depremzedelere 200 tır ayni ve 1.25 milyon Avro para yardımında bulunduklarını dile getirmiştir.

İşin aslı şu ki: Nüfusu 1 milyon 300 bin olan Bulgaristan Türkleri parlamentolarına 38 milletvekili gönderebilirken, biz Irak Türkleri, 3-3.5 milyon olduğumuzu iddia ederek Irak parlamentosuna ancak 8 milletvekili gönderebildik. Bu 8 milletvekilinin 7’si de Türkmen olmayan grupların kontenjanından seçilerek parlamentoya girebilmişlerdir.

Bu inanılır gibi değil. Burada bir tuhaflık, toplum olarak kendini yok sayma olayı veya bir hesap hatası var. Sayısı 3-3.5 milyon olan bir halkın seçimlerde -Kerkük’ten bile- tek milletvekili çıkarması olacak şey değil.

Hak ve Özgürlük Hareketinin önderliğindeki kardeş Bulgaristan Türklerinin büyük seçim zaferlerini candan kutlar, başarılarının devamını dilerken; başta Irak Türkmen Cephesi olmak üzere tüm Türkmen partilerin kardeş Bulgaristan Türklerinin seçim zaferinden ders çıkarmaları gerekir.