Bursa’da Kerkük Gecesi

Türk dünyası kültür etkinlikleri kapsamında Osmangazi Belediyesi tarafından düzenlenen ‘Kerkük Türküleri’ programında Bursa’dan Telafer ve Kerkük’e kadar geniş bir coğrafyanın türküleri seslendirildi.

Balkanlar’dan Kafkaslar ve Orta Doğu’ya kadar Türk dünyasına yönelik birçok etkinliğe imza atan Osmangazi Belediyesi, bu kez Kerkük gecesine ev sahipliği yaptı. Merinos Atatürk Kongre Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen ‘Kerkük Türküleri’ programında Kerkük müziğinin önemli temsilcilerinden Türkmen TRT sanatçısı Ahmet Tuzlu, Kerkük şiirleri, hoyratları ve türkülerini Bursalılar için seslendirdi. Salonu dolduran binlerce kişi ellerinde Türk ve Türkmen bayrakları ile türkülere eşlik ederken, bazı türkülerle hüzünlenirken, bazen de coşkulu anlar yaşadı.

Orta Asya’dan Balkanlar’a, Kafkaslar’dan Orta Doğu’ya Türk dünyasının sesi olduklarına dikkat çeken Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar, Bursa’nın Osmanlı’yı kuran şehir olduğunu söyledi. Dündar, “Bu şehirde Osmanlı’nın kurucusunun adını taşıyan bir belediyeyiz. Belediye olarak hizmetlerimizi yürütürken her zaman o felsefeyle hareket ediyoruz. Gelmiş olduğumuz ata yurdundan ana vatana, Balkanlar’dan Kafkaslar ve Orta Doğu’daki değerli kardeşlerimizle birlikteyiz. Onların dertleriyle dertleniyoruz, sevinçleriyle seviniyoruz” dedi.

Türk dünyasının birlik ve beraberlik duygularının paylaşıldığı gecede Türkmen sanatçı Ahmet Tuzlu, herkesin aşina olduğu Kerkük türkülerini seslendirdi. ‘Altın Hızma’, ‘Kerkük’ün Zindanları’, ‘Dolana Ay Dolana’, ‘Beyaz Gül, Kırmızı Gül’, ‘Aynaya Baktım Saç Beyaz Olmuş’ gibi türkülere salonu dolduran davetliler de hep bir ağızdan eşlik etti. Bursa’nın Ufak Tefek Taşları’nın söylendiği gecede Telaferli şair Ammer Suloğlu ve Türkmen kızı Şükriye de şiirler okuyarak gönül coğrafyasının sesi oldu.