DAKUK’TA SPOR YAPAN TÜRKMENLER NEDEN ÖLDÜRÜLDÜ?

DAKUK’TA SPOR YAPAN TÜRKMENLER NEDEN ÖLDÜRÜLDÜ?

Fevzi Türker

Türkmenlerin yoğunlukta yaşadığı DAKUK İlçesi’ne bağlı İmam ZEYNELABİDİN Köyü’nde futbol maçı yapan Türkmen gençlere 24 Ağustos 2019 tarihinde havan topuyla kanlı bir saldırı düzenlenmiştir. Bu Menfur ve kanlı saldırıda, üçü kardeş sekiz Türkmen genci hayatını kaybederken üçünün durumu ağır olmak üzere 15 gençte yaralanmıştır. Saldırıyı, Irak ve Şam İslam Devleti (İŞİD) örgütünün düzenlediği iddia edilmiştir. Saldırıyı her ne kadar İŞİD’İN düzenlediği iddia ediliyorsa da, bu örgütün kimler adına hareket ettiği herkesçe bilinen bir gerçektir. İŞİD, Irak’ta ve bölgede bazı planların uygulanması amacıyla dış güçlerce kurulmuştur. Irak’ın üçte biri bu örgüt tarafından 2014’te işgal edildi. Irak ordusu da bu örgütten kaçarak Kerkük’ü aynı yıl PEŞMERGE birliklerine bırakmıştır. Kürt bölgesinin yüz ölçümü İŞİD sayesinde 40 bin km2 ‘den 70 bin km2 ‘ye genişlemiştir.

Irak Türkmen Cephesi (ITC) Başkanı Sayın ERŞET SALİHİ, merkezi Bağdat Hükümeti’ni, Türkmen spor takımına yapılan kanlı havan saldırısına gerekli önlemleri almaması ve gereken ilgiyi göstermemesini şiddetle kınayarak, Türkmenlerin uğradıkları zulüm ve adaletsizliklere karşı sabırlarının tükenmek üzere olduğunu ve tarihin adil olmayanlardan hesap soracağını vurgulamıştır. ITC Başkan yardımcısı Sayın Hasan Turan ise, DAKUK İlçesi’ne bağlı İmam ZEYNELABİDİN Köyü’ne yapılan kanlı havan saldırısını, Türkmenleri hedef alan planlı bir eylem ve Kerkük’ün güvenliği ile istikrarını bozmaya yönelik bir adım olduğunu sözlerine eklemiştir.

Türkmenlerin Irak’ta adaletsizlik, haksızlık, baskı ve asimilasyon gibi zulümlere uğramadıkları hiçbir dönem yoktur. Bu karanlık dönem özellikle Türkmen bölgelerini Araplaştırma politikaları, Saddam rejimi döneminde şiddetlenerek artmıştır. 2003 Amerikan işgalinden sonra da Araplaştırma politikaları yerini Kürtleştirme politikalarına bırakmıştır. Irak ordusunun, 2014’te Kerkük’ten kaçarcasına çekilişinden beri bölgemizde gerçek manada ne güvenlik ne de istikrar kalmıştır. 2007’de geçerliliği sona eren anayasanın 140. maddesinin federal mahkemece yeniden gündeme alınmasıyla, başta Kerkük olmak üzere TÜRKMENELİ genelinde Türkmenlerin güvenliği tehlikeye girer ve göçe zorlanabilirler.

DAKUK İlçesi’ne bağlı İmam ZEYNELABİDİN Köyü’ne yapılan kanlı havan saldırısı, Türkmenleri hedef alan ne ilk saldırıdır ne de son saldırı olacaktır. Çünkü Türkmenler, milli kimliklerini kemiren tehlikelerin farkında olmadıkları gibi, teşkilatları, parasal güçleri, silahları, medyaları ve daha önemlisi ciddi dış destekçileri yok. Türk basının son Türkmen katliamına ve daha öncekilere olan ilgisizliğine Türkmenler olarak kızmamalıyız. Nüfus yoğunluğumuzun en fazla olduğu Türkiye’de bile lobicilik faaliyetimiz yok, dolayısıyla Türk kamuoyuna ve resmi makamlara ne sesimizi duyurabiliyoruz ne de herkesin temsil edildiği Türk parlamentosunda tek bir milletvekilimiz yok. Türk Dışişleri Bakanlığı katliamla ilgili yayımladığı bildiride şu ifade yer almıştır: ‘’Kerkük’teki mevcut güvenlik ve istikrar ortamını hedef alan bu menfur saldırıyı kınıyor, ölenlere Allah’tan rahmet, dost ve kardeş Irak halkına başsağlığı diliyoruz. Bildirinin ilginç olan yanı, saldırının kime karşı yapıldığını ve kimlerin saldırıya uğrayarak öldürüldüğünden söz etmemesidir.

Sekiz Türkmen gencin ölümüne ve on beşinin yaralanmasına neden olan İmam ZEYNELABİDİN Köyü’nde cereyan eden korkunç Türkmen katliamına, bazı çevreler kılıf arayabilir, menfur katliamı kendi amaçlarına uygun sebeplere bağlayabilirler. Kimsenin şüphesi olmasın, İmam ZEYNELABİDİN Köyü katliamında ölen ve yaralanan Türkmen gençleri, sırf Türkmen oldukları ve topraklarına sıkı sıkıya bağlı oldukları için hunharca katledildiler. Irak makamları, DAKUK’TA bulunan İLHANLI Tekkesine 2 Kasım 2016 tarihinde yapılan ve onlarca Türkmen kadının ölümüne neden olan hava saldırısında olduğu gibi, İmam ZEYNELABİDİN Köyü katliamında da sessiz kalabilirler çünkü efendileri onlardan Türkmenlerin yok edilmelerine göz yummalarını ve dolayısıyla da Türkmensiz bir Irak istemektedirler. DAKUK İMAM ZEYNELABİDİN şehitlerine Allah’tan rahmet, ailelerine sabır ve Türkmen milletine başsağlığı dilerim.