Devlet bankasından 2,5 milyar dolar çalındı iddiası yargıya taşındı

Irak’ta, Genel Vergi Dairesine ait banka mevduatı olan 2,5 milyar doların, bir devlet bankasından çalındığı iddia edildi. Maliye Bakanlığı, söz konusu meblağın devlet bankasından çalındığı iddialarına ilişkin inceleme başlatması için Şeffaflık Kurumuna resmi yazı gönderdi. Şeffaflık Kurumundan yapılan yazılı açıklamada, konu hakkında inceleme başlatıldığı ve meselenin yargıya taşındığı belirtildi.

Irak’ta yeni hükümeti kurmakla görevlendirilen Muhammed Şiya es-Sudani de konuyla ilgili yaptığı açıklamada, “Devlet kurumlarına amansızca sirayet eden yolsuzlukları önleme konusunda asla geri adım atmayacağız. Bu konuyu (yolsuzluklarla mücadele) hükümet programımızın en başına koyduk. Vergi Dairesine ait mevduatların çalınması gibi Iraklıların paralarının gereksiz yere harcanmasına izin vermeyeceğiz.” dedi.

Irak Meclisi Birinci Başkan Yardımcısı Muhsin Mendelavi de “kayıplara karışan 2,5 milyar dolar meselesinin kolay geçiştirilmeyeceğini” ifade ederek, Meclis’in konuyla ilgili sert tutumunun olacağını ifade etti.

Irak’ta 10 Ekim 2021’de yapılan genel seçimlerden bir yıl sonra 13 Ekim’de yeni Cumhurbaşkanı seçilebildi. Cumhurbaşkanlığına seçilen Abdullatif Reşid de Muhammed Şiya es-Sudani’ye yeni hükümeti kurma görevini verdi.

Kaynak: İLKHA (Aybeniz Küzeci)