Dünya Türkiye’nin gücünü görecek

Yeni dünya düzeninde çok farklı yerlerde olacağız -Azerbaycanlı dış politika uzmanı: Oktay Hacımusalı 

Bu sözleri Türk medyasına verdiği demeçte Azerbaycanlı dış politika uzmanı; gazeteci yazar Oktay Hacımusalı söyledi. Oktay Hacımusalı Azerbaycan’da 27 Eylül’den bu yana devam eden Vatan savaşında ülkesinin adeta bir tarih yazdığını söyleyerek gelişen süreçte Azerbaycan’ın ciddi başarılarını çekemeyen bazı güçlerin ısrarla bu Vatan savaşından yola çıkarak Azerbaycan üzerinden Türkiye’ye saldırmak istediklerini özellikle vurguladı. Hacımusalı Azerbaycan Türkiye kardeşliğinin altında artniyet aramanın hiç bir mantığa sığmadığını da sözlerine ekledi: “Bu savaş Azerbaycan’ın haklı savaşı. Benim ülkem şuan Ermenistan’ın savunmasına soyunan devletlerin barışla ilgili söylemlerini hep dikkate aldı. Ama geçen otuz yıllık sürenin sonunda ne oldu? Barışla ilgili konuşan bizim sürekli olarak barış masasına oturmamızı isteyen güçler bize ne verdiler? Kocaman bir boşluk… Azerbaycan da halk olarak haliyle sayın Ali Baş Komutanının etrafında sık kenetlendi ve topraklarını işgalden kurtarmağa başladı. Sayın Cumhurbaşkanımız İlham Aliyev de defalarca vurguladı, bugün verdiği bir röportajda bu konuyu dile getirdi: bu bizim milli sorunumuz, bu bizim beka meselemiz; bunu asla ve asla uluslararası boyuta taşımak gerekmiyor. Ama Ermenistan bu konuya bir kılıf uydurmak için adeta ciddi boyutta mücadele veriyor. Kardeş Türkiye’yi bu olaya müdahil etmek istiyor. Dünyanın da artık çifte standartlardan vazgeçmesi lazım. Gerçe görmek istiyorsa neden Ermenistan’a yardım, hem de aleni yardım eden devletleri görmüyor dünya? Bölgede sadece Azerbaycan’a manevi destek olan Türkiye mi var? Olaylara maalesef böyle at gözlüğüyle bakan bir dünya var karşımızda.”
Son dönemlerde Türkiye’nin dünya jeopolitiğinde istikrarlı tavırlarını kendisine yediremeyen bazı güçlerin devamlı kardeş ülkeyle ilgili karalama propogandası yaptığını söyleyen Oktay Hacımusalı daha sonra bunları söyledi: “Aslında o güçleri de anlıyorum. Türkiye’nin Azərbaycan’a vermiş olduğu manevi desteğinde yakın tarihlerde kendileri için sorunlar yaratacağının gayet iyi farkındalar. Yeni dünya düzeninde Azerbaycan ve Türkiye’nin beraber hareket edeceğinin sinyallerini aldıkları için tedirgin olmaları da normal. Azerbaycan’a özellikle sayın Recep Tayyip Erdogan nezdinde verilen manevi desteğin çığ gibi bütün kardeş ülkeye yayılması ve bütün Türkiye’nin Karabağ savaşını bir Vatan savaşı olarak görmesi bu tedirginliği tetikleyen faktörlerden. Ama o güçlerin şunu bilmeleri gerekiyor: biz etle tırnak gibiyiz. İstedikleri kadar karalama propogandası yapsınlar, Azerbaycan Türkiye’nin, Türkiye de Azerbaycan’ın yanında olacaktır.”

Azerbaycan’ın işgal altındaki Karabağ’ı kurtarma operasyonları sürerken 1992’deki 1. Karabağ Savaşı gazisi askeri hemşire Elyana Kurbanova Türk medyasına verdiği taçıklamada, “Karabağ’da yaşanan Kurtuluş Savaşı’nda dünya Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın kardeş Azerbaycan’a olan manevi desteğini ve Türkiye’nin gücünü bir kez daha görmüş oldu. 27 Eylül’den bu yana yaşanan olaylarda başta olaya çekimser yaklaşan ve sürekli olarak taraflara ateşkes çağrısında bulunan güçler, Türkiye ve Azerbaycan’ın hakkına kararlı şekilde sahip çıkmasından sonra bu tutumlarından vazgeçmek zorunda kaldılar. Türkiye adeta bileğinin hakkıyla bölgede fiilen bir garantörlük rolünü üstlendi. Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ve Recep Tayyip Erdoğan adeta bölgede tarih yazıyorlar” dedi.

Dünyanın yükselen yıldızı iki kardeş ülke olacak”
“Yıllarca çifte standartlarla Karabağ sorununu görmezden gelen güçlere Türkiye ve Azerbaycan tokat gibi indirdi bu karşı saldırıyı ve şu an kimsenin gelişen olaylara diyecek sözü kalmadı” diyen gazi hemşire, “Bölgede yeni bir jeopolitik dengelerin kurulduğunu ve kimsenin de bu kurulan bu dengeye karşı çıkamadığını dünya görüyor. Hocalı’da, Karadağlı’da, Ağdaban’da yaşanan insanlık dışı katliamlara ve soykırımlara susan dünyaya biz hep beraber susmaları gerektiğini öğrettik. Şundan eminim Karabağ toprakları işgalden kurtarıldıktan, Kafkasya’da yeni jeopolitik düzen oluşmaya başladıktan sonra bölgenin ve genel anlamda dünyanın yükselen yıldızı iki kardeş ülke olacak. Niye diye soracak olursanız artık dünyanın ilgi odağında olan coğrafyasında sadece bu kardeş ülke var ve bundan da eminliğimiz tamdır” görüşünü dile getirdi.