Erbil Havalimanına Roket Saldırısı ve Sonrasında Yaşananlar

ABD’li güvenlik kaynaklarından edinilen bilgilere göre, dün gece Erbil’de havalimanına yapılan saldırıda 5 sözleşmeli personel ve 1 ABD askeri yaralanırken, 1 sözleşmeli personelin de hayatını kaybettiği saldırıda 14 roket kullanıldı.

Bu roketlerin 10’u Amerikan askerlerinin kaldığı yerleşkenin dışına düşerken, 4 roket ise yerleşkeye isabet etti.

Olayla ilgili soruşturma sürerken, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, saldırının ardından görüştüğü Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başbakanı Mesrur Barzani’ye ABD’nin destek mesajını iletmişti.

Konuyla ilgili yaptığı yazılı açıklamada Blinken, “Saldırıyı soruşturma ve failleri sorumlu tutma yönündeki çabalarına verdiğimiz desteği iletmek için Başbakan Mesrur Barzani’ye ulaşarak olayı görüştük.” ifadesine yer vermişti.

IKBY Başbakanı Barzani, ABD Dışişleri Bakanı Blinken ile Erbil’e füze saldırılarını görüştü

IKBY Başbakanı Barzani, ABD Dışişleri Bakanı Blinken ile telefonda Erbil’de gerçekleşen füze saldırılarını görüştü.

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başbakanı Mesrur Barzani, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ile telefonda Erbil’de gerçekleşen füze saldırılarını görüştü.

Barzani, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, Blinken ile Erbil’e yapılan “korkakça saldırı” hakkında konuştuğunu belirterek, saldırının arkasındaki suçluların tespit edilmesi için soruşturmada yakın iş birliği konusunda mutabık kaldıklarını kaydetti.

Barzani, daha önce yaptığı açıklamada, füze saldırılarını “terör saldırısı” olarak niteleyerek şiddetle kınamıştı.

Güvenlik güçlerine tam bir soruşturma başlatma talimatı verdiğini belirten Barzani, “(Irak Başbakanı) Mustafa el-Kazımi ile iş birliği ve bu terör saldırısının arkasındaki suçluları tespit etmenin yolları hakkında konuştum.” ifadesine yer vermişti.

Öte yandan, IKBY Güvenlik Ajansına bağlı anti terör güçleri, güvenlik güçlerinin Erbil’e atılan füzelerin fırlatıldığı aracı bulduğunu ve soruşturmalar tamamlandıktan sonra daha fazla bilgi paylaşılacağını kaydetmişti.

ABD öncülüğünde DEAŞ’a karşı kurulan koalisyon güçleri, Erbil’deki havalimanına saldırıda 1 sivil müteahhidin öldüğünü, 5 sözleşmeli personel ile 1 ABD’li askerin de yaralandığını açıklamıştı.

Erbil kentinde ABD askeri üssünün de bulunduğu havalimanına düzenlenen füze saldırısında biri ağır, 3 kişi yaralanmıştı.

Irak Başbakanı Kazımi de söz konusu saldırıyla ilgili inceleme başlatılması talimatı vermişti.

ABD, Erbil’de gerçekleşen füze saldırılarını kınadı

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Erbil’de gerçekleşen füze saldırılarının ardından görüştüğü Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başbakanı Mesrur Barzani’ye ABD’nin destek mesajını iletti.

ABD Dışişleri Bakanı Blinken, Erbil’de gerçekleşen füze saldırılarına ilişkin yazılı açıklama yaparak, saldırıdan dolayı “öfkeli” olduklarını dile getirdi.

Blinken, ilk incelemelere göre saldırılarda bir sivil sözleşmeli personelin hayatını kaybettiğini, aralarında bir Amerikan askerinin de olduğu bazı sözleşmeli personellerin ise yaralandığını bildirdi.

Hayatını kaybeden personelin yakınlarına başsağlığı dileyen Blinken, saldırılar dolayısıyla acı çeken Iraklı ailelere de desteklerini iletti.

Blinken, açıklamasında, “Saldırıyı soruşturma ve failleri sorumlu tutma yönündeki çabalarına verdiğimiz desteği iletmek için Başbakan Mesrur Barzani’ye ulaşarak olayı görüştük.” ifadesine yer verdi.

Türkiye’den Açıklama

Türkiye Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, Erbil halkına, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi’ne (IKBY), Irak hükümetine ve Türkiye’nin de yer aldığı DEAŞ’a Karşı Uluslararası Koalisyon mensuplarına taziye ve geçmiş olsun dilekleri iletildi.

“Irak makamlarının, bu menfur saldırıların arkasında bulunanları süratle tespit ederek adalet önünde hesap vermelerini sağlayacağına inanıyoruz.” ifadeleri kullanılan açıklamada, bu saldırıların Irak’ın barışı, istikrarı ve egemenliği için ülke topraklarında hiçbir terör örgütüne var olma imkanı tanınmaması ve ulusal kurumların kapsayıcı bir şekilde güçlendirilmesi gereğini bir kez daha ortaya koyduğunun altı çizildi.

Açıklamada, “Erbil’de gerçekleştirilen ve sivil yerleşim birimlerini de hedef aldığı anlaşılan roket saldırılarını şiddetle kınıyoruz.” ifadelerine yer verildi.

Roket saldırılarının hedefi olan Erbil Havalimanı yeniden uçuş trafiğine açıldı

Irak’ta roketli saldırıya maruz kalan Erbil Uluslararası Havalimanı’nda uçuşlara yeniden başlandığı duyuruldu.

Erbil HavalimanıMüdürü Ahmed Hoşyar, düzenlediği basın toplantısında, havalimanına yönelik roket saldırılarının hemen ardından yolcuların güvenliği için dün gece yerel saatle 22.00 itibarıyla tüm uçuşları askıya aldıklarını söyledi.

Hoşyar, 14 saat ara verilen uçak seferlerinin saat 12.00’de normale döndüğünü, havalimanının yeniden uçuş trafiğine açıldığını ifade etti.

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi İçişleri Bakanlığı dün gece ABD askerlerinin konuşlu olduğu Erbil Havalimanı ve kentine düzenlenen saldırıda 1 kişinin hayatını kaybettiğini, 9 kişinin yaralandığını duyurmuştu.

Kaynak: Anadolu Ajansı (AK)