Erşat Salihi CNN Türk’e Açıklamalarda Bulundu

“Sandığın içindeki elektronik sistemine yapılan hırsızlık KYB (Kürdistan Yurtseverler Birliği) tarafından gerçekleştirilmiştir. Kerkük sadece Türkmenlerin bir meselesi değildir. Orta Doğu’nun barut fıçısıdır. Bu nedenle tekrar uyarıyoruz. Orta Doğu’yu da, Irak’ı da ve Irak’ın da komşu ülkelerini de… Başta İran’ı da. İranlılar bilmeleri lazımdır ki KYB ile olan iyi ilişkileri Türkmenlerin aleyhine olmaması gerekir. Evet bugün İran iktidar içerisinde çok güçlüdür. Kerkük’ün kurtarılması vaktinde de büyük rolleri vardır. İranlıların, Irak Türkmenlerini haritadan silme çabalarının bölgeye de zarar vereceğini bilmeleri gerekir. Merkezi hükümete de söyledik. Biz demokrasi nöbetindeyiz. Ancak bizi sıkmasınlar bu başka bir şeye de dönüşebilir. Temenni ederiz mesajımızı anlamışlardır. Anlamadıkları takdirde onlara destekçilerimiz anlatacaktır.”

Erşat Salihi’nin açıklamalarındaki İran vurgusu dikkat çekti. İran’ın, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi’nde Talabanicilerin partisi olan KYB ile iyi ilişkileri olduğu biliniyordu. Ayrıca Kerkük’te peşmergelerin geri çekilmesinde de oklar KYB’ye yöneltilmiş, KYB’nin İran ile anlaşarak güçlerini çektiği ifade edilmişti. Kerkük’te Türkmenler seçim günü olan 12 Mayıs gecesinden beri sokaklarda ve meydanlarda protestolarına devam ediyorlar. Erşat Salihi konuyla ilgili olarak sözlerini kararlılık mesajı ile bitirdi:

“Bakınız Osmanlı İmparatorluğu buradan çıktıktan sonra 100 yıl Türkmenler bakansız yaşadılar. Devlet içinde karar mekanizmalarında yoktular. Hiçbir yerde insanımız yoktu. Bir şekilde 1920’lerden 2003’e dek. Ama bu millet öldü mü? Bu millet yaşadı ve yaşayacak da. Demesinler ki Irak Türkmenleri iktidar içinde olmazsalar silinirler. Asla ve asla bunu tekrar söylüyorum bu millet silinmez, bu millet bitmez. Bu millet yeniden direnişe başlıyor. Biz diriyiz, caddelerde sokaklarımız varken ben milletimden ümitliyim. ”

ITC lideri Erşat Salihi resmi Twitter hesabından ABD’ye önemli bir mesaj iletti. Salihi, “Bayrak krizi ve gayrimeşru referandum sürecinde yaşanan hesaplaşma, oyların çalınması ile devam etmektedir. ABD, Türkmenleri gözardı etmeye devam ederse bir gün sorunlar patlayacaktır.” ifadelerini kullandı. QHA