F-16 uçaklarının bakımını üstlenen Lockheed Martin’in geri çekilme kararı Irak ordusunu endişelendiriyor

F-16 uçaklarının bakımı yapan Lockheed Martin şirketi, teknisyenlerinin çalıştığı Bağdat’ın kuzeyindeki Balad üssüne yapılan füze saldırıları nedeniyle Irak’tan geri çekilme kararı aldı. Karara ilişkin ilk yorum, Irak ordusundan gelirken ordu, bu geri çekilmenin sonuçları konusunda uyardı.

Irak’taki resmi haber ajansına konuşan Ortak Operasyon Komutanlığı Sözcüsü Tuğgeneral Tahsin el-Hafai, F-16 uçaklarının Irak hava kuvvetlerinin bel kemiği ve Irak’ın DEAŞ ile mücadelede kolu olan çok önemli uçaklar olduğunu söyledi. Hafai, “Bu uçakların bakımıyla ilgilenen şirketler, Iraklı teknisyenlerin kapasitelerinin artırılmasına katkıda bulunan kadro ve teknolojileri hazırlama sürecini doğrudan etkiliyor. Kalıcılığı ilke edinmenin yanı sıra tam teçhizat ve tamirat için teknik kadromuzun eğitimlerinin tamamlanmasını umut ediyoruz. Hazırlık sürecindeki herhangi bir duraksama, eğitim süreçlerini, yeteneklerimizin tamamlanmasını, mühendislik ve teknik yeteneklerimizin geliştirilmesini olumsuz etkileyecektir” ifadelerini kullandı.

ABD’li şirketin iletişim sorumlusu Joseph Lamarca Jr, geçen hafta yaptığı açıklamada, “Çalışanlarımızın güvenliğini ilk önceliğimiz. ABD hükümeti ile koordineli bir şekilde Irak’ta bulunan F-16 ekibimizi başka bir yere taşıyoruz” ifadelerini kullanmış, ancak geri çekilen personel sayısını açıklamamıştı. Iraklı bir yetkiliye göre şirketin Balad üssünde 70 personeli bulunuyor ve bunların 50’si, ABD’ye ve yaklaşık 20’si de Kürdistan bölgesindeki Erbil’e transfer edilecek.

Personel ve teknisyenlerin geri çekilmesi, İran’la bağlantılı veya ona sadık olduğuna inanılan silahlı gruplar tarafından son zamanlarda üsse yönelik gerçekleştirilen füze saldırılarından kaynaklanıyor.

ABD Savunma Bakanlığı’nın yakın tarihli bir raporunda, “İran destekli milisler, bu yılın ilk üç ayında Irak’taki ana üsse saldırmaya odaklandı. Bu da ABD’li sözleşmeli personellerin, Irak Hava Kuvvetleri’ne ait Balad üssünü geçici olarak terk etmesine neden oldu” ifadelerine yer verilmişti.

Lockheed Martin’in kararının, Irak filosunda geri kalan F-16’ların faaliyetlerini durdurması bekleniyor. Bu durum ise Irak’ın, ABD’nin yardımı olmaksızın DEAŞ militanlarıyla savaşma yetenekleri hakkında şüphe uyandırıyor.

Bu bağlamda güvenlik uzmanı Fadel Ebu Rağef, Şarku’l Avsat’a yaptığı açıklamada, “Artık Irak’ta, bakım şirketleri dışında ABD’li ya da yabancı savaş gücü yok” dedi. Uzman, “Bu tür firmaların varlığı, sadece bakım ve sürdürülebilirlik amaçlıdır ve oldukça gereklidir. Çünkü Irak’ın ABD’den satın aldığı F-16’ları ayakta tutmaktadırlar. Sadece bu şirket, bunu sürdürebilir. Dolayısıyla onun varlığı, Irak hava kuvvetlerinin varlığı anlamına gelir. Bu şirketin çalışanlarının geri çekilmesi, çok ciddi bir zarara yol açacaktır. Çünkü bu geri çekilmeyle, bu uçaklar işe yaramayacak ve yararsız bir demir yığınına dönüşecektir” dedi.

Öte yandan Diyala ve Kerkük vilayetleri başta olmak üzere Irak’ın farklı bölgelerinde DEAŞ saldırıları devam ediyor. Bir hükümet kaynağına göre Selahaddin ve Diyala vilayetleri arasındaki sınırda bulunan bir köyün yakınlarında, 11 Mayıs’ta şafak vakti gerçekleştirilen bir saldırı sonucunda yaklaşık 15 trafo ve bir tarım su pompası imha edildi. Hükümet kaynağına göre saldırı, Irak ordusuna ait bir kontrol noktasını hedef alırken, herhangi bir can kaybı yaşanmadı.

Aynı şekilde Terörle Mücadele Birimi, başkent Bağdat’ta, Diyala, Selahaddin ve el-Anbar vilayetlerinde 6 teröristi tutukladı.