G-20 zirvesi başladı

Corona virüs salgını nedeniyle online ortamda düzenlenen ve Suudi Arabistan’ın ev sahipliği yaptığı G20 Liderler Zirvesinin ilk günü tamamlandı.

Dünyanın en büyük 20 ekonomisinin liderleri corona virüs aşısı, ilaçlar ve testlerin dünyada dağıtımını görüştü. Hazırlanan taslak metinde, liderlerin, fakir ve gelişmekte olan ülkelere maddi destek olunması, herkesin aşıya ulaşmasının sağlanması konusunda anlaştığı ifade edildi.

G-20 zirvesi, Suudi Arabistan Kralı Selman bin Abdulaziz’in açılış konuşmasıyla başladı. Kralı Selman, salgın sürecinde kaynaklara eşit erişim sağlanması için çağrıda bulundu. Video mesajlar yayınlayan liderler, dayanışma ve aşının herkes için ulaşılabilir olması çağrılarında bulundu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, G20 Liderler Zirvesi’nin salgın konulu birinci oturumuna videokonfrens yoluyla katıldı. Erdoğan, G20 platformunun herkesin aşıya ulaşması için öncülük yapması gerektiğini söyledi.

Almanya başbakanı Angela Merkel, salgını kontrol altına almak için tüm ülkelerin aşıya ulaşmasını hakettiğini söyledi. Bunun için taahhüt edilen fonların yetersiz olduğunu savundu.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, ise salgının neden olduğu işsizlik ve yoksulluğun dünya için en büyük tehlikeler olduğunu belirtti. Putin “Covid-19, dünyanın Büyük Buhran’dan bu yana karşılaşmadığı sistematik bir ekonomik kriz başlattı” dedi.

Hazırlanan taslak metinde, liderlerin, fakir ve gelişmekte olan ülkelere maddi destek olunması, herkesin aşıya ulaşmasının sağlanması, tarım ve yiyecek sistemlerine yatırım yapılmasının yanı sıra bir çok konuda anlaştığı ifade edildi.

İki gün sürecek zirvede, ana gündem maddesini oluşturan corona virüs salgını, küresel ekonomi ve piyasaların iyileştirilmesi ile uluslararası ticaretin güçlendirilmesi konularının ele alınması planlanıyor.