Hollanda’da Irak Türkleri Buluşması

HTF Basın Masası/ Hollanda’nın çeşitli yerlerinde faaliyet yürüten sekiz Irak Türkmen kuruluşu bir araya gelerek, Irak Türklüğünün sorunlarını dile getirdiler ve akabinde birlik ve beraberlik mesajı verdiler.

“Irak Türkleri buluşuyor” adlı program Hollanda Türk Federasyon’un katkılarıyla Hollanda Türk Federasyon Konferans Salonunda gerçekleştirildi. Programa Hollanda Türk Federasyon Genel Başkanı Murat Gedik, Ankara’dan Kerkük Kültür Vakfı Başkanı Dr. Şemsettin Küzeci, Hollanda Nogay Türkleri Vakfı Başkanı Orhan Demirci, Hollanda Batı Trakya Türkleri Dayanışma Derneği Başkanı İbrahim Paşalı ve Leiden ve Çevresi Girişimciler Derneği (TOVER) Başkanı Durmuş Doğan da katıldılar. Sekiz Türkmen kuruluşu tarafından hazırlanan teşekkür belgeleri Murat Gedik ve Şemsettin Küzeci’ye takdim edildi.

Kuran-ı Kerim ve Türkmeneli Milli Marşı’nın okunmasının ardından Türkmen kuruluşları adına Zeki Abdullah açılış konuşmasını gerçekleştirdi. Bir araya gelmenin mutluluğunu dile getiren Zeki Abdullah, katılımdan duyduğu memnuniyetten dolayı da teşekkürlerini dile getirdi.

Hollanda Türk Federasyon Genel Başkanı Murat Gedik ise yapmış olduğu konuşmasında bir araya gelmiş olan Türkmen kuruluşların bundan sonra da bu birlikteliklerini devam ettirecekleri umudunu taşıdığını bildirdi. Zor bir süreçten geçen Türkmeneli konusunu da dile getiren Gedik, Türk Federasyon’un her zaman Irak Türklüğünün arkasında olduğunu ve elinden gelen katkıyı vermeye devam edeceğini söyledi.

Türkiye’den programa katılan Kerkük Kültür Vakfı Başkanı, şair ve gazeteci Dr. Şemsettin Küzeci yapmış olduğu sunumla Irak Türklüğünün tarihini ve bugününü katılımcılara aktardı. Küzeci aynı zamanda Irak Türkleri arasına sokulmak istenen fitne ve fesatlara dikkat edilmesini söyledi; özellikle mezhepsel ayrılıklara çok dikkatli olunmasını ve bu oyuna gelinmemesine vurgu yaptı. Sunumu sonrası Küzeci’ye Hollanda Türk Federasyon tarafından Türk dünyasına katkılarından dolayı plaket takdim edildi.

Katılımın yoğun olduğu program, daha sonra Sudet Gazi Kerküklü’nün seslendirmiş olduğu Türkmeneli türküleriyle devam etti.

Programda Türkmen kuruluşlarının başkanlarına ve Türkmen davasına katkı sağlayanlara Kerkük Kültür Derneği tarafından teşekkür belgeleri verildi.