IKYB Bölge Bakanı Aydın Maruf’un 2011 Sonrası Irak Sempozyumundaki konuşmasının özeti

Ş.Küzeci/ KYB Bölge Bakanı Aydın Maruf ORSAM ve Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi tarafından düzenlenen “2011 Sonrası Irak” sempozyumunda yaptığı konuşmanın özeti.

IKBY Bölge Bakanı Aydın Maruf, konuşmasında bölgedeki gelişmeler ile ilgili düşüncelerini söyle ifade etti: “2011 sonrası Irak’ta yaşanan olaylardan en önemlisi 2014’te DEAŞ’ın Musul, Sincar, Telafer, Kerkük’ün güneyinin işgalidir. Bu işgal neticesinde bölgeden başta Türkmenler olmak üzere Yezidi ve Hristiyanlardan birçok insan zorunlu göçe maruz kalmış, yurtlarından evlerinden olmuştur. Yaklaşık bir aydır Irak yönetimine karşı yapılan gösteriler Irak yönetime karşı tepkilerin 2013’ten sonra etnik gruplar üzerine kurulan bir yönetim olmasından kaynaklanmaktadır”.

Irak’ta bütün etnik yapıların isteklerine cevap verilmesi gerektiğini dile getiren Maruf, “Ne yazık ki son dönemde özellikle 2018 mayısta çıkan seçim sonuçlarında Türkmenler Irak’ta kurulan yönetimde yoklar. Bu da demokrasinin bir ayıbıdır. İnsan haklarına aykırıdır. Türkmenlerin varlığına karşı bir adaletsizliktir.” diye konuştu. Irak’ta ekonomi, politika, güvenlik, kültür, sosyal dinamikler ve dış ilişkiler gibi konuların tartışılacağı sempozyuma, dünyanın çeşitli üniversite ve araştırma merkezlerinden akademisyen ve uzmanların yanı sıra Türk ve Arap hükümetlerinden yetkili isimler katılıyor.