İngiliz belgelerine göre Londra yönetimi, Irak’ta yasaklı silahlar olmadığından emindi

İngiliz belgelerine göre Londra yönetimi, Irak’ın ABD liderliğindeki işgalden en az iki yıl önce kitle imha silahları veya uzun menzilli füzeler elde etme kabiliyetine sahip olduğu iddialarının doğru olmadığından emindi.

Şarku’l Avsat’ın BBC’den aktardığı habere göre türünün ilk örneği olan bu belgeler, dönemin İngiltere Başbakanı Tony Blair’in Çöl Fırtınası Harekatı’nın ardından Irak’ın Şubat 1991’de Irak ordusunun Kuveyt’ten çekilmesi öncesi ve sonrasında yayınlanan Birleşmiş Milletler (BM) kararları uyarınca yasaklı silahlara sahip olma kabiliyetine sahip olmadığını bildiğini kanıtlıyor.

Saddam’ın Ortadoğu ve dünya barışı için bir tehdit teşkil ederek kitle imha silahlarını sakladığı iddiasıyla, Blair hükümetinin de güçlü desteğiyle 19 Mart 2003’te bir hava operasyonuyla işgali başlatan ABD, kendi açıklamasında da belirttiği üzere ‘bu yönde ikna edici kanıtlar’ sunmuştu. ABD, İngiltere ve müttefikleri, Irak’ın ABD’nin kendisine karşı savaş propagandası yürüttüğü yönündeki uyarısını dikkate almamıştı.

Irak’ın yerle bir olmasına, milyonlarca Iraklının yerinden edilmesine ve Saddam Hüseyin rejiminin devrilmesine yol açan savaşın ardından, rejime ait kitle imha silahları iddialarının asılsız olduğu ortaya çıkmıştı.

Temmuz 2016’da İngiltere’nin savaştaki rolünü kınayan Chilcot Komisyonu hazırladığı uzun raporda, Irak işgalinin dayandığı hatalı istihbarat ve şüpheli yasal temelleri detaylandırmıştı.

Ülkesinin işgale katılımını kararlı bir şekilde savunarak yanıt veren Blair ise İngiliz toplumunda derin bir çatlağa neden olan bir savaşa hazırlanırken yapılan hatalar için hayal edilemeyecek derecede üzüntü ve pişmanlık duyduğunu dile getirerek özür dilemişti.