Milli Savunma Bakanı Akar’ın Bağdat Ziyareti…

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, resmi ziyaretlerde bulunmak üzere Bağdat’a gitti…

Irak Başbakanı Mustafa el-Kazımi, resmi ziyaret için Bağdat’a gelen Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar ve Genelkurmay Başkanı Yaşar Güler’i hükümet sarayında kabul etti. Başbakan Kazımi, Ankara ziyareti sırasında varılan anlaşmaların yürürlüğe girmesinin gerekliliğine işaret ederek, Türkiye’nin 2018 yılındaki Kuveyt Konferansı’nda Irak’a verdiği mali taahhüdü yerine getirmesinin önemine değindi. Irak’tan Türkiye’ye yönelik terörist saldırıları da reddettiklerini ifade eden Kazımi, Irak’ın bu tür tehditleri bertaraf etmesinin güvenlik güçlerinin tüm ülke topraklarında varlığını göstermesiyle mümkün olacağını belirtti. Irak Başbakanı, ordunun güçlendirilmesi için Türkiye’nin desteğine de ihtiyaç olduğunu aktardı.

Akar’dan “TSK, Irak ordusuna destek vermeye hazır” mesajı

Milli Savunma Bakanı Akar da Irak hükümetine görevinde başarılar dileyerek, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK) Irak ordusuna terörle mücadele, eğitim ve danışmanlık alanlarında destek sunmaya hazır olduğunu vurguladı. Açıklama da ayrıca “İki taraf da, ortak sınır bölgelerindeki terör tehditlerini bertaraf etmeye anlaştı. İstikrar, Irak ve Türk halkının refahı için iki ülke arasındaki iş birliği ve dayanışmayı da artırır.” denildi.

Akar, Irak Cumhurbaşkanı Berham Salih tarafından kabul edildi

Irak Cumhurbaşkanı Berhem Salih, Milli Savunma Bakanı Akar ve Genelkurmay Başkanı Güler’i Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nda kabul etti. Irak Cumhurbaşkanlığı basın ofisinden yapılan yazılı açıklamaya göre, görüşmede tüm alanlardaki iş birliği konuları ele alındı ve “Irak’ın kimseye saldırı yeri olmaması” vurgulandı. Bölgede gerginliğin azaltılmasının önemine değinen Salih, terörle mücadele konusunda bölgesel iş birliğine işaret etti. Açıklamaya göre Milli Savunma Bakanı Akar da Irak’ın egemenliği ve istikrarına saygı duyduklarını ifade ederek, ortak dayanışma ve koordinasyonun önemini dile getirdi.

Bakan Akar: Terör örgütü PKK ile mücadelede Irak’la her türlü iş birliğine hazırız

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Irak Savunma Bakanı Cuma Anad Sadun el Cuburi ile görüştü.

Bakan Akar, “Bizim tek amacımız halkımızın güvenliği, sınırlarımızı korumak, sınırlarımız dahilinde barış ve refah içinde yaşamak, hak ve menfaatlerimizi savunmaktır. Hiçbir komşumuzun toprağında gözümüz yoktur.” dedi.

Bakan Akar ile Irak Savunma Bakanı el Cuburi, önce baş başa görüştü, ardından heyetler arası görüşmelere başkanlık etti. Görüşmede Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Güler de yer aldı. Türkiye ile Irak arasında kardeşlikten öte akrabalık bağlarının olduğunu belirten Akar, bölgenin hassas bir dönemden geçtiğini söyledi.

Akar, şunları kaydetti:

“Bölgemizdeki zorlukları birlikte yenebiliriz. Her açıdan dünyanın en güzel coğrafyası olan Orta Doğu coğrafyasını, bölgemizi barış ve güvenliğin merkezi haline getirebiliriz. Irak’ın toprak bütünlüğüne, egemenliğine, esenliğine ve refahına saygılıyız. Irak’ın siyasi birliği bizim için esastır. Her zaman samimiyetle ifade ettiğimiz gibi bizim tek amacımız halkımızın güvenliği, sınırlarımızı korumak, sınırlarımız dahilinde barış ve refah içinde yaşamak, hak ve menfaatlerimizi savunmaktır. Hiçbir komşumuzun toprağında gözümüz yoktur.”

Irak’ın kuzeyindeki terör varlığının iki ülke için de önemli bir tehdit olduğunu vurgulayan Akar, “Terör örgütü PKK ile mücadelede iş birliği ve koordinasyon çok önemli rol oynamaktadır. Irak ile her türlü iş birliğine hazırız.” diye konuştu.

Milli Savunma Bakanı Akar: Türkiye ve Irak arasındaki iş birliği bölgemiz açısından kritik önem taşımaktadır

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Türkiye ve Irak arasındaki iş birliğinin, bölgedeki istikrar ve güvenliğin sağlanması açısından kritik önem taşıdığını, iki ülke arasındaki iş birliğinin gelecek dönemde çok daha ileri seviyelere ulaşacağına inandığını belirtti.

Bakan Akar ve Orgeneral Güler’in, Cumhurbaşkanlığındaki görüşme sonrasındaki durağı Irak İçişleri Bakanlığı oldu. Burada, törenle karşılanan Akar, Irak İçişleri Bakanı Osman Ali Ferhud El Ganimi ile görüştü. El Ganimi, yaptığı konuşmada, Akar ve beraberindeki heyeti “barışın başkenti” olarak nitelendirdiği Bağdat’ta ağırlamaktan duyduğu memnuniyeti ifade ederek geçmişte Akar ile birçok görüşme gerçekleştirdiğini, karşılıklı ziyaretlerde bulunduklarını anımsattı.

El Ganimi, Akar ve Genelkurmay Başkanı Orgeneral Güler’i misafir olarak görmediklerini de sözlerini ekledi. Milli Savunma Bakanı Akar da gösterilen misafirperverlikten duyduğu memnuniyeti ifade ederek sözlerine başladı. El Ganimi’nin Irak’ın güvenliği için yaptıklarının en yakın şahitlerinden olduklarını dile getiren Akar, şunları söyledi:

“Siz ve personeliniz Irak’ın DEAŞ’tan temizlenmesinde büyük fedakarlık, kahramanlık gösterdiniz. Bundan sonra da yapacağınız çalışmalarla başta DEAŞ, PKK olmak üzere diğer terör örgütlerinden bu güzel coğrafyayı temizlemekle Iraklı kardeşlerimizin sulha, sükuna kavuşmasına katkı sağlayacağınıza inanıyoruz. Bu konuda da Türkiye olarak gereken desteği vermeye hazırız.”

“Güçlü dostluk, köklü siyasi ve kültürel bağlar”

Akar, görüşme sonrasında DEAŞ ile mücadele sırasında hayatını kaybedenlerin anısına yapılan şehitlik ile müzeyi de ziyaret etti. Burada şeref defterini imzalayan Akar, deftere şunları yazdı:

“Resmi görüşmeler yapmak üzere dost, kardeş ve komşu ülke Irak’ta bulunmaktan ve Irak İçişleri Bakanlığını ziyaret etmekten büyük memnuniyet duydum. Türkiye ile Irak arasındaki güçlü dostluk ilişkileri, köklü tarihi, siyasi ve kültürel bağlar bulunmakta ve iki ülke arasındaki iş birliği, bölgemizdeki istikrar ve güvenliğin sağlanması açısından kritik önem taşımaktadır. Bu doğrultuda ülkelerimiz arasındaki iş birliğinin önümüzdeki dönemde çok daha ileri seviyelere ulaşacağına inanıyorum. Bu vesileyle Irak İçişleri Bakanı Osman Ali Ferhud El Ganimi’ye ve Irak İçişleri Bakanlığının kıymetli mensuplarına gösterdikleri yakın ilgi ve misafirperverlikten dolayı teşekkür eder, sağlık ve esenlikler dilerim.”

Kaynak: Anadolu Ajansı (AK)