Irak Basın Tarihi Kitabı Azerbaycan Türkçesine Aktarıldı

Irak Basın Tarihi Kitabı Azerbaycan Türkçesine Aktarıldı

Kerkük Özel-Azerbaycan/Kerküklü araştırmacı, eğitimci, gazeteci, şair, yazar Dr. Şemsettin Küzeci’nin Gazi Üniversitesi İletişim Fakültesinde yapmış olduğu Yüksek Lisans tezi ile Hollanda Global Lahey Universty’de Doktora tez olan Irak Basın Tarihi kitabı önce Arapçaya daha sonra kardeş Azerbaycan devletinde Azerbaycan Türkçesine aktarıldı. Kitabı Azerbaycan Türkçesinde Azerbaycanlı genç gazeteci Efsane Kıpçaqqızı uygunlaştırdı. Editörlüğünde Ekber Qoşalı ile Gazeteci Azer Hasret yaptı.

Kitabın takdim yazısını Azerbaycan Milletvekili Ganire Paşayev yazdı. Önsözünü ise, Azerbaycan Matbuat Şurası Başkanı ve Milletvekili Eflatun Amaşov birinci önsözünü yazdı. İkinci önsöz ise, Gazi Üniversitesi İletişim Fakültesi eski dekanı ve yazarın Tez danışmanı Prof. Dr. Korkmaz Alemdar yazdı.

Kitap,Azerbaycan’da faaliyet gösteren Avrasya Beynelxalq Araştırmaları Enstitüsü ile Regional Hüqüqi ve İqtisadi maariflendirme İçtimai birliklerinin yayını olarak Kasım 2019 tarihinde Azerbaycan CBS matbaasında basılmıştır.

Kitabın tanıtımı ve imza merasimi Azerbaycan AzeKitap Merkezinde 19 Aralık 2019 tarihinde gerçekleşti. Tanıtım toplantısı Irak’ın Azerbaycan Büyükelçisi Dr. Fazıl El-Şuveyli’nin himayesinde gerçekleşti. Toplantıya Azerbaycan Milletvekilleri Ganire Paşayeva, Eflatun Amaşov, Regional Hüqüqi ve İqtisadi maariflendirme İçtimai birliklerinin başkanı Arzu Bağırova, Gazeteci Azer Hasret, Akademisyen ve yazar Elçin İskenderzade, International Press Instıtıte direktörü Umut Mirzayeva, Atatürk Merkezi Şube müdürü şair yazar Ekber Qoşalı ve çok sayıda medya mensubu ve Irak’a ilgi duyan Azerbaycanlılar katıldı.

Tanıtım toplantısı Arzu Bağıova’nın konuşmasıyla başladı. Ganire Paşayev ile devam etti. Daha sonra kitabın müellifi olan Dr. Şemsettin Küzeci konuştu. Ardından da Irak’ın Azerbaycan Büyükelçisi bir teşekkür konuşması yaparak, kitabın hazırlanmasında ve basılmasında emeği geçenleri tebrik etti ve Elçilik adına emeği geçenlere bire Teşekkür ve takdir belgesi takdim etti. Daha sonra Eflatun Amaşov, Azer Hasret, Ekber Qoşlaı, Elçin İskenderzade ve Efsane Kıpçaqqızı bire konuşma yaptılar. Yazarın severlerine kitaplarını imzaladıktan sonra,  Kerkük Kültür Derneği adına Şemsettin Küzeci tarafından emeği geçenlere bire “Hizmet Beratı” takdim edildi. Toplu hatıra fotoğrafıyla toplantı son buldu.