Irak Türkmenleri Azerbaycan “Milli Yaylaq Festivali” ne katıldı

Ayten Askerova- Az/ TİKA’nın organizasyonun ve Azerbaycan’ın Gedebey Valiliğinin desteğiyle ile Cevat Han Tarih ve Kültür Vakfı’nı projesi olarak 26-28 Temmuz 2019 tarihinde Gedebey Şehrinin Düzyurdu-Miskinli yaylasında “Milli Yaylaq festivali düzenlendi.

16 Ülkenin katılımıyla gerçekleşen Festivale Irak Türkmenleri de katıldı. Irak Türkmenlerini bu festivalde Kerkük Kültür Derneği temsil etti. Derneğin Genel Başkanı Dr. Şemsettin Küzeci, Irak Şubesi Başkanı e. Milletvekili Fevzi Ekrem Terzioğlu ve Azerbaycan üyeleri katıldı. Üç gün süren festivalde Irak Türkmen kültürüne ve sanatına vermiş oldukları desteklerinden dolayı TİKA’nın Bakü Koordinatörü Teoman Tiryaki’ye “Hizmet Fermanı” takdim edildi. Ayrıca dernek adına çok sayıda şahsiyet ve Kerkük-Türkmensever Azerbaycanlı şahsiyetlere de Hizmet Fermanı takdim edildi. Açılışa Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın oğlu, Dünya Etnospor Konfederasyonu Başkanı Bilal Erdoğan ile Irak heyeti görüştü.

Festivalin açılışına, Azerbaycan Tarım Bakanı İnam Kerimov, Dünya Etnospor Konfederasyonu Başkanı Bilal Erdoğan, Türkiye’nin Bakü Büyükelçisi Erkan Özoral, Türkiye’nin Gence Başkonsolosu Zeki Öztürk, Gedebey Valisi İbrahim Mustafayev, Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkan Yardımcısı Hadi Turus, Dünya Etnospor Konfederasyonu Başkanvekili Hakan Kazancı, TİKA Bakü Program Koordinatörü Teoman Tiryaki, Cevat Han Tarih ve Kültür Vakfı Başkan Yardımcısı Müzadil Hasanov, katılımcı ülkelerin temsilcileri ve çok sayıda üst düzey yetkili de  katıldı. Milli Yaylaq Festivali coşkulu ve renkli görüntülere sahne oldu. Festival katılımcılarını temsili Dede Korku tarafında selamla karşıladı. Ardından da resmi açılış başladı.