Kerkük’te Türkmen Adayları belli oldu

10 Ekim 2021 tarihinde Irak’ta yapılacak olan Parlamento seçimlerine Irak Türkmen siyasi partiler birleşerek “Irak Türkmenleri Cephesi” koalisyonu olarak tüm Irak’ta seçime katılacaklar. Irak Türkmen Cephesi Başkanı Hasan Turan’ın başkanlığında kurulan koalisyona 9 Türkmen siyasi parti katıldı.  Koalisyon Başkanı ITC Başkanı olarak Irak Yüksek seçim kurunda kaydını yaptı. 1 Mayıs 2021 tarihine kadar başvuruların yapılması sonucu Irak Türkmenleri Listesi de açıkladı.

Kerkük Vilayeti 3 bölgeye bölünmüştür.  Irak Türkmenleri Cephesi; 1. Bölgeden 3 Türkmen adayı gösterdi. Eski Milletvekili ve Türkmen İrada Partisi Başkanı Jale Nefitçi, ITC siyasi Daire Başkanı Mardin Gökkaya ve Türkmen Milliyetçi Hareketinden Tülin Türkmen (Sarıkahya) aday gösterildi. Kerkük ikinci bölgeden ise ki, çok önem arz eden bir bölge, çünkü Türkmen nüfusunun yoğun olduğu bölgelerdir. Bu bölgeden 4 aday gösterildi. ITC eski Başkanı Erşat Salihi, Türkmeneli Partisinden Ammar Kâhya, Türkmen Eğim Müfettişi Sevsen Ceddu ve yeni bir yüz Murat Saip aday gösterildiler.  Kerkük Üçüncü bölgeden ise, yine tanınmış bir sima aday gösterildi. Kerkük Kaymakamı Felah Yayçılı Irak Türkmen Cephesi adayı olarak seçimlerde şanslarını deneyecekler.

Bağımsız Türkmen adayları

Listede yer almayan bağımsız Türkmen adaylarının isimlerini de görüyoruz. Onlardan Eski Türkmen Milletvekili, Irak Parlamentosu Genel Sekreteri ve ITC Bağdat İl Başkanı Niyazi Mimaroğlu başta olmak üzere bir çok Türkmen adayının olduğu kesindir. Seçimler Taktiktir ve stratejidir. Her adayı kendi durumunu kendisi başkasından daha iyi bilir. Ama en önemlisi milletin menfaatidir. Eminim ki, Niyazi Kardeşimiz de bu menfaatler doğrultusunda bağımsız aday olmayı tercih etmiştir. Başka bağımsız Türkmen adaylarından bazıları da Türkmen oylarının bölünmemesi için adaylıktan çekildiler…

Bu olumlu ve birleştirici bir tavır olduğunu değerlendirilir. Onları da tebrik ederiz.

Tüm adaylarımıza başarılar derken Türkmen halkının da milli görevi olarak seçimlere katılmasıdır. Türkmenler seçim bölgelerinin nüfuslarına göre ve katılım oranına göre bir strateji planını şimdiden çalışmalıdırlar.