Irak Türkmenleri İstanbulensis Şiir Festivalinde

Kerkük Özel/Her yıl İstanbul Sultanbeyli Belediyesi tarafından düzenlenen İstanbulensis Şiir Festivali bu yılda dördüncüsü 26-29 Mayıs 2016 tarihleri arasında İstanbul’da düzenlendi.  Türkiye başta olmak üzere Bosna-Hersek, Azerbaycan, Hindistan, Kırım, Yunanistan, Suriye, İngiltere, Filistin, Urumçi/Çin,Güney Afrika, Lübnan, Kenya, Somali ve Irak’tan toplam 38 şair katıldı.

Şairleri Sultanbeyli Belediyesinin tespit ettiği 10 adet okulda  öğrencilerle buluşup tecrübelerini ve şiir ile ilgili düşüncelerini paylaşıp Festivali kitapçığına imza dağıttılar. Bu yıl festivalin Onur konuğu Usta Şair Cahit Koytak oldu. Koytak festival’da okuduğu şiirlerle herkesin gönlünde adeta taht kurdu.

Hasab Ali Yücel ortaokulunda düzenlenen seminere Yusuf Özkan Özburun başkanlık etti. Konuşmacılar ise Şemsettin Küzeci(Irak) Ercan İriş (Türkiye-İstanbul), Necdet Karasevda(Türkiye- Usfa) Şemsettin Küzeci Irak Türkmen edebiyatı ile ilgili ve kendi tecrübeleri hakkında öğrenciler ile bilgilerini paylaştı.  Açılış Törenci Sultanbeyli Belediye Başkanı Hüseyin Keskin’in konuşmasıyla başladı. Bazı  katılımcı şairlerin birer şiir okumasından sonra İstanbul Sazendeleri Konseri verildi.

Etkinliğin ikinci günü tarihi Topkapı Sarayı-Aya İrini salonunda şiir festivali devam etti. Ardından da İncesaz Grubu muhteşem bir müzik ziyafet verdiler. Burada Iraklı Prof. Dr. Muhsin El-Musevi dünya edebiyatında “Sürgün ve Göç” konulu kısa bir sunum yaptı. Arapça’dan Türkçe’ye Doç. Dr. Cengiz Tomar aktardı. Üçüncü gün ise, Belediye tarafından Başkanın katılımıyla Yurtdışından gelen şairler için özel bir tekne (Boğaz Turu) düzenlendi. Samimi bir havada geçen tur’da duygulu anlar yaşandı.

İstanbulensis Şiir Festivalinin kapanış töreninde Türkiye Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı’nın katılımıyla gerçekleşti. Sultanbeyli Belediye Başkanı Bakan Nabi Avcı’ya günün anısına bir hediye takdim etti. Aynı zamanda Bakan Şair Cahit Koytak’a Onur Konuğu olması hasebiyle  hediye takdim etti. Bakan konuşmasından sonra tüm okunan şiirleri zevkle dinledi. Daha sonra sahneye çıkıp şairleri tebrik etti. Hatıra fotoğrafı çekildikten sonra Salondan ayrıldı. Etkinliğin son bölümü Uğur Işılak konseri ile 4. İstanbulensis Şiir Festivali son buldu. Tüm katılımcı şair organizasyonu düzenleyen başta Sultanbeyli Belediye Başkanı Hüseyin Keskin ve Ekibi olmak üzere Özcan Ünlü ve ekibine teşekkür ederek salondan ayrıldılar.