Irak’ta 2019 bütçesi kriz çıkardı

Irak’ta Karar Koalisyonu Lideri Usame en-Nuceyfi 2019 yılı bütçesinde Ninova kenti için ayrılan payın yeniden göz geçirilmesi için Federal Mahkemeye başvuracağını açıkladı. Merkezi Musul olan Ninova eyaleti, DEAŞ ile verilen mücadele nedeniyle en çok zarar gören kentlerden biri olurken, Nasr koalisyonunun Ninova Milletvekili ve eski savunma bakanı Halid el-Ubeydi, kente tahsis edilen payın çok düşük olduğunu söyledi.

Nuceyfi yaptığı açıklamada, 2019 bütçesinde Ninova eyaletine yapılan büyük haksızlık karşısında mücadele vermek için federal mahkemeye başvurma niyetinde olduğuna vurgu yaparak “Mecliste Ninova eyaletine yapılan bütçe haksızlığının giderilmesi için çalışacağız. Olmazsa Federal Mahkemeye başvuracağız. Tüm Ninova milletvekillerini bu kanuni hakkın geri alınması için bir olmaya çağırıyorum” dedi.

Irak Meclis üyelerine çağrı

Ubeydi ise, “Irak Meclisinin 2019 yılı bütçe yasa tasarısını teslim alması ile birlikte anladık ki Ninova eyaletine bütçeden ayırılan payın; Irak’ın en kalabalık ikinci kenti olan, terörden en çok zarar gören ve içinde en çok mülteciyi barındıran bu bölgenin hak ettiği miktar ile uzaktan yakında alakası yok” dedi. Ninova eyaletine ayrılan bütçenin düşüklüğü karşısında şaşırdığını belirten Nasr koalisyonunun Ninova Milletvekili Ubeydi, “Ne olursa olsun Irak’ın hiçbir kentinin adaletsizliğe uğramasını kabul etmiyoruz. Biliyoruz ki Irak’ın herhangi bir bölgesine karşı yapılacak adaletsizlik ülke düşmanlarını güçlendirecek ve onların ekmeğine yağ sürecektir. Yakın geçmiş bunun en büyük örneği” dedi. Ubeydi, Irak Meclis üyelerine bütçenin eyaletlere adaletli bir şekilde dağıtılması için bütçe yasa tasarısını yeniden gözden geçirilmesi çağrısında bulundu.

‘Bütçe, köprü inşasına bile yetmiyor’

Birleşik Irak partisi üyesi ve eski Musul Valisi olan Asil en-Nuceyfi Şarku’l Avsat’a yaptığı açıklamalarda “Kente ayrılan pay, bırakın yeniden imar etmeyi bölgedeki temel hizmetlerin karşılanmasına yetmiyor… Bütçede Ninova için ayrılan pay, DEAŞ öncesi dönemde bölgeye tahsis edilen miktardan bile daha az. Bölge için ayrılan bütçe miktarı; ne bir köprü ne de bir hastane inşa edilmesine yetmiyor. Küçük projeler için bile yetersiz. Ayrılan bütçe belki, belediyelerin elektrik ve su şebekelerindeki onarım ihtiyacının bir kısmını karşılayabilir ama kentin yıkılan altyapısının restore edilmesi projeleri için gerekli olanın çok altında. Bunun yanında uygun sağlık hizmetleri de verilmesini karşılamıyor. Ninova için bütçeden ayrılması gereken miktar yaşanan yıkım için istenen ek yardımları saymazsak ve yönetim giderlerinin kesildiğini varsayarsak Irak’ın 2019 yılı bütçesinin 10.6’sına tekabül ediyor. Ancak bakıyoruz ki yayınlanan bütçeye göre Ninova’ya 2019 yılı bütçesinin sadece %0.5’i ayrılmış. Bu durum Ninova için çok tehlikeli. Tehlike sadece bölgedeki hizmetlerin karşılanamamasından kaynaklanmıyor aynı zamanda bölgedeki çaresiz ve hayal kırıklığına uğramış insanların yeninde radikalizm ve cehaletin kontrolü altına girmesinin önünü açmasından da kaynaklanıyor” dedi.

Öte yandan “Yürüyenler” Koalisyonu Irak Parlamentosu Milletvekili Macide al-Tamimi, hükümetten 2019 yılı bütçesinin son 6 senenin (2012-2017) nihai hesaplamaları ile birlikte meclise sunmasını istedi. Bu adım ile son 6 yıllık süreçteki devlet bütçelerinin tam olarak nereye harcandığı ve bakanlıkların kendilerine ayrılan bütçelerde kanuna bağlı kalıp kalmadıklarının kontrol edilmesini hedefleyen Tamimi, “Meclise gelen son nihai rapor 2005-2011 yılları arasındaki bütçelere ait. Söz konusu rapor meclis tarafından onaylanmıştı. Tam olarak nereye harcandığı bilinmeyen bütçelerin onaylanması doğru değil” dedi.

Eski Milletvekili ve Kürdistan Yurtseverler Birliği Partisi (KYB) Üyesi Şivan Davudi, Şarku’l Avsat’a yaptığı açıklamada “İçinde bulunduğumuz sorun Irak’ta kanunun ve anayasanın üstünde bir şeyler olmasıdır bu da siyasi iradedir. Kürtler için az ya da çok her zaman konuşulan bütçe miktarına bakmaksızın Kürtlere tahsis edilen bütçe hakkında konuşmak devede kulak kalıyor. %17’lik oran 2014, 2015 ve 2016 yılı bütçelerinde de vardı ancak Kürdistan bölgesindeki memurlar maaşsız çalışıyorlardı” ifadelerini kullandı.

 

Kaynak : Şarkul Avsat