Irak’ta 5 yıl önce 292 kişinin öldüğü saldırının faili yakalandı

Irak Başbakanı Mustafa el-Kazımi, 2016 yılında Bağdat’ın Karrada bölgesinde düzenlenerek 292 kişinin hayatını kaybetmesine neden olan terör saldırısının faili Gazvan ez-Zevbai’nin yakalandığını açıkladı. Irak devlet televizyonunda ise, Zevbai’nin itiraflarda bulunduğu bir video yayınlandı. Irak Silahlı Kuvvetleri Başkomutanı Sözcüsü Tümgeneral Yahya Resul ise, Ulusal İstihbarat Teşkilatı’nın düzenlediği operasyon ile Gazvan ez-Zevbai’yi (Ebu Ubeyde Bağdad) yakalamayı başardığını duyurdu.

Resul’e göre, Irak halkı ve güvenlik güçlerine karşı birçok saldırı gerçekleştiren bu terörist, Irak yargısı tarafından en çok aranan kişilerden biriydi. Zevbai’nin yakalanması, DEAŞ eski lideri Ebubekir el-Bağdadi’nin yardımcısı ve örgütün mali işler sorumlusu olarak bilinen Sami Casim’in Türkiye’de yakalanmasından yaklaşık bir hafta sonra gerçekleşti.

Irak, 2017 sonlarında DEAŞ’a karşı zaferini ilan etti. O zamandan beri, örgütün şehirlerdeki saldırıları önemli ölçüde azaldı, ancak Irak güçleri hala dağlık ve çöl bölgelerinde uyuyan hücrelerin peşinde. Örgüt zaman zaman askeri bölgeleri hedef alırken, geçtiğimiz ay başkentin Sadr bölgesindeki El-Vahilat halk pazarında 30 sivilin ölümüne neden olan bir saldırı düzenlemişti. Birleşmiş Milletler’in (BM) raporuna göre, DEAŞ’ın Irak ve Suriye’de 10 bin aktif unsuru bulunuyor.