Irak’ta bütçe anlaşmazlığı!

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY), petrol fiyatlarındaki keskin düşüş nedeniyle daha önce Bağdat ve Erbil arasında imzalanan petrol-bütçe anlaşmasının iptal edilmesi için Bağdat yönetimine baskı yapıldığını ileri sürdü.

IKBY Başbakan Yardımcısı Kubat Talabani, daha önce Irak merkezi hükümeti ile IKBY arasındaki bütçe ve petrol sorunlarının çözümü için oluşturulan Kürt heyet ile Erbil’deki Bakanlar Kurulu binasında bir araya geldi.

Hükümetin internet sitesinde yer alan açıklamada, Talabani’nin heyetle gerçekleştirdiği görüşmede petrol fiyatlarında meydana gelen keskin düşüşün ardından Irak’ın mali durumunun ele alındığı kaydedildi.

Açıklamada, heyetteki yetkililer, Irak’ın petrol satışından elde ettiği gelirde ciddi bir düşüşün yaşandığını, gelir ve gider harcamalarında kısıtlama meydana geldiğini, bu sebeple Erbil ve Bağdat arasında 2019’da imzalanan bütçe-petrol anlaşmasının iptal edilmesi için ciddi siyasi baskı yapıldığını kaydetti.

IKBY Başkan Yardımcısı Talabani, Erbil yönetiminin önceliğinin maaşların ödenmesi, halkın temel gereksinimlerinin karşılanması ve sağlıklarının korunması olduğunu belirtti, bunun için de tüm imkanların seferber edileceğini vurguladı.