Irak’ta düzenlenen operasyonla 1500 kişi tutuklandı

Basra Operasyonlar Komutanlığı’ndan dün yapılan açıklamada “el-Vaadu’s Sadık operasyonlarının beşincisinde yaklaşık bin 500 kişinin tutuklandığı duyuruldu. Basra Operasyonlar Komutanlığı Sözcüsü Tuğgeneral Basim el-Maliki yaptığı basın açıklamasında şunları söyledi:

“Geçtiğimiz günlerde, son derece tehlikeli suçlular tutuklandı. Basra vilayetindeki el-Vaadu’s Sadık operasyonlarının düzenlendiği bölgelerde yüksek miktarlarda silah ve mühimmat ele geçirildi. Güvenlik güçleri tarafından gerçekleştirilen operasyonların sona ermesi süresini, tutuklama emirleri, vilayetteki güvenlik ve asayişin temini ve güvenliği tehdit edenlerin tutuklanması belirleyecektir.”

Aralarında aranan isimlerin ve tehlikeli suçluların da bulunduğu toplam bin 500 kişinin tutuklandığı bilgisi verilen açıklamada ayrıca Basra sokaklarında, aşiretler arası anlaşmazlıklara yönelik edinilen bilgiler doğrultusunda güvenlik güçleriyle birlikte hareket edildiği kaydedildi. Basra Operasyonlar Komutanlığı dün el-Vadu’s Sadık operasyonlarının beşincisine dair bildiler paylaşmıştı.

Basra Operasyonları Komutanı Tümgeneral Ekrem Saddam Mudennef yaptığı açıklamada, haklarında tutuklama emri bulunan 38 kişinin tutuklanmasıyla operasyonların ilk meyvesinin alındığını belirtti. Söz konusu kişiler arasında resmi ikameti bulunmayan 9 Bangladeşlinin de yer aldığı kaydedildi. Açıklamada ayrıca operasyon kapsamında küçük ve orta ölçekli çeşitli silahların yanı sıra yüksek miktarda alkollü içeceğe ve uyuşturucu maddeye el konulduğu belirtildi.

Irak’ın batısında bulunan Anbar vilayetindeki Ulusal Güvenlik, DEAŞ terör örgütünün 2015 yılında Anbar vilayetini ele geçirdiği sırada gerçekleştirdiği Elbu Nimr Aşireti katliamını üstlenen iki örgüt unsurunun tutuklandığını duyurdu. Ulusal Güvenlik Teşkilatı dün yaptığı açıklamada, “istihbarat bilgilerine ve saha takibine dayalı olarak Anbar vilayetindeki Ulusal Güvenlik Teşkilatı’na bağlı küçük bir birliğin, Felluce yapılanmasına bağlı DEAŞ mensubu iki teröristi tutuklamayı başardığını aktardı. Açıklamada ayrıca “teröristlerin ifadelerinin usulüne uygun olarak kayıt altına alındığı, yaklaşık 50 vatandaşın öldürüldüğü Elbu Nimr katliamına katıldıklarını itiraf ettikleri, buna ek olarak güvenlik sistemi çalışanlarının birçoğunu tasfiye etmek amacıyla rapor hazırladıkları” belirtildi. Ayrıca tutuklanan şahısların haklarında gerekli tedbirlerin alınması için yetkili adli makamlara sevk edildiği bilgisi paylaşıldı.