Irak’ta Erken Seçim mi olacak?

Irak Cumhurbaşkanı Berhem Salih  “Cumhurbaşkanı olarak ülkeyi, hazırlanacak yeni seçim yasası ve yeni bir seçim komiserliği çerçevesinde erken seçime götürmeyi kabul edebilirim” diyerek seçim sinyali vermiş oldu. Ülkede bir süredir devam eden hükümet karşıtı gösteriler konusunda açıklamalarda bulunan Salih, “Hükümet, Anayasa’da belirtildiği gibi herkesi kucaklayan bir yapı olmalı.

Yönetimin meşruiyeti, halktan kaynaklanır. Dolayısıyla göstericilerin meşru haklarının yerine getirilmesi için olağanüstü çaba harcayacağım” dedi. Salih ayrıca, “Cumhurbaşkanı olarak ülkeyi, hazırlanacak yeni seçim yasası ve yeni bir seçim komiserliği çerçevesinde erken seçime götürmeyi kabul edebilirim.

Yeni seçim yasası için çalışmalara başladık ve seçim komiserliği üyelerini hizipçilikten uzak, uzman yargıç ve bağımsız kişilerle değiştireceğiz. Mevcut durum kabul edilebilir değil, değişmesi gerekiyor. Meclis olağanüstü çaba harcıyor ve gelişmelere göre bu çabasını daha da artırmalı” diyerek konuşmasına devam etti. Ülkede bir süredir devam eden protestolarda göstericilere karşı kullanılan şiddeti de kınayan Cumhurbaşkanı, “Kitlesel halk gösterilerinde şiddet kullanılması kabul edilebilir bir durum değil. Ancak buradan göstericilere de protestolarını barışçıl şekilde devam ettirmeleri çağrısı yapıyorum. Gösterilerde şiddet kullananlar derhal cezalandırılmalı. Ülke ancak kontrol dışı tüm silahların devlet elinde toplanması halinde tam anlamıyla bir güvenliğe kavuşabilir” dedi.