Irak’ta ‘Sorgulama ve Adalet Heyeti’ne Baas Partisi denetlemesi

Irak Meclis Başkanı Muhammed el- Halbusi, meclis bünyesinde görev yapan Sorgulama ve Adalet Heyeti’ne gönderdiği yazıda, yeni hükümette yer alan bakanların Baas Partisi ile bağlantısı olup olmadığının araştırılmasını talep etti.

Irak parlamentosunda, Adil Abdulmehdi hükümetinde boş kalan bakanlıklar için gerçekleştirilmesi muhtemel oylamadan birkaç gün önce Irak Meclis Başkanı Muhammed el- Halbusi, meclis bünyesinde görev yapan Sorgulama ve Adalet Heyeti’ne önemli bir yazı gönderdi. Halbusi tarafından gönderilen yazıda, yeni hükümette yer alan bakanların Baas Partisi ile bağlantısı olup olmadığının araştırılması talep edildi.

Halbusi’nin imzasıyla yayınlanan açıklamada ise, 22 bakan hakkında ayrıntılı bir şekilde bilgi talep edildiği belirtildi.

Kritik süreç

Öte yandan Adil Abdulmehdi’ye, listedeki bazı isimleri silmesi ve parlamentodan geçen 14 bakandan bazılarını yeniden gözden geçirmesi konusunda uygulanan politik baskılar devam ediyor. Abdulmehdi’nin aralarında ‘savunma’ ve içişlerinin’ de bulunduğu boş kalan 8 bakanlık için aynı isimleri sunup sunmayacağı konusunda net bir bilgi bulunmuyor.

Hadi el-Amiri liderliğindeki el- Feth ve Mukteda es- Sadr liderliğindeki Sairun blokları arasında Irak İçişleri Bakanlığına Falih el- Fayyad’ın aday gösterilmesi konusunda bir tartışma söz konusu. Irak parlamentosunun bir üyesi olan Ahmed el- Ceburi, Şarku’l Avsat’a yaptığı açıklamada Abdulmehdi’nin hükümetinde İyad Allavi’nin birinci dönem kabinesinde bulunan isimlerin de yer aldığını söyledi. Ahmed el- Ceburi ayrıca, kabinede akıllarda soru işareti barındıran politik şahsiyetler veya Haşdi Şabi tarafından desteklenen isimlerin de bulunduğunu belirtti.

Hükümet sürecindeki sıkıntılar

Ceburi, Abdulmehdi’nin seçilen bazı bakanların birçoğuyla hala karşılaşmadığını vurgulayarak, bu durumun parlamento üyeleri arasında ve Irak sokaklarında büyük bir hayal kırıklığı yaşanmasına sebep olduğunu ifade etti. Bu nedenle Abdulmehdi’nin oylanan ve henüz oylanmayan adayları gözden geçirmesi gerektiğini söyledi.

Ahmed Ceburi ayrıca, güvenlikle ilgili bakanlıkların partilerden bağımsız subaylara teslim edilmesi gerektiğini belirtti.

Iraklı bir politikacı olan Ali ed- Debbağ, Şarku’l Avsat’a verdiği demeçte, Başbakan Adil Abdulmehdi üzerinde bloklar tarafından ertelenmiş bir baskının söz konusu olduğunu ve boş kalan bakanlıklardan ulaşabildikleri konusunda ganimetlerini toplama zamanının geldiğini söyledi. Bunun Başbakan için zor bir sınav olduğunu ifade eden Debbağ, Abdulmehdi’nin bunun farkında olduğunu ifade etti.

Ali ed- Debbağ, Başbakan’ın güvenlikle ilgili bakanlıklara atama yapılması konusundaki ısrarının, siyasi bloklarla ayrılıklara yol açabileceğine ve hükümetin geçtiğimiz ay kurulduğu göz önüne alındığında hesaba katılmayan krizlere yol açabileceğine dikkat çekti.