Irak´ta Türkmen Çocukları Tehlikede

KERKÜK (AA) – Irak Türkmen Cephesi Başkan Yardımcısı ve Kerkük Milletvekili Hasan Turan, ülkede binlerce Türkmen çocuğunun terör örgütü DAEŞ kaynaklı risk altında bulunduğunu söyledi.

Turan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ´´Irak genelindeki çocukların durumu kötü ama Türkmen çocuklarının durumu oldukça vahim. Binlerce Türkmen çocuk zor şartlar altında kamplarda yaşıyor. Kerkük´ün Yahyava kampında bin 604 çocuk yaşamaktadır. Necef, Kerbela, Hille, Divaniye ve Zaho´daki göçmen kamplarında da binlerce Türkmen çocuğu yaşam mücadelesi veriyor.´´ ifadesini kullandı.

“DAEŞ´in kontrolündeki bölgelerde yüzlerce çocuğumuz bulunuyor.” diyen Turan, şunları kaydetti:
“Bu çocuklar her an alıkonulma tehlikesiyle karşı karşıya. Musul´da bir yetimhanede bulunan 25 Türkmen çocuğu DAEŞ tarafından kaçırılarak zorla eğitim kaplarında eğitildikten sonra çatışmalarda kullanılıyor. Sadece çocukları değil anneleri de alıkonuluyor. DAEŞ, Telafer, Tuzhurmatu, bazı Bayat köyleri ve Beşir kasabasını ele geçirdikten sonra birlikte yüzlerce Türkmen kadınını kaçırdı. Son bir yıl içerisinde Telafer ve Musul´da 60 Türkmen kadını alıkoydular. Bu kadınlar hakkında hiçbir bilgi bulunmuyor.´´

– Türkiye´ye destek çağrısı
Türkiye´ye çağrı yapan Turan, ´´Her zaman yanımızda duran dost ve komşu ülke Türkiye´nin Türkmen çocuklarına olan desteğini esirgememesini temenni ederiz. Kamplardaki çocuklarımız en temel olanaklardan mahrumlar. Buralarda çocuk oyun alanları ve eğitim merkezleri bulunmuyor.´´ dedi.