Irak’tan Türkiye’ye petrol akışı yeniden başlayacak

Irak merkezi hükümeti ile Irak Kürt Bölgesel Yönetimi arasında Türkiye’ye petrol ihracatının devam etmesi konusunda anlaşma imzalanacak.

Bağdat ve Erbil, bugün Türkiye’ye petrol ihracatını yeniden başlatmak için anlaşma imzalayacak. Resmi kaynakların Reuters’e verdiği bilgiye göre, Irak federal hükümeti ile Kürt Bölgesel Yönetimi (KBY) kuzeye petrol ihracatının yeniden başlatılması konusunda nihai bir anlaşmaya vardı.

Bir Bağdat hükümet yetkilisi, Kerkük-Ceyhan boru hattı üzerinden petrol ihracatının yeniden başlatılması için Türkiye’ye resmi bir talep gönderildiğini ve “önümüzdeki birkaç saat içinde akışın yeniden başlayacağını” söyledi.

NE OLMUŞTU?

Irak, Türkiye’nin Bağdat’ın izni olmadan Kürt Bölgesel Yönetimi’nin Ceyhan üzerinden petrol ihracatına izin vererek 1973 boru hattı transit anlaşmasını ihlal ettiğini öne sürmüş ve tazminat talebiyle 2014 yılında tahkime gitmişti. 25 Mart Cumartesi günü ortaya çıkan haberlerde, Paris’te görülen tahkim davasını Irak’ın kazandığı, Kerkük-Ceyhan hattında petrol akışının durduğu ve Türkiye’nin 2014-2018 dönemi için faiz hariç yaklaşık 1,4 milyar dolar tazminat ödemesine karar verildiği belirtilmişti. Kerkük-Ceyhan boru hattı üzerinden ortalama olarak Irak hükümeti günlük 75 bin varil, IKBY günlük 370 bin varil petrol sevkiyatı yapıyordu.

Kaynak: Anadolu Ajansı (AK)