İran Cumhurbaşkanı Ruhani’den ilk resmi Irak ziyareti

İran Cumhurbaşkanı Ruhani, resmi ziyaret kapsamında Irak’ın başkenti Bağdat’a indi. Ruhani, Irak Cumhurbaşkanı Berhem Salih tarafından resmi törenle karşılandı.

Ruhani’nin bu ziyareti, 1979 yılında İran’da gerçekleşen devrim sonrası bu düzeydeki üçüncü ziyaret sayılıyor. İlk iki ziyaret 2008 ve 2013 yıllarında Mahmud Ahmedinejad tarafından gerçekleştirilmişti.

Göreve geldiği 2013 yılından beri Irak’ı ilk kez ziyaret eden Ruhani, komşularıyla özel bağlarına övgüde bulundu.Ziyaret öncesi yaptığı açıklamada Ruhani, Irak ve İran arasındaki ilişkilerin, Bağdat’ın ABD gibi saldırgan bir ülkeyle kurduğu ilişkilerle kıyaslanamayacağını söyledi. Ruhani, “Amerika bölgede hor görülüyor. Amerikalıların Iraklılar üzerine, Suriye halkı üzerine yağdırdığı bombalar unutulamaz” dedi.

‘ZOR ZAMANLARDA IRAKLILARI DESTEKLEDİK’

Irak’ın IŞİD’e karşı mücadelesine sundukları desteğe atıfta bulunan Ruhani, ‘İran’ın komşularına yardıma her zaman hazır olduğunu’ söyledi. IŞİD’in Haziran 2014’te Musul’u ele geçirmesinin ardından Bağdat ve Kerkük’ü de tehdit etmesi üzerine Irak’tan yapılan destek çağrısına ilk yanıt veren ülke İran olmuştu.

İran’ın ‘zor zamanlarda’ Iraklıları desteklediğini söyleyen Ruhani, bu desteğin ‘barış ve güvenlik zamanlarında’ da devam edeceğini dile getirdi.