ITC Başkanı Salihi’den Önemli Açıklama

Irak Türkmen Cephesi (ITC) Genel Başkanı ve Kerkük milletvekili Erşat Salihi, Irak’taki siyasi kriz hakkında önemli açıklamalarda bulundu.

Türkmen lider Salihi daha önce de siyasi kriz nedeniyle Irak Başbakanı Adil Abdulmehdi’nin istifa etmesi gerektiğini açıklamıştı. Salihi bugün yaptığı açıklamada reformların gerçekleşmemesi halinde başbakanın istifasını isteyeceklerini duyurdu.

ITC lideri Erşat Salihi konu ile ilgili şu açıklamaları yaptı:

“Bugün önemli bir toplantı oldu. Cumhurbaşkanı Berham Salih geldi. Bölgesel Kürt Yönetimi lideri Neçirvan Barzani geldi. Hem Şii, hem Sünni, hem Kürt hem de Türkmenler bu toplantıda bulundu. Irak’ın bugünkü durumu ve geleceği konuşuldu. Anlaşılan reform maddeleri var, hükümet bunları 45 gün içerisinde yerine getirmelidir.

Biz yeni bir seçim yasası istedik. Bir seçim komiserliğinin kurulmasını talep ettik. Bu reformları Abdulmehdi hükümeti yerine getirmezse erken seçime gidilmesini ve meclisin feshedilmesini talep ettik. Oluşucak yeni hükümetin anayasa tadilatını yapmasını uygun gördük. Yeni anayasayı şu şartlarda yapmak uygun değil. Ayrıca protestolarda yapılan insan hakları ihlalleri konuşuldu. Tutuklamalar ne şartlar altında yapıldı, keskin nişancılar kim tarafından yerleştirildi gibi sorular soruldu.”

Irak’ta başkent Bağdat başta olmak üzere birçok bölgede önemli protestolar yaşanıyor. Hükümet ve güvenlik güçleri ise protestoculara sert müdahalelerde bulunuyor. Ülkede 1 Ekim tarihinden beri yolsuzluklar, işsizlik ve temel hizmetlerden yoksunluğu protesto etmek adına başlatılan gösterilerde şimdiye kadar 300’den fazla kişi hayatını kaybetti.