ITC Türkiye Temsilcisinden Önemli Açıklama

Irak’taki siyasi partiler ve siyasetçilere çağrıda bulunan Kazancı, diktatörlük döneminde Türkiye’nin destek ve yardımlarının unutulmamasını isteyerek, Türkiye’nin ekonomik ve askeri yönden etkili bir ülke olduğunu, Türkiye’nin vazgeçilecek ve önemsenmeyecek bir ülke olmadığını belirtti. Irak kamuoyunun kışkırtılmasını şaşkınlıkla karşıladıklarını söyleyen ITC Türkiye Temsilcisi Dr. Hicran Kazancı, Türkiye’nin sürekli olarak Iraklılara yardım ettiğini belirtti.

Irak Hükümetinin İran ile sınır olan bölgelerde tüm gönüllüleri silahlandırdığını söyleyen Dr. Hicran Kazancı, Musul’daki gönüllülerin silahlandırılmasını ise gözardı edildiğini söyledi. Geçen yılın Haziran ayındaki gelişmelere işaret eden Kazancı, Merkezi Hükümetin Musul, Kürdistan Bölgeleri ve Telafer’i korumakla başarısız olduğunu belirterek, Irak halkını Arap,Kürt,Türkmen, Ezidi ve Hristiyanları terör örgütü DAEŞ’e karşı koruyamadığını belirtti. Bu milletlerin daha sonra bireysel anlamda silahlanmaya gittiğini söyleyen Kazancı, hükümetin ise bu yöndeki yardımlarının söz konusu olmadığını ifade etti.

Hükümetin sadece İran sınırı ile paralel bölgelerde bulunan gönüllüleri silahlandırmakla yetindiğini bildiren ITC Türkiye Temsilcisi Dr. Hicran Kazancı, daha sonra hızlanan bu gelişmeler üzerine Irak Hükümeti’nden bazı şahsiyetler ve eski Musul idaresinin Türkiye’den askeri eğitim talebinde bulunduğunu belirtti. Türkiye Irak’tan gelen talebe olumlu yanıt vererek terörle mücadelede yer alan Irak güçlerine askeri anlamda eğitmeye başladığını kaydetti.

ITC Türkiye Temsilcisi Dr. Hicran Kazancı, Türkiye’nin terörden etkilenen ülkelerin başında yer aldığını belirterek, bu yönde terörle mücadelesini sürdüren Türkiye’nin Irak’la ilgili adımlarınında terörle mücadele kapsamında olduğuna işaret etti. Irak toprak bütünlüğüne önem veren Türkiye ile Irak arasında hiç bir sorun yoktur. Sorunu, bölgede etki ve nüfuzunu artırmaya çalışan üçüncü tarafların olduğuna isaret eden Kazancı, Irak’lı siyasi tarafların buna dikkat etmeleri gerekmektedir ifadelerini kullandı.

Irak’ta hükümetin halkını korumakta aciz kaldığına işaret eden Dr. Hicran Kazancı, komşu ve dost ülkeler ve özellikle Türkiye’nin Irak’taki kardeşlerine yönelik yardımda bulunmakta haklı olduğunu belirtti. Türkiye’nin ekonomik ve askeri gücü ile güçlü bir devlet olduğunu Dr. Hicran Kazancı Iraklıların bugün en fazla Türkiye’nin yardımlarına ihtiyaçları olduğunu kaydetti. Irak’taki siyasi parti ve bazı siyasi şahsiyetlere çağrıda bulunan Kazancı, geçmişte diktatörlük döneminde Türkiye’nin tarihi anlamdaki yardımları ve fedakarlıklarının asla unutulmamasını istedi.