K.Irak’ta Türkmenlerin durumu ve Türkiye ORSAM’da Konuşuldu

 

Ş.Küzeci-Ankara/ Merkezi Ankara olan Ortadoğu Araştırmaları Merkezi’nin düzenlediği konferanslar çerçevesinde 27 Eylül 2019 tarihinde Ankara’da Kuzey Irak’taki Türkmenlerin durumu ve Türkiye konusu masaya yatırıldı. Bölgesel Kürt Parlamentosunda Irak Türkmen Cephesi Sorumlusu ve Bölgesel Kürt Hükümetinde bakan olan Aydın Maruf konuşmacı olarak konferansa katıldı. Konferansa Kürt Parlamentosu ITC Milletvekili İmdat Bilal, Irak’ın Ankara Büuükelçisi Müsteşarı Casim Al-Attar ve ORSAM Irak Kordinatörü Bilgay Duman ve çok sayıda davetli katıldı. Konferans Irak Türkmen Cephesi Türkiye temsilcisi Mehmet Tütüncü’nün konuşmasıyla başladı. Tütüncü açış konuşmasına şunlara vurgu yaptı: “ITC olarak Irak’ta Türkmeneli Bayraktarlığını yapıyoruz. ITC milli çizgisinde kesinlikle taviz vermeyecektir. Kürt hükümeti Türkmenler ilişkileri Erbil’deki Türkmenlerden geçer”. İfadelerini kullandı.

Bakan Aydın Maruf ise, konuşmasında başlangıçta 1991 yılında K.Irak bölgesinde kurulan “Güvenlik Bölgesi”  Irak Milli Türkmen Partisi’nin çalışmalarıyla Kürt -Türkmen ilişkisine değindi. O süreçte Kasım 1993 yılında Erbil’de Doğuş ve Kifri’de Karaoğlan okullarının Yeni Türkçe harfleriyle eğitime başladığına vurgu yaptı. Bölgede kardeşlikten söz ederek, Saddam muhaliflerin tek hedefle bölgedeki çalışmalarından söz etti. 2003’ten sonra ITC ile Erbil arasındaki olumsuz ilişkiler neticesinde ITC dışında bölgede kurulan kukla Türkmen partilerin başarılı olmadıklarını dile getiren Maruf, ITC olarak 2011 yılından bu yana bölgede ITC’nin büroları yeniden açıldı. 2013 yılında ITC olarak bölgede Kürt hükümeti içerisinde resmi olarak yer aldık. Bugün Kürt hükümetinde ITC’yi bir Bakan ve bir Milletvekili Türkmenleri temsil ediyorsa bu büyük bir adımdır ve önemli bir gelişmedir. Dedi.

Bakan Maruf; Ira’ta 1 Nisan 2020 tarihinde yapılacak olan mahalli seçimlere de değindi. Kerkük’te Türkmenlerin TEK LİSTE ile seçime katılmaları önemlidir. Kerkük Valisi’nin Türkmen olmamasının hiçbir neden olmamasının gerektiğini açıkladı. Konferans sonunda Bakan Aydın Marufa çok sayıda Irak ile Erbil ve Ankara arasındaki ilişkilerle ilgili önemli sorular soruldu.