“Kahtân Hürmüzlü’nün Otograf Piyesleri” Kitabı çıktı

Vefatının 12. Yılında
“Kahtân Hürmüzlü’nün Otograf Piyesleri” Kitabı çıktı
Kemal Beyatlı
Ünlü Türkmen yazarı, tiyatrocu Kahtân Hürmüzlü’nün vefatının on ikinci yılında (Kerkük, 01.07.1936 – Kerkük, 23.04.2009) yazmış olduğu piyeslerden “Burası Kerkük” ve “Aslı ile Kerem” piyeslerin el yazmaları kitap haline getirildi.
Rawyar Jabbari tarafından Kahtân Hürmüzlü’nün el yazmaları üzerinde yapmış olduğu araştırma ve incelemeyi “Karınca Yayınları” arasında 23 Nisan 2021 de yani bugün piyasaya çıktı. Bilimsel bir şekilde kitaplaştırılması Türkmen kütüphanesinde edebiyat bölümünde ve özellikle tiyatro alanında önemli bir boşluğu böylece doldurmuş oldu.
Kahtân Hürmüzlü’nün Otograf Piyesleri, orta boy ve 160 sayfadan oluşmaktadır. Hazırlamasında büyük emek veren Rawyar Jabbari kitabın (Sayfa:12)de giriş bölümünde: “Elinizdeki eser Kahtân Hürmüzlü’nün hayatı ve piyeslerine odaklanmaktadır. Çağdaş Mezopotamya veya Irak Türkmen Edebiyatı’nı ve bu literatürdeki piyes edebî türünü değerlendirme mahiyetinde yazılmıştır. Kitabın I. Bölümü’nde Kahtân Hürmüzlü’nün hayatı anlatılmakta ve piyesleri tanıtılmaktadır. Bu bölümde: “Hayatı, Edebî Kişiliği, Dil ve Üslûbu ve Piyesleri” alt başlıklarında sanatçının kendisi ve sanatı mercek altına alınmıştır. II. Bölümde Hürmüzlü’nün otograf piyes eserlerine bakılmaktadır. “Piyesler” başlığı altında: “Burası Kerkük ve Aslı ile Kerem” piyes eserleri yer almaktadır. Eserin sonuna piyesleri daha rahat anlamanıza yarayacak olan bir: “Sözlük” eklenmiştir. Böylece anlamakta güçlük çektiğiniz kelimeleri oradan kontrol edip anlamlarına bakabilirsiniz. “Kaynakça” ve “Ekler” bölümüyle kitap sonlanmaktadır.”
Piyesleri Türkçe eski harflerden yeni harflere aktarmasını ve Kahtân Hürmüzlünün eserleri hakkında derinlemesine yapmış olduğu araştırmayı kitaplaştırarak Kahtân Hürmüzlünün 23 Nisanda vefat gününü seçip kitabın yayınlaması hem Hürmüzlü’nün ailesini hem de okuyucularını ayrıca mutlu etmiştir.
Rawyar Jabbari’nin hazırlamış olduğu “Kahtân Hürmüzlü’nün Otograf Piyesleri” kitaptan bazı paragraflarda geçen ifadelerden kitabın hem önemi hem de içeriği hakkında okuyucuya bazı fikirler edinmek için önemli olduğunu düşünüyoruz:
“Çağdaş Mezopotamya veya Irak Türkmen Edebiyatı’nın önemli edebî kalemlerinden biri sayılan Kahtân Hürmüzlü birçok sanatsal esere imza atmıştır. Çok yönlü bir sanatçı olan Hürmüzlü şiir, öykü, öykücük, roman, piyes, senaryo, makale ve çeviri gibi çok çeşitli alanlarda ürünler ortaya koymuştur. Birçok türde ürünler ortaya koymasına rağmen derin izlerini piyes alanında bırakmıştır. Sadece piyes yazıları değil aynı zamanda piyesle ilgili görüş, değerlendirme ve eleştirileri de ilgi görmüş ve çeşitli süreli yayınlarda tefrika edilmiştir. Hürmüzlü’nün basılmış ve basılmamış piyes eserlerinin bazıları devlet, bazıları da özel tiyatro takım veya grupları tarafından sahnelerde canlandırılmıştır.” (Sayfa: 11)
Jabbari’nin bu erser üzerinde yoğun çaba harcamasının nedenini şöyle anlatmaktadır:
“Kıymetli okuyucularımız elinizde bulunan eser uzun süre devam eden ve çokça emek sarf edilen akademik çalışmamızın sonucudur. Eserimiz edebiyatçı Kahtân Hürmüzlü’nün basılmayan otograf piyesleriyle ilgilidir. Temel amacımız, Çağdaş Mezopotamya veya Irak Türkmen Edebiyatı’nda piyes (tiyatro) alanında var olan boşluğu bir nebze olsun doldurabilmektir.” (Sayfa 12)
Rawyar Jabbari ayrıca bu çalışmanın amacını şu sözlerle ifade etmektedir:
“Elinizdeki kitap Türkiye ve Irak Türkmenleri arasındaki kültürel bağları edebiyat yoluyla güçlendirmeye de çalışmaktadır. Bilhassa Türkiye’de maalesef az bilinen ve yeterince önem verilmeyen Çağdaş Mezopotamya veya Irak Türkmen Edebiyatı da tanınır olacaktır. Bu vesileyle ünlü edebiyatçı Kahtân Hürmüzlü’nün tozlu raflarda kalan eserleri de bu sayede Türkiye’deki okuyucularına ulaşacaktır.” (Sayfa: 14)
Kısaca kitabı tanıtmak istedik. Kitapta yer alan “Burası Kerkük” ve “Aslı ile Kerem” piyeslerini okumakla hem yazarın düşüncelerini hem de tiyatroyu ne kadar benimseyen bir yazar olduğunu görebiliriz.
Rawyar Jabbari hazırlamış olduğu bu eseriyle unutulmaya yüz tutan ve raflardan çürümeden kurtardığı iki değerli eseri Türkmen tiyatro severler minnettar olacağını kanaatindeyiz.
Bu vesileyle ünlü Türkmen tiyatro yazarı Kahtân Hürmüzlüyü bir kez daha yâd ediyor ruhu şad olsun.