Karabağ zaferinde Azerbaycan-Türkiye tek yürek oldu

Karabağ zaferinde Azerbaycan-Türkiye tek yürek oldu

Şehla Aslan

 28 yıldır Ermenistan işgali altında olan Dağlık Karabağ’a 27 Eylül’de başlayan çatışmalar stratejik Şuşa kentinin alınmasından sonra Rusya lideri Vladimir Putin’in araya girmesiylevarılan anlaşmayla sonlandırıldı. Ermenistan‘ın hukuksuz ve pervasız saldırıları sonrasında Azerbaycan‘ın “Artık yeter” diyerek başlattığı işgalden kurtuluş harekatı 10 kasım itibarıyla sona erdi. Azerbaycan zafer ilan ederken Ermenistan Başbakanı Paşinyan yenilgiyi resmen kabul etti ve imzaladığı anlaşmayı da açıklayarak “Mecburum” dedi.Anlaşmaya göre Ermenistan’a 15 Kasım’a kadar Kelbecer’i, 20 Kasım’a kadar Ağdam’ı, 1 Aralık’a kadar Laçın’ı boşaltması için süre verildi.

Teslim olduğunu ilan eden Ermenistan işgal altında tuttuğu Ağdam, Kelbecer ve Laçın’dan çekilmeyi kabul etti. Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev ekranda yumruğunu gösterip, “demir yumrukla” zafere ulaştıklarını söyledi. Kafkasya’daki dengeleri değiştirecek anlaşma Azerbaycan ve Türkiye’de bayrama yol açtı.

Azerbaycan’da vatandaşlar Dağlık Karabağ zaferinin açıklanmasının ardından sokaklara döküldü. Halk, Ermenistan’a karşı alınan tarihi zafer için sabaha kadar sokaklarda kutlama yaptı. Bazı vatandaşlar kornaya basarak araçlarıyla tur atarken, bazıları da  ellerinde Azerbaycan ve Türk bayraklarıyla çıktıkları sokaklarda sevinç gösterisinde bulundu.

“Şehitler ölmez vatan bölünmez”, “En büyük asker bizim asker”, “Karabağ bizimdir bizim kalacak” ve “Başını dik tut şehit anası” şeklinde sloganlar atan vatandaşlar hep birlikte Şehitlerin anıtına yürüdü.

Öte yandan meydanda havai fişek de atıldı. Polislerin sirenleri ve vatandaşların kornalarıyla inleyen caddede bazı vatandaşlar havaya zıplayarak sevindi.

Sevinç gösterilerinde şehitler de anıldı. Zafer kutlamalarını sürdüren Azerbaycan halkı, bu zaferi borçlu oldukları şehitlerini asla unutmayacaklarını ifade etti.

Ayrıca, Karabağ savaşında gazi olan vatandaşları ziyarette bulunan Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev Dağlık Karabağ’daki operasyonlarda yaralanan askerleri ziyaretinde Dağlık Karabağ’daki zarar için Ermenistan’ın tazminat ödeyeceğini, Ermenistan’ın, işgal ettiği bölgelerdeki sivil yerleşimleri, okulları, hastaneleri, tarihi abideleri, mescitleri ve mezarlıkları yerle bir ettiğini söyledi. Ardından Cumhurbaşkanı Aliyev, ‘Uluslararası uzmanların katılımıyla maddi ve manevi zararın hesaplanacağını ve Ermenistan’ın uluslararası mahkemelere verileceğini, Ermenistan tazminat ödeyeceğini’ dedi.

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’i Dağlık Karabağ’da elde edilen zafer dolayısıyla kutladı.

Dağlık Karabağ’da ateşkesi denetlemek için kurulacak Türk-Rus barışı gücü merkezini de konuşan liderler, bu merkezin bölgede kalıcı barışın sağlanmasına katkıda bulunacağına dair inançlarını ifade etti.

 Türkiye Milli Savunma Bakanlığı, Azerbaycan ile Ermenistan arasında imzalanan ateşkese ilişkin, “Kahraman gardaşlarımız cenk meydanında gücünü gösterdi ve mertçe savaşarak zafer kazandı” açıklamasını yapdı.

 Karabağ savaşında iki kardeş ülke bir kez daha tek yürek olduğunu bütün dünyaya göstermiş oldu. Türkiye ve Azerbaycan tek millet şuuruyla birbirine kenetlendi. Bu birlik ve beraberlik bilinciyle Azerbaycan, Ermenistan’a boyun eğmeyerek, Karabağ’ın zaferini ilan etti.

Türk yetkililerden gelen destek mesajları kardeş Türk halkının kötü günde Azerbaycan’ın yanında olmasının açık örneği oldu. Bu destekler yıllardır “iki devlet bir millet” söyleminin sözde değil icraatta da bir olduğunun bir kez daha göstergesi oldu.

Son yaşananlar iki ülke kardeşliğinin ne kadar güçlü olduğunu bir kez daha ispatlanmış oldu. Karabağ zaferinde Türkiye’nin stratejik ve politik olarak koşulsuz desteği de paha biçilemez.

Karabağ’da sadece işgal değil aynı zamanda insanlığın yüz karası katliamlar gerçekleştirilmişti. Uluslararası toplum Karabağ ve Azerbaycan topraklarının işğal hakikatında sessizliğe bürünürken Türkiye’nin tüm bu destekleri Azerbaycan halkına bir nefes oldu.

İşgal altında olan öz topraklarını geri almak, Ermenistan’ın barbarca saldırılarını sonlandırmak için haklı bir mücadele veren ve bu mücadeleyi alnının akıyla sonlandıran Azerbaycan’ın haklı zaferini candan kutluyor, Türkiye halkına hep yanımızda olup destek verdiği ve dualarını esirgemediği için sonsuz teşekkür ederim!.

Vatan uğrunda ölen varsa, bu toprak vatan olur. Bu bakımdan Karabağ, onun uğruna ölenlerin hesabına asıl vatandır. Allah şehitlerimize rahmet etsin. Şehitlerimizin kanı yerde kalmadı. Bugün bizim bütün şehitlerimizin ruhu seviniyor. Çünkü Karabağ bizimdir!..

Zaferin kutlu olsun, Ana Vatanım Azerbaycan!..