Kazımi’nin dönüşüyle eş zamanlı olarak, Bağdat’taki ABD büyükelçiliğinin yakınına iki füze isabet etti

Irak Başbakanı Mustafa el-Kazımi’nin Washington’dan dönüşüyle ​​eş zamanlı olarak Bağdat’ın kalbindeki Yeşil Bölge’de bulunan ABD büyükelçiliği çevresine füzeli saldırıda bulunuldu. Kazımi ABD ziyaretinde, ABD Başkanı Joe Biden ile birlikte Irak’taki ABD muharip güçlerinin varlığının sona erdiğini duyurmuştu.

Büyükelçiliğin yakınına iki “Katyuşa” füzesi düştü. Hükümetin Güvenlik Medya Hücresi dün yaptığı açıklamada, “güvenlik güçleri, kimsenin hayatını kaybetmediği Bağdat’ın Mansur semtindeki Al-Rahman Camii arkasına bir Katyuşa füzesi düşmesi olayıyla ilgili soruşturma başlattı” ifadesini kullandı. Füzenin (Bağdat saatiyle) sabah saat dört buçukta Filistin Caddesi bölgesinden ateşlendiği belirtilen açıklamada “Bu yasa dışı eylem, güvenli yerleşim bölgelerindeki vatandaşlar için bir tehdit oluşturuyor” denildi.

Saldırı, Şarku’l Avsat’ın dün İran yanlısı grupları da içeren sözde “Direniş Koordinasyonu” içinde ABD’nin geri çekilme duyurusunun konumu ve saldırıların devamı hakkında bir bölünme hakkında yayınladığı bilgilerin ardından geldi. Edinilen bilgiye göre, “Irak Hizbullah Tugayları ” saldırıları durdurmayı reddederek, ABD’nin açıklamasını “bir hile” olarak değerlendirdi. Diğer taraflar ise, sahadaki çekilme takviminin uygulanmasının sonuçlarını beklemeye çağırdılar.

Koordinasyona bağlı “Asaib Ehl-i Hak” milisleri, dün ABD büyükelçiliği civarının bombalanmasıyla ilişkisini hemen yalanladı. Yerel basının aktardığına göre Asaib milislerinin liderlerinden Saad el-Saadi, “Amerikan büyükelçiliğinin hedef alınması, gazeteleri karıştırmak ve Irak direnişine karşı suçlamaları yönlendirmek amacıyla Amerikalı veya Amerika’ya bağlı kişiler tarafından gerçekleştirilmiştir. Bu saldırılarla, Irak direniş gruplarını suçlu göstermek, hedef almak ve itibarlarını baltalamak istemektedirler” açıklamasında bulundu.

Ancak İran yanlısı grupların geri kalanı, füze saldırılarının yeniden başlatılması veya örtülü ateşkese saygı gösterilmesi konusundaki tutumlarını açıklamadılar. Bazı silahlı grupların bağlı olduğu “El Fetih İttifakı” ise tutumunun farklı olduğunu duyurdu.

El Fetih İttifakı, Kazımi ve Biden anlaşmasını memnuniyetle karşıladıklarını duyurdu. İttifaktaki bir lider, Şarku’l Avsat’a, “Amerikan kuvvetlerinin muharebe görevi sona erdiğini, bu yılın sonunda geri çekilmeleri için net bir program olduğunu ve geri kalanının da savaş dışı görevlere transfer edilecek olmasından ittifakın memnuniyet duyduğunu” ifade etti.

İran’a sadık “Kürtlerin Koordinasyonu”, yaptığı açıklamada, “(Irak-Amerikan) ortak açıklamasının hiçbir satırında “geri çekilme” kelimesini bulmadığını”, genellikle olanın “sadece kelime oyunu” olduğunu belirtti.

Ancak “El Fetih” lideri, koalisyonun Irak parlamentosunun yabancı güçleri sınır dışı etme kararı yürürlükte olduğundan ve hükümet, karara uyacağını taahhüt ederek ülkede muharip güçlere ihtiyaç olmadığını açıkladığından dolayı, teknik komiteler tarafından açıklanacak zaman çizelgelerine göre anlaşmanın uygulanmasına yönelik mekanizmaları izleyeceğini ve bu nedenle tutumlarının özellikle bu doğrultuda belirleneceğini belirtti. “Irak’taki yabancı mevcudiyetin herhangi bir isim veya bahane altında reddedilmesi konusunda tutumumuz sabittir ve değişmeyecektir” ifadelerini kullandı.

Bu gelişmeler, İran Devrim Muhafızları Kudüs Gücü Komutanı İsmail Kaani’nin Bağdat’a yaptığı ve teyitsiz olarak konuşulan bir ziyarete denk geliyor. Önceki gün Kaani’nin Necef şehrinde olduğu fotoğraflar yayınlandı. Ancak, özellikle de İranlı yetkililer Irak’a sık sık habersiz ziyaretler yaptıkları için fotoğrafların yeni mi eski mi olduğu henüz bilinmiyor.

Irak Başbakanı Washington ziyaretinin başarısını yineledi. Kazımi, Twitter’dan yaptığı açıklamada, “Karşılıklı ekonomik, siyasi ve kültürel anlayış ve güvenlik güçlerinin yıl sonuna kadar eğitim ve danışmanlık hizmetleri ile görevlendirilerek ülkede muharip güç kalmaması konusunda yapılan bir anlaşma ile tamamlanan başarılı bir ziyaretin ardından Washington’dan ayrılarak sevgili Bağdat’a geldik. Halkımıza hizmet etmek için sosyal ve siyasi dayanışmayı güçlendirmeyi dört gözle bekliyoruz.  ABD Başkanı Joe Biden’ın iş birliği ve diyalog değerlerini yüceltmeye devam edeceğini umuyoruz” dedi.