Kerkük Vakfı Sözcüsünden Seçim Çağrısı

Yunus KÜZECİ / Kerkük Vakfı Sözcüsü Mahir Nakip, Türkiye’de bulunan 40 bin Türkmen’e sandık başına gitmesi çağrısı yaparak, “Kerkük’ün Irak parlamentosunda 12 sandalyesi var ve hedef en az 4 milletvekili almaktır. Ayrıca Irak’ta rüşvetle yapılmayacak iş yok. Gözlemcilerin sandıklarda çok ciddi görev alması gerek” dedi.
Irak’ta 12 Mayıs tarihinde genel seçimler gerçekleştirilecek ve ülke yönetiminde bulunacak isimler belirlenecek. Seçimlerde Türkiye’de yaşayan Iraklılar da oy kullanabilecek. Iraklılar için 10-11 Mayıs tarihlerinde İstanbul, Ankara, Sakarya, Samsun, Yalova ve Çorum’da kurulacak olan sandıklarda 16 farklı merkezde oy kullanımı sağlanacak. Kerkük Vakfı Sözcüsü Çankaya Öğretim Üyesi Prof.Dr. Mahir Nakip de Türkiye’de yaklaşık 40 bin seçmen olduğunu belirterek seçmenlere sandığa gitmeleri ve oy kullanmaları çağrısında bulundu.

“Irak-Türkmen cephesinin parlamentoda 6-7 milletvekili olacak”
25 Eylül’deki referandumdan sonra seçimin daha fazla önem kazandığını belirten Nakip, ihtilaflı bölgelerde özellikle DEAŞ’ın olmasından dolayı çok ciddi bir dengesizlik söz konusu olduğunu ifade ederek, Irak’ta yapılacak seçimin Türkmenler başta olmak üzere bütün Irak halkı açısından önemli sonuçlar ortaya çıkaracağını kaydetti. Türkmenlerin şuanda mevcut durumlarının dağınık olduğunu bu nedenle sandık başına gitmelerinin de kolay olmadığını değerlendiren Nakip, “Türkmenler Kerkük’te birlik ve beraberliklerini gösterdiler, tek bir listeye gidecekler, herkes aynı listeye oy verecek. Kerkük’ün Irak parlamentosunda 12 sandalyesi var ve hedef en az 4 milletvekili almaktır. Böylelikle Türkmenler şehrin yüzde 30’unu oluşturduklarını ispatlayacaklar. Diğer şehirlerden de bir kaç aday çıkması söz konusu. En problemli yer Musul, burada Telaferli kardeşlerimiz dağınık haldeler. Bizler Türkiye’de olan kısmıyla yakından ilgilenmekteyiz. Burada Irak-Türkmen cephesine 2 milletvekili çıkabilir, çalışmalarımız o yönde devam etmektedir. Irak-Türkmen cephesinin parlamentoda 6-7 milletvekili olacak” şeklinde konuştu.

“Irak’ta hükümetin kurulması epey zaman alacak”
Türkmenlerin adaylarına ve liderlerine olan tutumunu müspet olarak gören Nakip, buna rağmen Irak’ın genelinde çok ciddi bir endişenin ve moral bozukluğunun da hakim olduğunu söyledi. Bu kapsamda yurt dışından gelecek olan gözlemcilerin sandıklarda çok ciddi görev almaları çağrısında bulunan Nakip, “Açıkçası rüşvetle Irak’ta yapılmayacak iş yoktur” diye konuştu. Türkiye’deki tüm seçmenlerin sandık başına gitmelerini aktaran Nakip, “Bu önemli bir fırsat ve kaçırmamak gerekiyor” dedi.
Seçimlerden sonra hükümet kurma sürecinin sancılı olacağını da ifade eden Nakip, “Mimarları Amerika olan yapılandırılan anayasadan dolayı koalisyonsuz hükümet kurulamaz. Irak ilelebet koalisyonlu hükümetlere mahkum edildi bu anayasayla. Koalisyon kurulacak ama 17 partiyle kurulmasın, bu şekilde başbakan iş yapamaz. Sistemin değişmesi lazım. Irak halkı belirsiz ortamında ümitsizlikle demokrasiyi deniyor. Bu nedenle hükümetin kurulması epeyce zaman alacak. Hükümeti kimin kuracağı konusunda da net bir tablo yok, İbadi olabilir, Maliki kurabilir veya Hadi Amiri kurabilir mutlaka bir Şii kuracaktır hükümeti” ifadelerini kullandı.