Kerkük’te Başkonsolosluk Açmamız Lazım

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Özel Temsilcisi sıfatıyla Bağdat’a bir ziyaret gerçekleştirdiğini ancak programın yoğunluğu nedeniyle Erbil’i ziyaret etmediğini anımsatan Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, beklentilerinin seçimlerden sonra Irak’ta güçlü bir hükümetin kurulması ve birleştirici bir yönetimin iş başına gelmesi yönünde olduğunu kaydetti.

Irak’ın hükümet kurma sürecinde yoluna olumlu bir şekilde devam ettiğini söyleyen Çavuşoğlu, Musul ve Basra başkonsolosluklarını yeniden açmak istediklerini dile getirdi. Çavuşoğlu, “Kerkük’e de bir başkonsolosluk açmamız lazım. Çünkü orası da önemli bir şehir. Herkes için önemli bir şehir. Bizim için de öyle. Temaslarımızda bunları da gündeme getirdik.” şeklinde konuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın talimatıyla Ilısu Barajı’nın tüm kapaklarının açık olduğunu hatırlatan Çavuşoğlu, şunları aktardı: “Irak’ta kardeşlerimiz bu sene sıkıntı çekti. Onlar sıkıntı çekerken, bu sene haziran ayına kadar ‘suyu tutmayın’ demişlerdi. Ancak biz Irak’taki su sıkıntısı sebebiyle jestlerimize devam ettiriyoruz. Zaten aramızdaki anlayış birliğine uygun bir şekilde her zaman biz suyu bırakıyoruz. Ama ilaveten bu tür talepleri de karşıladık, karşılıyoruz. Bu jestleri de kardeşlerimize yapıyoruz. Fakat su yönetimiyle ilgili de Irak’ta yapmamız gereken çok şey var. Bu konuda da ciddi tecrübemiz var. Çünkü ne kadar su giderse gitsin, bu yöntemlerle, açık kanallarla, neredeyse su heba olup gidiyor. Bu konuda da Irak’a desteğimiz olacaktır.”

Bakan Çavuşoğlu, Bağdat’a yaptığı ziyarette de Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın temenni ve dileklerini ilettiğine ve özellikle buna vurgu yaptığına dikkati çekerek, oradaki atmosferi gördükten sonra da konuya ilişkin umutlarının arttığını dile getirdi. Hükümeti kuracak kişilerden meclis başkanı ve cumhurbaşkanının seçildiğini hatırlatan Çavuşoğlu, siyasi partilerin liderleri arasındaki dostluğun önemine vurgu yaptı. Çavuşoğlu, koalisyon içinde yer alan farklı siyasi partiler arasında uyum olmazsa, bu koalisyonun yürümeyeceğini söyleyerek, özellikle Türkmenlerin bu hükümette yer almasının önemine işaret etti. Ülkedeki anayasaya uygun olarak cumhurbaşkanın Kürtlerden seçildiğini ve Behram Salih olduğunu anımsatan Çavuşoğlu, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi’nde (IKBY) de yapılan seçim sonrası bir hükümet kurulacağını anlattı.

Çavuşoğlu, “Bu süreçte Irak’ın yeniden inşası, imarı önemli. Biz bu konuda en cömert ülkeyiz. 5 milyar dolar kredi taahhüdünde bulunduk. Firmalarımız yatırım yaparken, ticaret yaparken, projeleri üstlenirken bundan faydalanacaktır.” şeklinde konuştu. Irak’ın terörle mücadeleye devam etmesi gerektiğinin altını çizen Çavuşoğlu, şunları kaydetti: “Şimdi biz NATO olarak Irak’ın güvenlik güçlerini eğiteceğiz. Bu misyonun başındaki ikinci kişi, Türk askeri olacak. Bir generalimiz olacak. Bu faaliyetimiz de Irak’taki güvenlik güçlerinin kapasitesini artıracak. Bölgede sadece DEAŞ yok. PKK ile mücadelede önemli. Bu konuda hem IKBY’nin iş birliği hem de merkezi yönetimin bizimle olan iş birliği önemli. Zaten ABD ile çalışma gruplarımızın bir tanesi Irak’ta PKK’ya yönelik yapılacak mücadeledir.”