Kerkük’te Bir İlk

KERKÜK’TE BİR İLK

 Kürşat Çavuşoğlu*

 “İyi gün dostu çokturgerçek dost kara günde belli olur.” (Euripides)

Can güvenliğinin olmadığı ve ölümün kol gezdiği bir coğrafyada yaşıyoruz. Bir terör saldırısının nerede ve ne zaman gerçekleşeceğini kimse bilemez. Her an  sokak, cadde, çarşı, alışveriş merkezi ve iş yerinde  canlı bomba, bomba yüklü araç, silahlı ve bombalı terör saldırısıyla karşı karşıya kalınabilir. Çünkü biz Irak Türkleri devlet otoritesinin olmadığı bir ülkede yaşıyoruz. Otoritenin olmadığı bir yerde anarşi ve terör için zemin hazır demektir. Bu zor şartlar altında ve ortamda Türkmen kenti Kerkük’te bir ilk yaşandı. 1. Irak Türkmen Gazeteciler Kongresi ve 6. Irak Türkmen Basın Konseyi Kurultayı Kerkük Üniversitesi Konferans Salonunda adeta bir şölen havasında yoğun bir katılım ile gerçekleşti. Etkinlik Şehitler için saygı duruşu ve Türkmen Milli Marşının okunmasıyla başladı. Irak Türkmen Gazeteciler Cemiyeti’nin ev sahipliğinde organize edilen etkinliğe Irak Türkmen Cephesi Lideri ve Kerkük Milletvekili Erşat Salihi, Erbil Milletvekili Aydın Maruf, eski Kerkük Milletvekili Jale Neftçi, Irak Türkmen Adalet Partisi Genel Başkanı Enver Bayraktar, Erbil İl Meclisi Başkan Yardımcısı  Azat Küreci, Irak’ın çeşitli kentlerinden gelen Türkmen yetkililer, basın mensupları ve Türkiye’den gelen 10 gazeteci, Irak Türkmeneli Coğrafyasından çok sayıda gazeteci ve düşünür katıldı. Türkmen medyasının yanı sıra Arap medya dünyası temsilcileri kurultayı takip etti.

Türk Gazeteci Heyeti adına konuşan Türk Dünyası Gazeteciler Platformu, Türkiye Gazeteciler Federasyonu (TGF) ve Basın Vakfı Genel Başkanı Yılmaz Karaca ise “Türkmen Meslektaşlarımızın yaşadıkları sorunları yerinde görmeye geldik. Kardeşlerimizle her zaman dayanışma içerisinde olacağız. Bundan sonra da desteğimiz devam edecek” şeklinde konuştu.

Irak Türkmen Cephesi Lideri Erşat Salihi de, Türkiye’den gelen gazetecileri Kerkük’te görmekten büyük memnuniyet duyduğunu dile getirdi. Salihi, “Türk gazetecilerimizin Irak’ta yaşanan güvenlik sorununa rağmen buraya gelip bizlere destek olmaları, hepimizi duygulandırmış, onurlandırmıştır. Kongremiz ve Kurultayımız şereflenmiştir. Anavatan Türkiye her zaman Türkmenlerin başının tacıdır. Türkmenler olarak Irak’taki var olma mücadelemizi kararlılıkla sürdüreceğiz. Türkiye’mizin de hep yanımızda olduğunu bilerek yolumuza devam edeceğiz” diye konuştu.

Kerkük’te 3 gün süren etkinliğe Türkiye’den Sabah Gazetesi Yazarı Yavuz Donat, Türkiye Gazeteciler Federasyonu (TGF), Basın Vakfı ve Türk Dünyası Gazeteciler Platformu Başkanı Yılmaz Karaca, Türkiye Gazeteciler Federasyonu (TGF) Genel Başkanvekili ve Alanya Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Mehmet Ali Dim, Türkiye Gazeteciler Federasyonu (TGF) Genel Sekreteri ve Anadolu Spor Gazetecileri Derneği Genel Başkanı İbrahim Erdoğan, Türk Dünyası Gazeteciler Federasyonu Başkanı Menderes Demir, Avrasya Gazeteciler ve Radyo Televizyoncular Birliği Başkanı İsmail Kahraman, Türkiye Gazeteciler Federasyonu (TGF) Genel Başkan Yardımcısı ve Sabah Gazetesi Ankara Genel Yayın Yönetmeni Osman Altınışık, Çukurova Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Cafer Esendemir ve Türkiye Gazeteciler Federasyonu (TGF) Yüksek İstişare Kurulu Başkanı TRT Kocaeli Temsilcisi Halit Yılmaz ve Türkçe Konuşan Ülkeler Uluslararası Gazeteciler Derneği(TKÜUGD) Genel Başkanı Güngör Yavuzaslan renk kattılar.

 KİTAP SERGİSİ AÇILDI

Bu etkinlik kapsamında ayrıca bir kitap sergisi açıldı. Sergiyi Irak Türkmen Cephesi Lideri ve Kerkük Milletvekili Erşat Salihi açtı. Sergide, birçok kitap, dergi, ve gazete sunuldu. Kitaplar, Türkçe, Arapça, İngilizce ve diğer dillerde sunuldu. Türkçe Konuşan Ülkeler Uluslar arası Gazeteciler Derneği de kurultayda stand açtı.

TÜRKMEN MEDYASI GÜÇLÜ VE ETKİLİ

  1. Irak Türkmen Gazeteciler Kongresi ve 6. Irak Türkmen Basın Konseyi Kurultayı’na katılanduayengazeteci Yavuz Donat “Kerkük” adlı köşe yazısında, “Kerkük Üniversitesi toplantı salonu tıklım tıklım… Zira iki önemli etkinlik bir arada…
    1’inci Irak Türkmen Gazeteciler Kongresi.
    6’ncı Türkmen Basın Kurultayı.
    Türkmen siyasetçiler… Sivil toplum liderleri… Türkmen gazeteciler salondalar.
    Irak Türkmen Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Şemsettin Küzeci ile konuştuk.
    Türkmenlerin çıkardıkları gazete ve dergi çok:
    Türkmeneli… Aksu… Karar… Tercüman… Kerkük… Fener… Pınar.
    Burada Türkmen medyası güçlü… Ve oldukça da etkili.

Dolaşırken “Tabelalara” bakıyoruz… Sokak tabelalarına… Mahalle isimlerinin yazılı olduğu tabelalara.
Geçtiğimiz birkaç mahallenin adını defterimize yazıyoruz.
Yedikızlar… Meydan… Ağalık… Sakahane… Ağabağı… Çukur Mahalle… Çay Mahallesi.
Sonra… Osman Altınışık ile birlikte, Bağdat Yolu Caddesi’nde ilerleyip, akşam yemeğine gidiyoruz.
Yemekte 3 polis yanımıza yaklaşıyor… Üçü de Türkmen.
Resim çektirmek istiyorlar… Birlikte resim çektiriyoruz.

Kerkük’te… Nereye baksanız polis.
Güvenlik önlemleri inanılmaz boyutta.
Sokakta dolaşmak riskli.
Kerkük’te hiç turist var mı diyecek olursanız…
Merak ettik… Sorduk… Aldığımız yanıt:
– Turist yok, terörist var.
Unutmadan…
“Silah pazarı” bile var.”

KERKÜK VE ERBİL’DEN SELAM GETİRMİŞEM….

Türkiye’den gelen misafirlerimizle çok iyi bir diyalog kuruldu ve samimi bir dostluk oluştu. Hemen hemen bütün misafirlerle konuşma fırsatı buldum. Fakat misafirlerimiz arasında en çok Anadolu Spor Gazetecileri Derneği Genel Başkanı İbrahim Erdoğan ile konuşma fırsatı buldum, Frekanslarımız da tutmuştu

Sayın İbrahim Erdoğan Irak Türkleri hakkında “Kerkük ve Erbil’den selam getirmişem…” duygu dolu bir yazı yazdı. Irak Türklerinin şu anki durumunu en iyi anlatan yazılardan biri idi bu. Yazıyı Okurken çok duygulandım, gözlerim doldu.

Irak`taki Türkmenler bugün varlık ve kimlik mücadelesi veriyor. Bu ölüm kalım mücadelesini anlamak için Sayın İbrahim Erdoğan’ın yazdığı yazıyı sizlerle paylaşmak istiyorum,

“Ne demişler? Gitmediğin yer senin değildir!.. Biz de aynen öyle yaptık. Gittik, gördük, gezdik ve “İşte burası da aslında bizim diyarlar” diyerek, hiç olmazsa manevi anlamda sahiplenip döndük… Kerkük’ten Erbil’den söz ediyoruz. Acının, kanın, göz yaşının, çilenin şehri Kerkük’ten Erbil’den… Açgözlü kapitalist dünyanın, doymak bilmez emperyalist ülkelerin bir şekilde istila ederek petrolünü, doğalgazını gasp ettiği, enerji vanalarının başına postu serdiği, bir türlü de kalkmak bilmediği hüzün kenti Kerkük’ten Erbil’den… Irak Türkmen Gazeteciler Cemiyeti’nin 1. Kongresi ile Irak Türkmen Basın Konseyi’nin 6. Kurultayı toplantısına katılmak üzere Erbil ve Kerkük’e gittiğimizde, ilk izlenimlerimizdi bu ifadeleri bizlere yazdıran… Devlet otoritesinin olmadığı, hükümet gücünün yerinde yeller estiği, can güvenliği sorununun her sokak başı yaşandığı, hiç mübalağasız her an her şeyin olabileceği, tehdit altında bir hayatın hüküm sürdüğü Irak’ta adeta silahların gölgesinde dört gün geçirdik. Tarihi dokusuyla, tüm olumsuzluklara karşın gelenek ve göreneklerini korumuş ve de gayet güzel anlaşılabilir Türkçelerini asla kaybetmemiş olmalarıyla dikkatimizi çeken Türkmen soydaşlarımızın, varlıklarını canları pahasına sürdürmeleriyle, hem Kerkük, hem Erbil adeta “Ben halen daha bir Osmanlı şehri ve bir Türk kentiyim” diye haykırıyor adeta… Türkmen kardeşlerimize destek olup moral verebilmiş olmanın onurunu yaşadık. Gerek Kerkük’te, gerekse Erbil’de gördük ki; Türkmen kardeşlerimizle özümüz bir, sözümüz bir, gönlümüz bir, yüreğimiz bir… Edebiyata, şiire, sanata tahminimizden de fazla önem verdiklerine bire bir tanık olduğumuz Türkmenlerin kalbinin, Anavatan Türkiye ile birlikte attığının ve en büyük güvence olarak ülkemizi gördüklerinin, bu nedenle de daha fazla destek beklediklerinin altını önemle çizmek gerekiyor. Yakılıp yıkılmış binaları ve harap olmuş görüntüsüyle lanet olası petrol savaşının tüm izlerini tam anlamıyla taşıyan Kerkük’ten sadece 10 km ileride konuşlanmış IŞİD tehlikesine karşın, kendi oluşturdukları milis güçleriyle korunmaya çalışan gösteren Türkmenler, bu anlamda bulundukları topraklardaki varlıklarını sürdürebilmek için adeta her gün destan yazıyorlar. Varlığı ile yokluğu pek belli olmayan Irak Hükümeti ile ABD’nin açık desteği ile yörede etkin güç haline gelen Peşmergeler arasına bir anlamda sıkışmış bulunan Türkmen kardeşlerimiz, çok kısıtlı imkanlar ile kurabildikleri gazete, dergi, radyo ve televizyonları ile de var olma mücadelelerini giderek daha da artan kararlılıkla sürdürüyorlar.

Irak’ın geleceğinin belirsiz olduğunu görsek de, Türkmenlerin gönüllerindeki Türklük sevgisi ve kalplerindeki iman gücüyle davalarına sahip çıktıklarını görmek bizleri gerçekten umutlandırdı. Acının, göz yaşının ağıtlara, şiirlere, türkülere, hoyratlara yansıdığı Türkmenlerin çilesi ne zaman bitecek derseniz şayet; Ne zaman ki, petrolün son damlası da aç gözlü dünya tarafından tüketilecek; İşte o zaman Türkmen Diyarı’na barış ve huzur gelecek diyebiliriz…”

TÜRKMEN BEŞİR KÖYÜ IŞİD İŞGALİNDEN KURTARILDI

30 Nisan 2016 tarihinde Türk Gazeteci Heyeti Kerkük’te bulunuyordu, Kongre ve kurultayın  etkinliği devam ediyordu.Kerkük’e bağlı Beşir köyü terör örgütü IŞİD’ten geri alındı ve Türkmenlerin eline geçti. Kerkük’ün Tazehurmatu kasabasının 5 kilometre güneyinde bulunan (Kerkük’e 20 kilometre mesafede) Türkmenlerin yaşadığı Beşir köyüne 16 Haziran2014’te terör örgütü IŞİD militanlarının havan topları ile saldırmış ve Türkmen Beşir köyünü işgal etmişti. IŞİD militanları Beşir köyünde yüzlerce masum Türkmen’i hunharca katletmişti.

Türkmen gönüllülerden oluşan ordu, büyük bir operasyonla köyü geri aldı. Tazhermatu’ya bağlı Beşir Köyü’nün IŞİD terör örgütünden kurtarılması için büyük bir operasyon başlatıldı. Operasyona Türkmen gönüllü halk güçleri ve güvenlik güçleri katıldı. Ağır silahların da kullanıldığı operasyon kısa sürede sonuç verdi. Türkmenler, Beşir Köyünü geri almak için son iki yıl içinde onlarca operasyon yaptı ve yüzlerce Türkmen şehit düştü. Beşir, Türkmen kasabası Şanlı Amirli gibi Türkmenler için artık bir namus ve onur meselesi olmuştu. Türkmenler, hemen cepheye koşarak ön safta yer tuttular, Beşir köyünü terör örgütü IŞİD’tengeri aldılar ve onur savaşını kazandılar, Çanakkale benzeri bir kahramanlık destanı yazdılar. Türk Gazeteci Heyeti’nin ayakları uğurlu geldi!

 IRAK TÜRKMEN GAZETECİLER CEMİYETİ’NİN YENİ YÖNETİMİ SEÇİLDİ

  1. Irak Türkmen Gazeteciler Kongresi ve 6. Irak Türkmen Basın Konseyi Kurultayı’nı 2. günNejdet Koçak Toplantı Salonunda sürdürdü. Türkmen gazetecilerin katıldığı kongrede yeni kurulan derneğin kurucu yönetimi seçildi. Irak Türkmen Gazeteciler Cemiyeti’nin ilk yönetimi şu isimlerden oluştu;

1.Dr.Şemsettin Küzeci

2. Mehmet Hasim Salihi
3. Ali Mükerrem Kasapoğlu
4.Felah Yazaroglu
5. Türkeş Salihi
6. Özdemir Hürmüzlü
7.Dr. Kürşat Çavuşoğlu

Yedek üyeler
1. Can Halil kasap
2. Melahat Kasap

Kongrede Türkçe Konuşan Ülkeler Uluslararası Gazeteciler Derneği Başkanı Güngör Yavuzaslan ve Dünya Gazeteciler Federasyon’u Başkanı Menderes Demir birer konuşma yaparak Irak Türkmen Gazeteciler Cemiyeti’ne olan desteklerini belirtiler.

Kapanış Törenine Türk heyeti (Gazeteciler), Türkiye Cumhuriyeti Başbakanlık TİKA yetkilileri, ITC Yürütme kurulu üyesi ve Kerkük İl Meclis Üyesi Ali mehdi, eski Kerkük Milletvekili Jale Neftçi ve Türkmen Bağımsızlar Hareketi Başkanı Kenan Şakir Uzeyirağalı katıldı. Ayrıca çok sayıda Türkmen siyasi parti temsilcileri, Türkmen sivil toplum örgütleri, KKTC, Danimarka Erbil, Bağdat ve Tuzhurmatu’dan gazete ve dergi temsilcileri katıldı. Kurultayın yapılmasında katkı sağlayan Türkmen işadamları da hazır bulunarak, Irak Türkmen Gazeteciler Cemiyeti (ITGC) Başkan ve Yönetim kurulu tarafından plaket ve Teşekkür belgeleri takdim edildi. Kerkük Happy Land restoranında düzenlenen Kapanış Töreni verilen akşam yemeğiyle son buldu.

1.IRAK TÜRKMEN GAZETECİLER KONGRESİ VE

6.TÜRKMEN BASIN KONSEYİ KURULTAYI
SONUÇ BİLDİRGESİ

Irak Türkmen Gazeteciler Cemiyeti tarafından düzenlenen 1. Irak Türkmen Gazeteciler Kongresi ve 6. Türkmen Basın Konseyi Kurultayı, 28-30 Nisan 2016 tarihlerinde ilk kez olarak Irak’ın Kerkük şehrinde toplanmıştır. Kurultaya Türkiye, KKTC, Danimarka ve Irak Türkmeneli bölgelerinden toplam 60 delege katılmıştır.

Irak Türkmen Gazeteciler Cemiyeti tarafından ilk kez ihdas edilen “Kutsizade Türkmen Basın Hizmet Ödülü” ile “Ata Terzibaşı Türkmen Basını Teşvik Ödülü” ve “Türkmen Basını Onur Ödülleri” sahiplerine dağıtılmıştır.

Kurultay 3 oturumdan oluşarak 1. Oturumunda (Ata Terzibaşı Oturumu) Irak Türkmen Basının dünü, bugünü ve yarını ele alınmıştır. Gazete, Dergi, Televizyon, Radyo, web sitesi ve diğer iletişim araçlarında görev yapan Kurultay delegeleri, birçok sorunu dile getirmiştir. Kurultayda Irak Türkmenlerinin yazılı, görsel, işitsel ve elektronik basın sorunları ele alınıp Türkmen Basınının Türk Dünyasındaki yeri de masaya yatırılmıştır.

Kurultayın 2. Oturumunda 6. Türkmen Basın Konseyi Kongresi gerçekleştirildi. 6. Türkmen Basın Konseyi oturumunda seçim yapılmadan Türkmen Basın Konseyi derneğine yönetim kurulu görevi iade edilmiştir. Ancak 7. Türkmen Basın Konseyinin kurultayı Irak Türkmen Gazeteciler Cemiyetiyle işbirliği ile yapılmasına karar verilmiştir.

Kurultayın 3. Oturumunda 1. Irak Türkmen Gazeteciler Cemiyetinin Kongresi yapılarak, delegeler Irak Türkmen Gazeteciler Cemiyeti’nin ilk kurucu yönetimini seçmiş ve aşağıdaki kararlar alınmıştır.

1-Türkmen İlçesi Tazehurmatu’ya terör örgütü IŞİD hardal ve klor gazıyla saldırılması kınanmıştır. Bu konuda Irak Hükümeti başta olmak üzere Dünya kamuoyu ve İnsan hakları örgütleri göreve çağrılmıştır.
2- Türkmen Bölgesi Tuzhurmatu’da son günlerde yaşanan elim olaylar kurultay katılımcıları tarafından esefle karşılanmıştır.
3- 2003 yılından itibaren Irak’ta savaş koşullarında görev yapan Türkmen medya mensuplarının devlet tarafından güvence altına alınması, yaşanılan zor koşulların Türk ve Dünya kamuoyu tarafından dikkat çekilmesi,
4- Özgür Basın ve Özgür ifade demokrasinin vazgeçilmezidir. Irak Hükümetinin Basın ve İfade Özgürlüğünü güvence altına alınmasına,
5- Medya ve iletişim alanında Türkmen gazetecilerine yönelik yurtiçi ve yurtdışında eğitim programlarının düzenlenmesine, bu bağlamda TDF, DGF ve DİD ile işbirliği yapılması kararlaştırılmıştır.

6- Irak Türkmen Gazeteciler 1.Kongresi ve 6. Türkmen Basın Konseyi Kurultayına Türkiye’den katılan Türkiye Gazeteciler Federasyonu’nun katılımcılarına Türkmen ve medya kuruluşlarına, öte yandan kongrenin gerçekleşmesine yardım eden ve katkı sağlayan başta Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) olmak üzere Irak ve Türkiye’deki kuruluşlara, Irak Türkmen Cephesi yetkililerine, Kerkük Üniversitesi rektörlüğüne ve Türkmen iş adamlarına minnet ve şükranlarımızı sunarız.

Her zamanki gibi Erbil’den Türkmen kardeşlerimiz tüm kademeleri ile kongre ve kurultaya güçlü bir şekilde katıldılar, büyük katkı sağladılar ve destek oldular. İnşallah bir sonraki kongremiz Türkmen şehri Erbil’de yapılır, Erbilli gazeteci-yazar Dilşad Terzi’ninde görüşü bu yöndedir. Demek oluyor ki Kerküksüz Erbil olmaz, Erbilsiz de Kerkük olmaz.

Kan, barut, gözyaşı ve ölümün kol gezdiği Türkmeneli’nde,  can güvenliğinin olmadığı Kerkük’te 3 gün süren hem kongre hemde kurultayın yapılması Irak Türkleri adına büyük bir başarıdır. Bu büyük organizasyon Türkmenli’nin başkenti Kerkük’te bir ilkti ve tarihi bir olaydı. Irak Türkleri kimseden destek almadan kendi imkanları ile bu organizasyonu başardılar.

Günahıyla, sevabıyla herkes elinden geleni yapmaya çalıştı. Bizlere destek veren, katılan, emeği geçen ve yanımızda olan herkese ama herkese teşekkür ederiz.

*Irak Türkmen Gazeteciler Cemiyeti, Yönetim Kurulu Üyesi- Dış İlişkiler Sorumlu